Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • histologia

    , Autor: simik1903

    Dobrý deň pan doktor,
    ja som skoro tri tyzdne po kyretazi a dnes mi prisli vysledky z histologie.
    Mohol by ste mi prosim objasniť,čo znamenaju?
    V kyrete z dutinymaternice mikrofragmenty decidualizovaného endometria a hydropicky degenerované avaskulárne choriove klky s oplošteným atrofickým trofoblastom, bez citesterien a trofoblastických inklúzií, fokálne s incipientnou fibrózou.


    Po kyretázi mi zostali určité pozostatky v maternici, ale pan doktor to nazval tekutinou, čo by sa vlastne malo vyplaviť spolu s menštruáciou. Ja som však vela čitala aj o mole. Neznamená moje tehotenstvo molu? Nehrozí mi rakovina alebo niečo podobné, keď mi naďalej nechá zvyšky v maternici? Pichol mi aj pár injekcíí minulý týžden na vypudenie toho, čo tam zostalo, ale mám len hnedé špinenie a občas hrudky. No vlastne už ani to. Tvrdil, že zatial ma ta opatovné čistenie nepošle.
    Bude mi sledovať hcg hormon, dnes mi brali krv. Zevraj ak klesá, tak to bude v poriadku.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa o molu nejedná. Samozrejme, aj po výkone zostane v maternici nejaké množstvo krvných zrazenín a sliznice, ktorá by sa však mala z dutiny maternice vyplaviť. Predpokladám, že Vám bol podaný Methergin na stiahnutie maternice a prípadné vypudenie jej obsahu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte.

Podobné otázky

  • BI-RADS 4a

    , Autor: nicvas3

    Dobrý deň, bola som na sone prsníkov a pán doktor mi našiel hrčku. V papieroch mám napísané- bilaterálne prítomný typ žľazy , bez suspektných ložiskových zmien . Vpravo na rDQQ paraareolárne ostro konturované hypoechogénne ložisko 12x7mm vaskularizované, dorzálne ľahko zosilňuje signál. Záver- BI-RADS 4a
    Dnes som bola na CCB. Vôbec nerozumiem týmto ,,odborným’’ názvom a preto by som vás poprosila o váš názor. Veľmi sa bojím výsledkov. Ďakujem a pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález so záverom BI-RADS 4a znamená suspektný nález, podozrivý z malignity (percentuálne vyjadrenie rizika 2 - 9 %). Pri takomto náleze z MMG je odporúčané zvážiť Core-cut biopsiu (CCB), ktorú ste už absolvovali. Iba histológia prinesie jednoznačný výsledok na základe ktorého sa určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vyčkajte na výsledky bioptického vyšetrenia a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Histologia

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň prosím vás , dá sa z toho vyčítať či som pozitívna na HPV vírus ? Ďakujem

    KOB24003831 B1 10% formalít HE , ki-67-DAKO, p16 auto
    Materiál v 2 kusoch spolu veľkosti cca 6x4 mm.

    Cervikalna sliznica krytá viacvrstvovym dlazdicovym epitelom s prejavmi HSIL

    MKCH_1. D06.1
    M_Snomed. M-8077/2

    Prosím aj o objasnenie tohto nálezu ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález bioptického vyšetrenia nehovorí o HPV pozitivite. Podľa záveru máte ťažký stupeň bunkových zmien krčka maternice. Diagnoza D06.1 znamená CIS, čo je karcinóm in situ, teda znenené bunky už vykazujú známky lokálne ohraničeného karcinómu. Je u Vás nutné realizovať konizáciu krčka maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Váš obvodný gynekológ Vás odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde Vám vykonajú operačný výkon. Po realizovaní konizácie bude potrebné vyčkať na výsledky histologického vyšetrenia a pri negatívnych resekčnych okrajoch budete “vyliečená”. Určite odporúčam očkovanie proti HPV - Gardasil 9. Hláste sa u Vášho obvodného gynekológa.

  • krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Jannissss

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás veľmi pekne o radu. 5.februára som dostala menštruáciu. Mávam ju pravidelne 28 dňový cyklus, príznaky začiatku klimatéria žiadne, aj keď mám 51 rokov. Keďže som neprestala po skončení cyklu na hnedo špiniť a začala som mať bolesti v podbrušku, čo sa mi nestáva, šla som 15.februára radšej na pohotovosť. Pán doktor ma pozrel, že je všetko v poriadku, len myom na zadnej stene maternice 18x19mm, EE 2,50 mm. a drobný polyp. Zobrali mi krv. Zápal sa nezistil žiadny, CRP v poriadku. Tak mi pán doktor predpísal aspoň POLYGYNAX kapsuly a že to môžu byť rozhádzané hormóny vzhľadom na môj vek. Doma som si pozrela papiere od môjho gynekológa a všimla som si, že myom bol minulý rok v máji veľkosti 16x10 mm a včera som si všimla, že špinenie začalo byť svetlo ružové a dnes som začala normálne krvácať. Bolesti v podbrušku mám stále a aj v krížoch, ako pri menstruácii. Je mi hlúpe, ísť znovu na pohotovosť, že blázniva baba v prechode, ale neviem či je to v poriadku a mám obavy. Alebo by som mala radšej ísť? K obvodnému gynekolóvi som objednaná až na 23.februára. Prosím poaďte mi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myóm spomínanej veľkosti Vám ťažkosti nerobí. Ak Vám bol zistený v maternici polyp, ten môže spôsobovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Príčina však môže byť aj hormonálna, nakoľko ste v premenopauzálnom období. Ak krvácanie nie je silné, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania. Bude vhodné polyp odstrániť vrámci jednodňovej chirurgie, kedy sa Vám okrem polypu zoberie aj vzorka sliznice kanála krčka maternice a dutiny maternice. Ak bude histológia negatívna, dá sa u Vás uvažovať aj o termoablácii endometria, kedy by sa vrámci krátkeho zákroku spálila sliznica dutiny maternice a nemali by ste viac špiniť, či krvácať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Svrbenie a scervenanie pyskov ohanbia

    , Autor: Dadulina

    Dobry den, chcela by som sa spytat. Uz 3. mesiac mam cervene a svrbiace pysky ohanbia. Obcas stipanie a palenie. Vyskytuju sa aj drobne akoby podliatiny, krvne bodky pod kozou o velkosti spendlikovej hlavicky. Koza je zdurena a mierne opuchnuta. Na pohlad akoby vpadnuta dnu. Scervenenie je ohranicene po celej dlzke az ku stehnam. Stretli ste sa uz prosim s niecim podobnym? Neviete poradit co by to mohlo byt? Kozna doktorka nic nevidela. Stery z posvy su negativne. Ziadne kremy a gely nepomahaju, skor mam pocit ze to zhorsia. Da sa prosim urobit biopsia a nasledna histologia tkaniva aj u gynekologa? Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať o petechie, čo sú drobné krvné výrony veľkosti špendlíkovej hlavičky, ktoré sa vyskytujú pri rôznych ochoreniach, ktoré môžu mať aj infekčný charakter. Môžu značiť rôzne krvné, cievne, vrodené, imunologické, alergické, systémové ochorenia, zápalové procesy, ale taktiež infekčné nákazy, ako aj rozličné iné neinfekčné choroby. Nezávažnou príčinou vzniku je mechanický tlak či dráždenie pokožky. Podstatné je tiež, či sa nachádzajú iba na genitáliách a v slabinách, alebo aj inde po tele. Je to skôr otázka na kožného lekára. Čo sa týka možnosti biopsie, to by mal prehodnotiť Váš obvodný gynekológ, ktorý nález videl. Viac sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Ona

    Dobrý deň. Prosim Vás, už dlhšiu dobu mám hojný, žltý, vodnatý vytok bez zápachu. Vytok ma zalieva aj v noci počas spánku. S doktorom to riešim už pol roka pomaly a stále nič. Všetky stery, cytológia v poriadku až na streptoccocus agalactiae masivne.
    Môj gynekológ mi tvrdí, že streptoccoc výtok nespôsobuje.
    V decembri som bola aj na kyretáž, histologia bola v poriadku. V nemocnici mi zistili útvar na pravom vaječníku, bola som odoslaná na onkogynekologiu. Tam sa lekárom ten útvar moc nepáči, čakám na termin operácie. Onkogynekolog mi povedal, že ten výtok nie je z toho útvaru na vaječníku.
    Už som nešťastná z toho

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae môže spôsobovať žltý výtok. Za normálnych okolností, ak žena nemá ťažkosti, sa preliečovať nemusí. Ak je však v pošve masívne pomnožený a žena má ťažkosti, nie je na škodu ho preliečiť.