Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Jannissss

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás veľmi pekne o radu. 5.februára som dostala menštruáciu. Mávam ju pravidelne 28 dňový cyklus, príznaky začiatku klimatéria žiadne, aj keď mám 51 rokov. Keďže som neprestala po skončení cyklu na hnedo špiniť a začala som mať bolesti v podbrušku, čo sa mi nestáva, šla som 15.februára radšej na pohotovosť. Pán doktor ma pozrel, že je všetko v poriadku, len myom na zadnej stene maternice 18x19mm, EE 2,50 mm. a drobný polyp. Zobrali mi krv. Zápal sa nezistil žiadny, CRP v poriadku. Tak mi pán doktor predpísal aspoň POLYGYNAX kapsuly a že to môžu byť rozhádzané hormóny vzhľadom na môj vek. Doma som si pozrela papiere od môjho gynekológa a všimla som si, že myom bol minulý rok v máji veľkosti 16x10 mm a včera som si všimla, že špinenie začalo byť svetlo ružové a dnes som začala normálne krvácať. Bolesti v podbrušku mám stále a aj v krížoch, ako pri menstruácii. Je mi hlúpe, ísť znovu na pohotovosť, že blázniva baba v prechode, ale neviem či je to v poriadku a mám obavy. Alebo by som mala radšej ísť? K obvodnému gynekolóvi som objednaná až na 23.februára. Prosím poaďte mi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myóm spomínanej veľkosti Vám ťažkosti nerobí. Ak Vám bol zistený v maternici polyp, ten môže spôsobovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Príčina však môže byť aj hormonálna, nakoľko ste v premenopauzálnom období. Ak krvácanie nie je silné, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania. Bude vhodné polyp odstrániť vrámci jednodňovej chirurgie, kedy sa Vám okrem polypu zoberie aj vzorka sliznice kanála krčka maternice a dutiny maternice. Ak bude histológia negatívna, dá sa u Vás uvažovať aj o termoablácii endometria, kedy by sa vrámci krátkeho zákroku spálila sliznica dutiny maternice a nemali by ste viac špiniť, či krvácať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Veronickw

    Dobrý večer,
    pred 2 týždňami mi skončila menštruácia. Utorok som mala styk, a ma druhý deň sa mi dostavili kŕče, ktoré sa dostavujú pri menstruaci spolu aj s krvácaním.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné bolesti a krvácanie. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Močové cesty

    , Autor: Daniela S


    Dobrý deň, chcem sa opýtať začala som mať takýto problém.Bolest v podbrušku, krvácanie mimo cyklu,časté močenie.Urobila som si domáci test na chlamýdie kde to síce nebolo 100 percentné ale videla som tam pozitívny test.Bola som u svojho gynekológa kde mi urobila USG,zobrala výter, moč. USG bol v poriadku že tam nevidí z čoho by som mohla mať taký problém,výter bol tiež v poriadku akurát lactobacil tam bol a v moči som mala krv teda aj zvýšené CRP p.doktorka mi napísala Macmiror tablety po ich dobrati som bola na crp aj moc išiel na rozbor a výsledky boli v poriadku.Po 5 dňoch mám zase nepríjemný pocit že mam plný močový mechúr a chodím častejšie na wc,nemám pálenie ani rezanie.Preto sa chcem opýtať mohlo to byť tak že sa z vyteru a moču nemuseli zistiť chlamýdie?Alebo lieky Macmiror nezabrali? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám nebol realizovaný výter z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy ale iba klasický výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, z ktorého sa prítomnosť chlamýdií nezistí. Macmiror chlamýdie neprelieči. Nevylučujem, že sa u Vás nejedná o chlamýdiovú, či ureaplazmovú infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia a stanoví ďalší postup.

  • Caste krvacanie pocas dojcenia

    , Autor: Petotchka

    Dobry den,
    Pan doktor chcela by som sa opytat na krvacanie mimo cyklu. Mam 7mes syna, ktory je plne dojceny, teraz sme zacali prechadzat na prikrmy. Posledne 3 mesiace mam menstruaciu aj 9-10 dni, potom 3 dni nic a potom opat. Pri oboch krvacaniach sa mi tvoria zrazeniny asi o velkosti 2€. Bolesti mam male, take bezne menstruacne bolesti v podbrusku. Chcela by som sa teda opytat, ci je to pocas dojcenia sposobene hormonmi, alebo to mam nejak riesit? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelné krvácanie, aj čo sa týka intenzity, aj čo sa týka dĺžky, je počas obdobia kojenia pomerne časté. Je to spôsobené hormonálnym nastavením. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie mimo cyklu

    , Autor: Sky21

    Dobry den , som 2roky po porode a odvtedy mam problemy s krvavym vytokom mimo menstruacie asi tak 10 dni po menstruacii trva mozno 3 dni a potom sa mi objavuje aj krvavy vytok po cviceni. Menstruaciu mavam ako tak pravidelnu niekedy s tyzdnovym omeskanim. Nemavala som tento problem kazdy mesiac , bolo to par mesiacov po porode potom to ustalo a teraz sa mi to znovu opakuje. Zijem v zahranici takze preventive prehliadky po porode tu nie su pravidlom, mala som brany ster z krcka v ramci prevencie , ktore sa tu robi kazdy 5.rok a ten bol v poriadku. Pred par mesiacmi som mala ultrasound kvoli prolapsu mocoveho mechura po porode a bolo mi povedane ze vsetko vyzera v poriadku. Tento mesiac sa chystam na slovensko ku gynekologovi. Dost ma to stresuje nikdy som taketo problemy nemavala. Mavala som sice problemy s cystami na vajecnikoch ale tie sa mi nikdy takto neprejavovali tak neviem co to moze byt. Mam 40 rokov. Rodila som v 38 . Tehotenstvo bolo problemove nemohla som sa moc namahat inak som zacala krvacat a mala bolesti takze som bola v kludovej polohe pocas celeho tehotenstva a brala som progesteron do 34tt. Porod som mala vyvolavany v 42.tyzdni ten prebehol bez velkych komplikacii. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť u Vás viacero. Aj napriek opisu sa Vám bez vyšetrenia neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa na Slovensku podľa plánu. Na základe vyšetrenia sa určí možná príčina ťažkostí a stanoví sa ďalší postup, prípadne ďalšie vyšetrenia.

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: TaRo

    Dodrý deň, prosím Vás o radu ohľadne krvácania mimo cyklus. Mám 42 rokov a 2 deti, na 10ty deň cyklu mi začalo krvácanie, nie špinenie. Cítim bolesť v krížoch, hlavne pri pohybe. Na základe dobrých recenzií užívam vitamíny ženšeň sibírsky - asi 3 týždne a potom lieky na vysoký cholesterol. Môže mať krvácanie súvis s vitamínmi, alebo mám zavolať gynekológovi? Prípadne začínam byť v prechode?
    Ďakujem Tatiana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či krvácania môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné krvácanie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.