Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred15 dňami mi robili urgentnú kyretáž začala som abnormalne krvácať dostala som aj 1x transfuziu a dali mi na uživanie železo a ascorutin,mala som vysokú výstielku maternice. Predtym som už bola v riešení gynekologičkou ktorá ma odosiela na operačne riešenie na onko gyn lebo mam ťažkú dysplaziu krčka,ranku a myom aby sa to doriešilo v jednej operácii a odporúča vybrat maternicu. Mám 43r a 12 r sa liečim na dilatačnú kardiomyopatiu a riedim si krv. Po zakroku mi dali clexane 0,8mg predtym som mala trombex. Včera som začala miwrne krvácať a aj dnes pri močení bolesti v podbrušku také pichanie a vyšla zo mňa malá zrazenina. Moj cyklus je nepravidelny moze to byt uz menstruácia? Čakam na vysledky histologie a potom ma už dr posiela na onkogyn. Mam už panicky strach z krvacania. Preto sa pýtam či sa to stáva po zákroku aj skôr.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v niektorých prípadoch môže dôjsť ku krvácaniu aj skôr. Záleží to od diagnóz, nálezov a okolností. Iba na základe opisu sa tiež vzhľadom k diagnózam a ťažkostiam prikláňam k radikálnejšiemj riešeniu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Rozhodujúca bude asi histológia.

Podobné otázky

  • Kúpanie v mori po kyrete

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vážený pán doktor, prosím Vás o usmernenie - 23.8. som absolvovala kyretáž z dôvodu reziduí po neúplnom potrate (UPT tabletkovou formou 31.7.). Už nekrvácam, ani nešpiním. Dnes (1.9.) sme odleteli na dovolenku k moru na sedem dní. Mám so sebou jedno balenie Fluomizinu. Myslíte, že sa môžem okúpať (LEN!) v mori, ak si preventívne každý večer zavediem Fluomizin na noc, vyjde mi to až do návratu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku dá neodporúča kúpať aspoň 7 až 10 dní. Ak už nekrvácate, okúpať sa môžete. Viete využiť niektoré z vazelínových tampónov na kúpanie a večer pred spaním si aplikovať vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Ak nemáte vaginálne probiotiká, môžete si aplikovať aj Fluomizin. Po návrate z dovolenky alebo pri dostupnosti vaginálnych probiotík si aplikujte tie, najlepšie aspoň 10 dní. Odsledujte si to.

  • Po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den 5dni som po kyretazi, a ked idem na velku potrebu tak ma zaboli pod bruskom je to poriadku?? Nekrvacam vobec, mno stane sami obcas ak spravim prutky pohyb , tak ma pod bruskom zaboli trosku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne bolesti v podbrušku sú po zákroku pomerne časté. Najmä pri napnutí brušnej steny. Do týždňa od zákroku by sa to malo upraviť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Výsledky z vyšetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. V sobotu večer som musela navštíviť pohotovosť kvôli neutíchajúcim bodavým bolestiam. Som dva týždne po kyretáži z dôvodu MA. Doktorka mi povedala, že mám zápal maternice a dala mi ATB. Do správy napísala: uterus v AVF, veľ. 70x40 mm, myometrium homogénne, ET 5mm, mierne nehomogénne, bez jednoznačných známok reziduí, ovária bilat, bpn, v CD cca 15-20ml VT.
    Je to prosím Vás v poriadku? Čo mi tam vlastne napísala? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, USG nález vyzerá primerane. Popisovaná je veľkosť a postavenie maternice, štruktúry maternice, vaječníky - to všetko je vrámci normy a malé množstvo voľnej tekutiny v malej panve: ktorá po zákroku byť môže. Užívajte antibiotiká podľa odporúčaní. Odporúčam plánovať kontrolu stavu a informovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať … 1.8 som mala zákrok kyretaz a konizaciu krčka ( zlá cytológia) , po tom bolo všetko v poriadku a dnes som začala krvácať, je to 23 deň po zákroku a preto som sa chcela opýtať, či by to už mohla byt menstruacia, alebo mám radšej zájsť zajtra na pohotovosť? ( výsledky zo zákroku boli dobré) poslednú menštruáciu pred zákrokom som mala 8-12.7 . Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky sa môže jednať aj o menštruáciu. Štandardne menštruácia po zákroku začína po 4. až 6. týždňoch, nie je však ničím výnimočným, že sa krvácanie spustí aj po 3 týždňoch. Odsledujte si to. Ak boli výsledky histológie v poriadku a krvácanie nie je extrémne silné, nie je nevyhnutné utekať na pohotovosť. Samozrejme pri silnom krvácaní, či bolestiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Špinenie po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň p. doktor. Som 15. Deň po kyretazi (MA v 8tt). Ťažkosti ani bolesti nemám, avšak stále mám špinenie, dnes trochu intenzívnejšie a do oranžovej farby. Je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne špinenie, či slabé krvácanie trvá po zákroku 7 až 10 dní. Spomínané špinenie na 15. deň môže byť spojené s ovuláciou, aj keď to nie je časté. Odsledujte si to. K ďalšej menštruácii po zákroku by malo dôjsť po 4. až 6. týždňoch od zákroku. Odsledujte si to.