Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pálenie vonkajších rodidiel

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, pani doktorka, mám dlhodobé problémy s pálením vonkajších rodidiel a chcela by som sa opýtať, či je podľa Vášho názoru potrebná liečba pri nasledujúcich výsledkoch výteru z vulvy: bunky dlaždicového epitelu +, G-paličky ++, G+koky +, ojedinele leukocyty; staphylococcus koaguláza negatívny, corynebacterium species, enterococcus faecalis. Ak áno, ktorá účinná látka, príp. liek by bol vhodný na preliečenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    máte pozitívne gram pozitívne i negatívne baktérie, niektoré z nich sú súčasťou fyziologickej mikroflóry , a ak sa vyskytuj= iné, je vhodné preliečenie
    liečivo zvolí lekár podľa vzhľadu vulvy a výsledku kultivácií
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Rosalgin Easy

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, sú výplachy s Rosalginom celkovou liečbou na mykózu a pálenie vonkajších rodidiel alebo by tam mala byť aj iná liečba v podobe nejakých liekov? A sú prípady kedy Rosalgin vyliečil tento problém úplne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne výplachy sú viac menej podporná liečba, nie je ti konkrétna liečba na mykózu. Väčšinou je nutné užívať Candibene, Canesten alebo Macmiror.

  • Pálenie vonkajších rodidiel

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, môj problém začal pálením vonkajších rodidiel, bola som u gynekológa a predpísal mi Entizol, krátko po užívaní sa problém stratil a ako som dobrala tablety tak som mala predpísaný ešte Gynoflor, v letáčiku bolo napísané, že môže spôsobovať pálenie alebo štípanie tak som to neriešila a dobrala som aj tie, no ale tu sa začal znova problém a pálenie pretrváva, bola som znova u gynekológa a čakám na výsledky, lenže keď som tam bola tak akoby všetko bolo v poriadku a pálenie mi opäť nastúpilo až večer. Okrem toho stále mám nutkanie na záchod a trošku akoby ma pobolievalo podbruško a pálenie pretrváva aj pri cikaní, snažím sa piť aj urologický čaj ale stále netuším čo to pálenie vôbec môže spôsobovať. Taktiež dnes pri sprche som si tam zašla prstom či je to tam v poriadku a akoby mi tam niekto krém dal. neskutočne krémový výtok. Pri braní i dobraní tabletiek som mala ešte pekne číri, nekrémový výtok. V tomto krémovom neboli žiadne hrudky ani nič tak sa chcem spýtať či to môže znamenať nejakú chorobu, infekciu, zlú reakciu na Gynoflor alebo čo by mohlo byť príčinou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou máte kombinovanú vaginálnu ako aj uroinfekciu, skúste si, aspoň kým neprídu výsledky, realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, pite veľa tekutín. Dovyšetroval by som aj cievkovaný moč na kultiváciu a spolu s výsledkom kultivácie z výteru z pošvy by som nasadil vhodnú liečbu.

  • Pálenie

    , Autor: lelusik

    Všetky moje gynekologické ťažkosti začali asi pred 4 rokmi, kedy som po prvýkrát prechladla a dostala silný zápal močových ciest. Zápal sa rýchlo presunul aj na ženské veci, takže to bolo 2 v 1 (dovtedy som nikdy nemala žiadne gynekologické problémy). Veľmi často sa to opakovalo zhruba 2 roky. S tabletkami na močové cesty som automaticky brala aj vaginálne čipky a mastičky. Prišlo obdobie, kedy konečne bol pokoj aj od gynekologických problémov. Dokonca môžem povedať, že som už 2 roky nemala problémy s močovými cestami. Ale začali sa moje gynekologické problémy a to neustále pálenie vonkajších rodidiel a v okolí pošvy. Keďže stery, ktoré mi robila moja bývala gynekologička boli všetky negatívne, ešte aj test na chaldýmie, vznikla otázka, či nemám alergiu, alebo či to nie je z močových ciet. Absolvovala som cievkovanie moča, ale urológ konštatoval, že u neho je všetko čisté, a problémy budú gynekologické. U kožnej som pochodila rovnako, že je to čisté, a po silnej kortikoidnej masti mi bolo ešte horšie. Vymenila som gynekologičku, ale ani môj súčasný gynekológ nevie, čo by to mohlo byť, aspoň ja mám z toho ten pocit. Povedal mi, že moje zápaly vznikajú kvôli baktériám. A predpísal mi viackrát MACMIROR 500 ale aj iné čipky, ktoré mi viac-menej pomohli len na určité obdobie. Od poslednej návštevy u gynekológa, ktorý mi poradil dávať si MACMIROR 2x do týždna, som skúsila vybrať 2x Multi-Gyn Actigel a 1 balenie Lactofeel. A viem s určitosťou povedať, že po nanesení, alebo aplikovaní do vnútra pošvy pálenie prestane, ale po celom dni večer je už všetko späť. Vôbec netuším, čo môže byť zle.
    Mám stáleho sexuálneho partnera 4 roky, neužívam antikoncepciu, nemám preukázanú alergiu, nikdy som nebola tehotná, menštruáciu mám relatívne pravidelnú +/- 2 dni, niekedy je špinenie a výtok, používam vložky aj tampóny, začala som používať aj tampóny ellen. Obmedzujem sladké, nosím bavlnené nohavičky, prestala som používať aj lactacyt pri umývaní. No stále to pálenie zostáva - bolí. Počas menštruácie pálenie necítim. Mám strach, čo mi je, a že doteraz mi nikto a nič ešte nepomohlo a neprinieslo mi trvalú úľavu od pálenia. Plánujeme s partnerom aj detičky, a určite sa chcem vyliečiť, kým otehotniem, aby to nenarušilo tehotenstvo. Viete mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v takýchto prípadoch sa odporučuje dlhodobá liečba Lactofeel - 2 tuby týždenne pod dobu 3-6 mesiacov, bolo by vhodné ešte vylúčiť alergiu na aiváž či prací prášok, ktoré často imitujú vaginálne zápaly. Zmeňte prací prášok, vynechajte aviváž. Držím palce.