Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • baktérie a ureaplazma

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať. Po pretrvávajúcich problémoch v intímnej oblasti mi boli zistené nejaké baktérie a boli mi predpísané vag. tablety Entizol na 10 dní, Polygynax na 10 dní a súbežne perorálne Entizol na 7 dní. Chcem sa opýtať, ako by som mala po liečbe postupovať? Respektíve, bojím sa, aby som si týmito všetkými liekmi nerozhádzala vaginálnu flóru. Mám doma Gynazol vag, krém a Gynimun vag. probiotiká. Mohla by som si po liečbe aplikovať Gynazol, nechať pôsobiť 4 dni a následne aspoň 10 dní aplikovať Gynimun? Alebo aký postup by ste mi odporučili?

    Taktiež mi bola zistená ureaplazma a podľa citlivosti na ATB: erytromycín C, telitromycín C, tetracyklín C, moxifloxacín C, levofloxacín C,
    mi bol predpísaný Ofloxin na 20 dní. Chcem sa opýtať, boli mi predpísané správne ATB, nakoľko konkrétne toto liečivo testované nebolo, tak, či sa jedná o niečo príbuzné alebo došlo k chybe pri predpisovaní lieku? Poslednou mojou otázkou je, či mám Ofloxin začať užívať po perorálnych tabletách Entizol, teda súbežne s liečbou baktérií, alebo by som mala počkať a užívať ho až po tejto liečbe spolu s probiotikami?

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše cenné rady a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aké baktérie boli zistené z výteru z pošvy, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, predpísané Vám však bolo pomerne veľké množstvo preparátov, čomu celkom nerozumiem. Čo sa týka nálezu ureaplazmy, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Ofloxin patrí medzi fluirochinolóny a používa sa pomerne často aj na liečbu ureaplazmy. Preliečený by mal byť aj partner. Kúra vaginálnymi probiotikami je určite na mieste.