Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,752 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: Andye

    Dobry den , chcem sa spytat ci ma niekto skusenost. Bola som liecena na ureaplazmu brala som 20dni doxyhexal, pred tyzdnom som doxyhexal dobrala. Teraz znova tie iste problemy ako predtym. Bolesti krizov , pocit na menzes nafuknutie, bolest mi niekedy vystreluje az do pravej nohy, vela chodim cikat. Myslite ze tabletky nezabrali? Ako ste sa zbavili tej ureaplazmy? Som strasne zufala. Na kontrolnych steroch som este nebola... ale ziadny sex som odvtedy nemala. Aj partner bol prelieceny. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa už začína považovať za normálnu súčasť pošvovej mikroflóry. Ak nerobí ťažkosti, nie je potrebné ju za každú cenu preliečovať. Ak ste si počas užívania Doxyhexalu neaplikovali vaginálne probiotiká, realizujte si aspoň 10 dňovú kúru teraz. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: L0nk1

    Dobrý deň,
    pri cytologii a naslednych vyteroch mi boli zistené kvasinky, ureaplasma (nebolo mi povedane o ktorý druh ide). Nasadila sa liečba mne aj partnerovi Sumamed, Doxyhexl a Jenamazol. Obaja sme bezpríznakovi, ja mam jedine vytok ale ten mam velmi dlho. O par dni nam konči liečba. Gynekologyčka mi povedala ze kontrola o 2-3mesiace, nieje to nejaka dlhá doba ? Môžeme mat po liečne nechranený styk ? Nemame inych partnerov. Nakolko to bola moja prvy gyn prehliadka tak sa robila cytologia. Počas liečby nenastali žiadne zmeny. Vytok ktorý mam nema žiadnu zvlastnu farbu,vôňu,konzistenciu no vytok mam velmi velmi dlho snad aj par rokov je to podla vas v poriadku ?
    Ďakujem za zodpovedanie mojej otazky :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie je nutné a potrebné ju za každých okolností preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak ste však nemali Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že bolo nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Rovnako tak nechápem, prečo ste dostali dvojkombináciu antibiotík, aj Sumamed aj Doxyhexal. Stačilo jedno z týchto antibiotík. Ak ste obaja bezpríznakový, navyše ste po preliečení, môžete praktizovať pohlavný styk. Čo sa týka výtoku, nie každý výtok z pošvy je patologický. Takto sa Vám k tomu však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Nepoznám však žiadne ďalšie bližšie okolnosti, či sa jednalo o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: laura_997

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.

  • Ureoplazma

    , Autor: Matyl

    Dobrý deň cca mesiac a pól som mala pozitívny nález z vyteru na ureoplazmu. Lekár mi predpísal antibiotiká Doxyhexal. Lieky som posledné dva dni neuzila kvôli veľkému páleniu záhy. Vraj by mi to malo zabrať aj tak a nezabralo. Nasledne som dostala druhé antibiotiká Levalox. Tie som užívala 20 dni a dva dni nato som isla na výter a znova pozitívny. Žiadny styk samozrejme počas liečby ani po nej nebol. Je to normálne že mám začať užívať už tretie antibiotiká a nemôže to byt niečo horšie ? Vytvorili sa mi v ústach už od začiatku užívania antibiotík biele zotieratelne povlaky a po vytere z úst bolo všetko negatívne. Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejedná sa ešte o prekanzerózu. V prípade, že ste HR HPV (High Risk HPV - vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu) pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti, nie však nevyhnutne a s istotou. Je nevyhnutné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré máte plánované, a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. V prípade pozitívneho nálezu v zmysle HSIL je nutné následne realizovať konizáciu. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV, aj keď už ste pozitívna proti dvom najrizikovejším typom HPV 16 a 18, ešte stále Vás očkovanie môže chrániť proti ďalším siedmim typom. Doplnil by som ešte vyšetrenie markerov Ki67 a p16. Ureaplazma bunkové zmeny krčka maternice nespôsobuje, častokrát je normálnou súčasťou pošvovej mikroflóry. Vinníkom je pravdepodobne spomínaný HPV vírus. Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, nakoľko poznajú všetky výsledky vyšetrení a informácie.