Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,310 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhodobe problemy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Už dlhodobo mám problémy, so svrbením a pobolievaním podbruška a krížov. Liečila som sa už všetkým možným, niečo mi zaberalo, niečo skoro vôbec. Jediné čo mi zabralo na dlhšie bola kúra CANDIVAC-om. Potom som sa ním liečila viac krát ale už nezaberal. Vybrali sme s partnerom aj doxyhexal 20 dní na ureaplasmy. Teraz posledný cyklus som brala gyno pevaryl - ten mi celkom dobre zabral. Po menštruácií sa však problémy vrátili. Divné je, že v kultivácií sa nikdy nepotvrdia kvasinky. Je možné že aj napriek tomu spôsobojú kvasinky môj problém? Ani výtok nemám klasický kvasinkový, je skôr hustý, hlienovitej konzistecie a priesvitný - niekedy s krvou, hlavne po ms. Teraz som zase vybrala 4 tablety canestenu + používam mastičku imacort a dnes sa už cítim oveľa lepšie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Opakovaným a častým užívaním systémových antibiotík, či vaginálnych preparátov dochádza k narušeniu prirodzenej vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať pravidelné kúry vaginálnymi probiotikami na podporu vaginálnej mikroflóry. Vhodné sú aj kontrolné rozšírené kultivačné vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy a ureapalzmy.

Podobné otázky

  • Candida

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a dlhodobé problémy (už cca 4 roky) s miernymi ale pretrvávajúcimi bolesťami podbruška a kríżov, hlienovitým a svrbiacim výtokom. Niekedy zapácha, niekedy je úplne bez zápachu. Liečili sme sa s partnerom aj na ureaplazmu 20 dní doxyhexal. Teraz som zase zmenila lekára, pretože s tými bolesťami by som sa už nejak naučila žiť, ale to svrbenie už bolo neúnosné. Vystriedala som množstvo liekov - antbiotiká, antimykotiká, všetko takmer bez výsledku. Jediné čo mi pomohlo aspon na kratko bol volnopredajny candivac. Za celý ten čas mi nevyšla zo sterov candida a teraz u nového lekára mi vyšlo - e. coli, staphylococus aureus a masivne candida albicans. Dostala som liečbu lokálnu - clotrimazol tbl, krém a celkovú - prokanazol + raz do týždňa medoflucon. Zdá sa že sa konečne cítim trošku lepšie, ale bojím sa či sa to ešte bude dať vyliečiť po tolkych rokoch. Čo by ste mi odporučili ešte ako podpornú liečbu? Všimla som si na internete aj nejaký lysgyn, čo by mal byť tiež candidový lyzát na podporu imunity. Alebo s čím máte dobré skúsenosti? Mám aj oslabenú bunkovú imunitu, liečila som sa viac krát na imunológií ale bezúspešne. Viem že je dobré užívať aj probiotiká, spodné prádlo si periem na 60 a prežehlujem, alkohol nepijem, nefajčím, cukor som už tiež obmedzila ale nakolko mám 160cm a 48kg, tak si už velmi nemozem dovolit chudnut.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s Lysgynom nemám prakticky žiadne skúsenosti, užívať ho ale skúsiť môžete. Je to voľnopredajný preparát. Vaginálne probiotiká by ste mali užívať dlhodobejšie a pri stabilizácii stavu si kúry realizovať niekoľkokrát ročne. Vhodné je realizovať si raz za čas aj vaginálne výplachy. Oslabená imunita a porušená vaginálna mikroflóra užívaním veľkého množstva antibiotík, či antimykotík nemá priaznivý vplyv a tvorí dobrú živnú pôdu pre kvasinky. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti a antikoncepcia

    , Autor: Becky

    Dobry den. Mam dlhodobe problemy so spinenim mimo cyklu a bolestami v podbrusku a krizoch. Mam aj retroflexiu maternice a strasne vela zrastov. Zacala som tento mesiac brat antikoncepciu leverette a mam uz posledne dve tablety. Avsak mam od vcera aj normalne menstruacne krce a zacala som spinit. Najprv to boli lem take hnede hrudky ale teraz je to uz normalna krv. Bola som u lekara a vraj mam prerastenu sliznicu a mam ocakavat masivne krvacanie ked vysadim tabletky. Rozmyslala som ze ci by nebolo vhodnejsie ich uz vysadit? A este sa chcem opytat preco mam vysoku sliznicu ked beriem antikoncepciu? Aky moze byt dovod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia, rast sliznice maternice však blokovaný nie je, hoci je do istej miery zmenený. Štandardne je sliznica dutiny maternice ku koncu cyklu najvyššia, tesne po skončení menštruácie zase najnižšia. Tabletky hormonálnej antikoncepcie sa užívajú v schéme 21 tabliet a nasleduje 7 dňová pauza. Skorším začatím 7 dňovej pauzy si skrátite a posuniete celý cyklus o 2 dni. Nemyslím si, že to má u Vás nejaký význam. Pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pálenie vonkajších rodidiel

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, pani doktorka, mám dlhodobé problémy s pálením vonkajších rodidiel a chcela by som sa opýtať, či je podľa Vášho názoru potrebná liečba pri nasledujúcich výsledkoch výteru z vulvy: bunky dlaždicového epitelu +, G-paličky ++, G+koky +, ojedinele leukocyty; staphylococcus koaguláza negatívny, corynebacterium species, enterococcus faecalis. Ak áno, ktorá účinná látka, príp. liek by bol vhodný na preliečenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    máte pozitívne gram pozitívne i negatívne baktérie, niektoré z nich sú súčasťou fyziologickej mikroflóry , a ak sa vyskytuj= iné, je vhodné preliečenie
    liečivo zvolí lekár podľa vzhľadu vulvy a výsledku kultivácií
    s pozdravom

  • štípanie

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Mám dlhodobé problémy v okolí vchodu. Výtoky nemávam žiadne, len ma štípe okolie vchodu, vchod a tesne za ním vo vnútri. Preliečovaná som bola podľa K+C, alebo podľa opisovaných ťažkostí na mykózy. Pred 2 mesiacmi som sa po prvýkrát natrela svojou ordináciou masťou macmiror- complex, čo mi podstatne štípanie zmiernilo na mimimum. Aj napriek tomu, že máme dva mesiace nechránený pohl.styk (plánujeme 2.dieťatko). A štípanie začalo zase. Som zúfalá z toho.Zase nás to vyradí na nejaký čas. Po každom styku používam Gynoflor. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    vo vašom prípade by bolo vhodné vylúčiť aj prípadnú kontaktnú alergiu, na prádlo, aviváž či hygienické vložky, prípadne ich zmena. Na základe výterov z pošvy by bolo vhodné zistiť množstvo laktobacilov, ako ochrannej flóry v pošve. Vyskúšajte Rosalgin 1x týždenne a Saforel - ide o intímny gel, pre ženy s citlivou pokožkou a sliznicami, ktorý minimalizuje riziko vzniku alergií a zápalov. Veľmi si ho ženy s podobnými problémami chvália. Dostanete v lekárni.