Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Liečenie

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, mám stále mykozy a nič mi nezaberá, už neviem čo robiť. Vedeli by ste mi odporučiť niečo na liečbu? Poprípade existujú nejaké lieky na úpravu flóry bez kyseliny mliečnej? Mám pochybnosti že vďaka tomu sa mi stále vracia mykoza, vždy po dobratí liekov sa mi to stále vrátilo, zvláštny kyslý zápach a hustý krémový výtok. Po roku a pol bezvýznamného liečenia som stratila aj cit v pošve, pri pohlavnom styku už nič necítim a je mi to veľmi nepríjemné. Prosím poraďte. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o dlhodobo pretrvávajúcu bakteriálnu vaginózu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ohľadom prípadne už užívaných vaginálnych probiotík, alebo realizovaných vyšetrení a ich výsledkov, preto je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • Uzlina v slabinách

    , Autor: Renči226

    Dobrý deň, mám 19 a minulý týždeň v piatok som dobrala antibiotiká, pretože som mala zápal močových ciest. Predvcerom som si objavila uzlinu v oblasti bikín, je bolestivá a ťažko sa mi chodí kvôli nej. Mám aj bolesti v podbrušku a aj bolesť krížov. Som bez horúčok a nejakých iných ďalších príznakov. Vedeli by ste mi poradit, čo to je? Ďakujem za odpoved a prajem Vám pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem aj následok a vplyv preliečovanej infekcie, či nedostatočné preliečenie infekcie močových ciest. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí môžete navštíviť aj Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odporučí aj na urológiu.

  • Ureaplasma

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som tehotná a bola mi zistená ureaplasma urealyticum ktorá mi spôsobila skracovanie krčka maternice, užívala som Lekoklar 2x500mg 7dni, potom som mala kultivacie sterilne.. na otazku či sa ma liečiť aj partner mi bolo povedané že sa to štandardne nerobí? ale ze to môže riešiť cestou obvodného lekára tak ten mu predpísal Klacid 500mg 1tbl denne na 7dni, myslite si že je takéto preliečenie dostatočné? Nechcela by som to znovu dostať, keď mi to spôsobilo takéto problémy… Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe ureplazmy má byť spolu s Vami preliečený aj partner. Ak už dostal partner liečbu, dodržujte pohlavnú abstinenciu až do ukončenia partnerovej liečby. predpísaná liečba pre partnera by mala byť dostatočná.

  • Opakujúce sa infekcie,zápaly

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň,
    po pohlavnom styku s partnerom dostanem buď nejaký zápal alebo infekciu. Dodržiavame hygienu,močenie pred a po pohlavnom styku. Používame PHARMATEX alebo bez ochrany. Mám urobené výtery a všetky vyšetrenia, môj gynekológ mi povedal,že to môže byť z Pharmatexu, kondómov. Som preliečená Polygynaxom.
    Chcem sa spýtať, ako nám doporučujete mať pohlavný styk? S kondómom alebo pharmatexom? Neviem, či mi ten pharmatex nerobí zle, vždy mávam také svrbenie, pálenie. Partner sa chce dať vyšetriť tiež, chcem sa spýtať, aké vyšetrenia mu treba? Výter z penisu, alebo čo konkrétne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že ste precitlivelá na nejakú zložku Pharmatexu, prípadne máte alergiu na latex. Vhodné bude pouvažovať o nasadení hormonálnej antikoncepcie. Uvažovať je tiež vhodné nad realizáciou mikrobiologického vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Pri pozitivite bude potrebné preliečenie aj partnera.

  • Infekcie a ATB v tehotenstve

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som prvorodička 27.tt, bez nijakych subjektívnych ťažkosti som šla na kontrolu na poradňu kde mi gynekologička zistila skracujúci krčok maternice (1,4cm).. bola som neodkladne hospitalizovaná v nemocnici, prísny kludovy režim, po všetkých vysetreniach mi zistili infekciu ureaplasma urealyticum a streptokok agalacitae.. okrem magneziovych infúzii,tabliet a progesteronovych čipkov na udržanie tehotenstva mi nasadili ATB Lekoklar 2x 500mg p.o. A vaginálne Macmiror 1xvecer. Chcela by som sa opýtať či sú tieto infekcie rizikové “len” z hľadiska vyvolania predčasného pôrodu alebo mozu aj aktuálne poškodiť babatko v maternici? Tiež aky máte názor na tieto ATB, sú bezpečne pre plod?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktéria Ureaplasma urealyticum môže spôsobiť okrem pyelonefritídy (hnisavého zápalu obličky) aj uretritídu (zápal močovej rúry). U tehotných žien môže spôsobiť predčasný pôrod alebo spontánny potrat, preto je potrebné antibiotické preliečenie. Pozitivita na streptococcus agalactiae (GBS pozit.) pre plod v maternici nie je nebezpečný. Nebezpečný je v prípade nepodania antibiotík počas spontánneho pôrodu, prípadne dlhodobejšieho odtoku plodovej vody, pre jeho riziko vzniku novorodeneckej sepsy. Spomínané antibiotické preparáty môžete užívať aj počas tehotenstva. Na plod nebudú mať negatívny vplyv. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najlepšie sa Vám vedia v prípade nejasností vyjadriť.