Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. U gynekológa mi bola zistená ureaplazma a dostala som silné antibiotika doxyhexal 200 , po dobu 3 týždňov , prvých 5 dní dokonca 2tbl každých 12hod. Potom už len jedna za deň. Lieči sa aj partner. Po akýchkoľvek antibiotikách mávam často hrozný diskomfort. Samozrejme kúpila som si probiotika floraliv ktoré dávam 2hod od antibiotík. Chcem sa spýtať či si môžem v lekárni kúpiť aj nejaké probiotika na vkladanie , napr. Gynella probiotika? Chcem zabrániť ďalšiemu problému ktorý isto príde po liečbe antibiotikami. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si počas antibiotickej liečby aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky liečby, ako aj aspoň týždeň po skončení liečby.

Podobné otázky

  • Ureoplazma

    , Autor: Matyl

    Dobrý deň cca mesiac a pól som mala pozitívny nález z vyteru na ureoplazmu. Lekár mi predpísal antibiotiká Doxyhexal. Lieky som posledné dva dni neuzila kvôli veľkému páleniu záhy. Vraj by mi to malo zabrať aj tak a nezabralo. Nasledne som dostala druhé antibiotiká Levalox. Tie som užívala 20 dni a dva dni nato som isla na výter a znova pozitívny. Žiadny styk samozrejme počas liečby ani po nej nebol. Je to normálne že mám začať užívať už tretie antibiotiká a nemôže to byt niečo horšie ? Vytvorili sa mi v ústach už od začiatku užívania antibiotík biele zotieratelne povlaky a po vytere z úst bolo všetko negatívne. Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejedná sa ešte o prekanzerózu. V prípade, že ste HR HPV (High Risk HPV - vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu) pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti, nie však nevyhnutne a s istotou. Je nevyhnutné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré máte plánované, a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. V prípade pozitívneho nálezu v zmysle HSIL je nutné následne realizovať konizáciu. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV, aj keď už ste pozitívna proti dvom najrizikovejším typom HPV 16 a 18, ešte stále Vás očkovanie môže chrániť proti ďalším siedmim typom. Doplnil by som ešte vyšetrenie markerov Ki67 a p16. Ureaplazma bunkové zmeny krčka maternice nespôsobuje, častokrát je normálnou súčasťou pošvovej mikroflóry. Vinníkom je pravdepodobne spomínaný HPV vírus. Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, nakoľko poznajú všetky výsledky vyšetrení a informácie.

  • Ureaplazma

    , Autor: Beki

    Dobrý deň. Vyšli mi pozitívne výsledky na ureaplazmu a mala by som niekoľko otázok. Moja gynekologicka mne aj priateľovi predpísala antibiotika doxyhexal, chcela by som sa spýtať aké probiotika sú vhodné k týmto liekom pre ženu a aj pre muža? A ďalej by som sa chcela spýtať, muž nemusí byť testovaný na túto bakteriu? Nemusí ísť na kontrolné stery po dobrati liekov? A nemusí muž užívanie týchto antibiotík prediskutovať s lekárom? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Partner nemusí byť testovaný, ak ste pozitívna vy, berie sa automaticky ako potencionálne pozitívny. Ak sa nebudete preliečovať naraz obaja, nemá zmysel liečbu podstupovať, nakoľko to dostanete od partnera znovu, teda budete si to medzi sebou prenášať. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o mojom nekončiacom probléme s ureaplazmami. Pred rokom v lete mi vyšla prvý krát. Obaja s partnerom sme boli preliečení Doxyhexalom na 10 dni. V októbri na kontrolných steroch mi však vyšla opäť a boli nám nasadené ďalšie atb žiaľ opäť neúspešne.( chcela by som podotknúť že sme ich vždy užívali obaja pravidelne s úplnou abstinenciou pohlavného styku počas liečby aj cca ešte 2 týždne po liečbe) v januári kontrol. ster opäť pozit. Ďalšie atb azitromycin opäť neúspešné… následne som si dala v máji tohto roku vyšetriť aj moc ktorý bol OK jediný nález ureaplasma parvum 10^4 CFU/ml neviem či je to vysoka alevo nízka hodnota ?? … obvodná predpísala Doxyhexal ktorý som si uz ani nevybrala kedze som nečakala že by to mohlo tentokrát zabrať… minuly mesiac v júli mi gynekolog opäť robil ster kde je taktiež ureaplazma stále pozitívna ale rozhodol sa že liečba tenktokrat nebude a zopakujeme to v októbri a v prípade pozitívneho výsledku nasadí nejaké atb ktoré niesu u nás dostupné iba v ČR. Chcela by som sa opýtať či je vôbec niečo takéto možné aby bola liečba 4 krát neúspešná po dodržaní všetkého a preliečení obidvoch partnerov. Odkedy mi toto vyšlo mám neustále problémy s bolesťami podbruska niekedy aj s výtokom a taktiež bolesti pri pohlavnom styku. Predtým to nikdy nebolo. Je možné že je ta infekcia nejak rezistentná a nepodarí sa mi ju uz vyliečiť ? Alebo potom len partner musí mať ešte niekoho iného s kým spáva a vždy to donesie od nej späť kedze my preliecime ale ona nie ?
    Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek.
    Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Príčina Vašich ťažkostí nemusí byť v ureaplazme. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Neorientoval by som sa hneď smerom k úvahe o manželovej nevere, pretože to vôbec tak nemusí byť.

  • Urea

    , Autor: Merry1

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opytat, liecila som sa na ureaplazmu sp. doxyhexalom 20 dni, nasledne o 4 tyzdne kontrola kde vysla zase pozitivne viac ako 10/4. Lekarka mi dala zase doxyhexal na 20 dni lebo to vyslo pozitivne a vraj to treba preliecit. Dala mi aj gynoflor. Ja ani partner vsak nemame uz po prvej liecbe ziadne priznaky a to sme mali aj styk. Partner negativny ale lieky dala aj jemu. Je to okej liecit este raz mna aj partnera ak je partner negativny a ja pozitivna a ani jeden nemame priznaky a ani ziadne komplikacie ani po nechranenom styku? Mozem ho tym nakazit? Citala som ze v niektorych pripadoch ak nie su tazkosti ani priznaky tak sa to zbytocne nelieci.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa už v súčasnosti považuje za pomerne bežnú súčasť pošvovej mikroflóry. Nepreliečeuje sa, a určite nie opakovane, najmä u bezpríznakových osôb. Takže a ste už preliečená a nemáte ani Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nie je potrebné opätovné preliečovanie. Vhodné je realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, aspoň po dobu 10 - 12 dní. Odsledujte si to.