Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. U gynekológa mi bola zistená ureaplazma a dostala som silné antibiotika doxyhexal 200 , po dobu 3 týždňov , prvých 5 dní dokonca 2tbl každých 12hod. Potom už len jedna za deň. Lieči sa aj partner. Po akýchkoľvek antibiotikách mávam často hrozný diskomfort. Samozrejme kúpila som si probiotika floraliv ktoré dávam 2hod od antibiotík. Chcem sa spýtať či si môžem v lekárni kúpiť aj nejaké probiotika na vkladanie , napr. Gynella probiotika? Chcem zabrániť ďalšiemu problému ktorý isto príde po liečbe antibiotikami. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si počas antibiotickej liečby aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky liečby, ako aj aspoň týždeň po skončení liečby.

Podobné otázky

  • Zelený výtok, problémy s pošvou

    , Autor: Marsum

    Dobrý deň,
    Už 3 roky ma trápi zelený výtok. Celé tieto tri roky som intenzívne chodila na stery. Najskôr sa zistila gardnerella, potom streptokok atd atd. Užívala som mnoho prípravkov do posvy dokonca aj ATB. Po roku mi urobili ster na pohlavne choroby a vyšli ureaplazmy, bola som liečenia Klacidom, potom vyšiel ster negatívny. Následne som otehotnela. Aj tu som mala výsledky negatívne . Po pôrode mi znova vyšli urea pozitívne . Stále som mala toho istého partnera . Bola som opäť na stere asi teraz v marci a urea sú negatívne . Ja však zelený výtok stále mám. Aj teraz mi brali pohl ochorenia, žiadne chlamýdie mykoplazmy ani urea vraj nemám. Viete mi prosím poradiť kde by mohol byt problém ? 2 týždne dozadu som mala mierne palenie a svrbenie, používala som Rosalgyn výplach, teraz už týždeň beriem Gynellu Floru no slabé svrbenie stále citim tak si to natieram Canesten krémom , no občas ma to stále svrbi. Keďže beriem probiotika Gynella, ktoré sa zo mňa vyplavujú celý den, mám veľmi veľa zeleného vytoku. Teraz naozaj neviem či si mám zadovážiť iné produkty alebo počkať ešte pár dni, lebo canesten užívam 3-4 dni . Robila som si aj PH papieriky do posvy, PH mám v poriadku, aj počas svrbenia PH bolo v poriadku. Výtok nezapácha. Ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zeleneho výtoku môže byť viacero. Najčastejšie je to práve Gardnerella vaginalis. Nepoznám však nález, ani žiadne bližšie informácie, takže sa Vám takto neviem veľmi bližšie objektívne vyjadriť. Aplikáciou vaginálneho výplachu, či aplikáciou vaginálnych probiotík nič nepokazíte. Ureaplazma je v súčasnosti považovaná už za normálnu súčasť vaginálnej mikroflóry, ak nemá žena ťažkosti. Ak však patologický výtok pretrváva, je vhodné to riešiť s Vašim obvodným gynekológom.

  • Ureaplazma

    , Autor: L0nk1

    Dobrý deň,
    pri cytologii a naslednych vyteroch mi boli zistené kvasinky, ureaplasma (nebolo mi povedane o ktorý druh ide). Nasadila sa liečba mne aj partnerovi Sumamed, Doxyhexl a Jenamazol. Obaja sme bezpríznakovi, ja mam jedine vytok ale ten mam velmi dlho. O par dni nam konči liečba. Gynekologyčka mi povedala ze kontrola o 2-3mesiace, nieje to nejaka dlhá doba ? Môžeme mat po liečne nechranený styk ? Nemame inych partnerov. Nakolko to bola moja prvy gyn prehliadka tak sa robila cytologia. Počas liečby nenastali žiadne zmeny. Vytok ktorý mam nema žiadnu zvlastnu farbu,vôňu,konzistenciu no vytok mam velmi velmi dlho snad aj par rokov je to podla vas v poriadku ?
    Ďakujem za zodpovedanie mojej otazky :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie je nutné a potrebné ju za každých okolností preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak ste však nemali Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že bolo nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Rovnako tak nechápem, prečo ste dostali dvojkombináciu antibiotík, aj Sumamed aj Doxyhexal. Stačilo jedno z týchto antibiotík. Ak ste obaja bezpríznakový, navyše ste po preliečení, môžete praktizovať pohlavný styk. Čo sa týka výtoku, nie každý výtok z pošvy je patologický. Takto sa Vám k tomu však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Nepoznám však žiadne ďalšie bližšie okolnosti, či sa jednalo o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: laura_997

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureaplazma

    , Autor: Andye

    Dobry den , chcem sa spytat ci ma niekto skusenost. Bola som liecena na ureaplazmu brala som 20dni doxyhexal, pred tyzdnom som doxyhexal dobrala. Teraz znova tie iste problemy ako predtym. Bolesti krizov , pocit na menzes nafuknutie, bolest mi niekedy vystreluje az do pravej nohy, vela chodim cikat. Myslite ze tabletky nezabrali? Ako ste sa zbavili tej ureaplazmy? Som strasne zufala. Na kontrolnych steroch som este nebola... ale ziadny sex som odvtedy nemala. Aj partner bol prelieceny. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa už začína považovať za normálnu súčasť pošvovej mikroflóry. Ak nerobí ťažkosti, nie je potrebné ju za každú cenu preliečovať. Ak ste si počas užívania Doxyhexalu neaplikovali vaginálne probiotiká, realizujte si aspoň 10 dňovú kúru teraz. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.