Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisársky rez

    , Autor: Monik2306

    Dobrý deň prajem
    Som po pôrode už 3 mesiace, urobili mi cisársky rez kde mi zasiahli aj do staršej jazvy po slepcom creve. Rez sa mi po 6dnoch cely+ až jazva po slepaku zapálil , horúčky atd… chodila som denne na čistenie konečne sa rana zavrela a prestala hnisat. No pred týždňom mi rez pukol na mieste pri slepom reže a vytiekol odtiaľ hnis. Cistim to liehom a betanidom.
    Chcem sa opýtať či si to mám ísť radšej celé otvoriť a dať vyčistiť.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam sa ísť ukázať či už k obvodnému gynekológovi alebo do zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný, ako aj riešené komplikácie po výkone.

Podobné otázky

  • Dlhodobe krvacanie

    , Autor: Emka69

    Dobry den, od maja 2023 krvacam skoro stale nepretrzite.bola sol v lete 2023 u gynekologicky a ta mi povedala ze mam nahromadene vnutromaternicove tkanivo,aby som pockala ze som mlada a telo si poradi. No bohuzial telo si s tym neporadilo a skoro 8 mesiacov s malymi pauzickami krvacam.minuly mesiac som presne 30dni krcala ,take velke hrudy este netiekli ako minuly mesiac,kde som sadla tam.zostavali flaky po mne co ani vlozka nestihala sat krv.dva tyzden som mala pauzu a uz zase krvcam ???? bola som dnes u gynekologicky a ta mi teda po ultrazvuku povedala ze mam cca 2cm velke nahromadenie tkaniva a mi odporuca ist na kyretaz a hned zaviest mirenu kvoli tomu krvcaniu aby sa mi zase neurobilo to nahromadenie tkaniva( kvoli sexualnej ochrane nepotrebujem nic,moj manzel pod na prestrihnuti semenovodu).Zaujimal by ma vas nazor ci by ste aj vy mi odporucil v tomto pripade urobit kyretaz a zaviest vnutromaternicove teliesko kvoli tomu tkanivu a krvacaniu?mne to pride zbytocne zaviest vnutromaternicove teliesko kedze mi bude robit kyretaz ale nie som ziaden odbornik a preto by mal zaujimal Vas nazor a skusenost.
    Som po dvoch cisarskych porodoch.pytala som sa lekarky ci ma nieco spolocne cisarsky rez s tym a mi povedala ze nevie mi povedat ze vela zien ma ten problem s nahromadenim tkaniva.
    Vopred Vam dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vzniku ťažkostí môže byť viacero. 20 mm vysoká sliznica nie je v poriadku. Iba na základe opisu si myslíme že bude vhodné realizovať hysteroskopiu (zavedenie kamerky do dutiny maternice) spolu s kyretážou a na základe nálezu a výsledku histologického vyšetrenia sa stanoví ďalší postup. Nepoznám však žiadne nálezy, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť vyššie pracovisko v nemocničnom zariadení vrámci konziliárneho vyšetrenia.

  • Krvacanie

    , Autor: Katrin8527

    Dobrý deň, v decembri 2021 som porodila(cisarsky rez) v apríli začali moje problémy( neustále krvacam) bola som už 3x na kyrete. Posledny krat teraz v pondelok. Vložili mi aj Mirenu( proti krvacaniu) moje telo ju neprijalo. Výsledky z biopsie sú jednoduchá glandularna hyperplazia. Je to veľmi vyčerpávajúce stále krvácať. Užívala som aj Norethisteron bohužiaľ krvacanie nezastavilo. Gynekológ uvažuje o hysterektomii. Ako inak by sa mi dalo pomôcť? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky histológie sliznice v poriadku, skúsil by som nasadenie hormonálnej antikoncepcie, čo by mohlo cyklus upraviť a krvácanie zmierniť.

  • Utvar na maternici a silná menštruácia

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, v máji tohto roka som mala cisársky rez, menštruáciu som dostala prvýkrát hneď po sestonedeli. Cyklus mávam aktuálne 42-45 dni. Po pôrode bola každá menštruácia silnejšia, ako do tehotenstva. Včera som bola na preventívke u môjho gynekológa a ten našiel v maternici nejaký utvar, ktorý tam vraj nemal byt a objednal ma na odber krvi pre onkomarkeri a zároveň mam prísť po MS na kontrolu, či sa utvar náhodou nevyplavil. Po vyšetrení som dostala menštruáciu. V priebehu dnešného dňa pre mňa nezvyčajne bolestivu. Celý deň je menštruácia veľmi silná a dokonca zo mňa vypadla veľká 6-7 cm zrazenina krvi, ktorej cast ale bola tvrdá, nie mäkká ako bežné zrazeniny. Je možné, že šlo o dany utvar? Stane sa, že sa naozaj vyplavi takýto nález aj sam?
    Je bežný postup poslať pacientku na vyšetrenie onkomarkerov? (Mam 30 rokov, doteraz žiadne gyneko tazkosti, rozšírený cytoster robený každý rok od 18).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o endometriálny polyp, je možné, že sa menštruáciou uvoľnil a vyplavil. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • otaska

    , Autor: Nicola

    Dobry vecer mala by som taku otazocku. Cisarsky rez som mala Preto. Lebo mam usku panvu prve dieta sa narodlo. 24 .7 . Po roku sa mi narodilo dievcatko ties. Narodena 1.10. Rozmislali zme. Z mandzelom ze kceli by sme chlapceka Lebo uZ mame dve krasnich dievcatka ale. Teraz sa bojim toho aby nenastali riziko prI sekcie. TeraZ sa bojim Aby soM nezomRela. Takze zase po Jedneho roka som zase Tehotna nastanu sa nieAke rizika prezijem to _???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý ďalší cisársky rez je rizikovejší, hlavne pre vysoké prasknutia maternice, riziko krvácania a nutnosti odstránenia maternice. Vo všeobecnosti sa odporúča otehotnieť aspoň rok po cisárskom reze. Dopredu Vám však neviem povedať, či tehotenstvo bude prebiehať bez komplikácií, alebo či sa vyskytnú nejaké komplikácie.

  • Zrasty

    , Autor: Dadulina

    Dobry vecer pan doktor, chcela by som sa informovat, ak mi budete vediet poradit, akymi typmi vysetreni sa da zistit, ci ma zena po operacii brusnej dutiny zrasty? Na sklonku roka 2018 mi bol odstraneny myom, operaciou, ako sa vykonava cisarsky rez, neviem ako sa tato operacia vola, bez podania latky na zamedzenie tvorby zrastov. Momentalne, hoci teda po 2 rokoch, som zacala pocitovat bolesti v podbrusku, co som si spojila s tym, ze sa mi pravdepodobne vytvorili zrasty. Hoci neviem, ci sa moze bolest objavit aj po takej dlhsej dobe. Taktiez by ma zaujimalo, ci sa zrasty odstranuju znovu rozrusenim brusnej dutiny v mieste rezu v celkovej narkoze? Taktiez by ma zaujimalo, ci je tento zakrok hradeny pacientkou a ci po odstraneni zrastov je mozne podat latku na zamedzenie tvorby zrastov? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy CT vyšetrenie môže ukázať či už pseudocysty, ktoré sú tvorené prítomnými zrastmi v dutine brušnej, v drvivej väčšine sa nález zrastov dá diagnostikovať až pri samotnom operačnom výkone. Operovaná ste boli laparotomicky Pfanennestielovým rezom. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero, nemusí sa jednať iba o zrasty, vylúčiť sa to však nedá. Zrasty sa tvoria nie len pooperačne, ale aj pozápalovo, alebo napríklad aj pri endometrióze. Rozrušenie zrastov väčšinou vedie k tvorbe nových zrastov, samozrejme, ak má žena ťažkosti a je nutné vykonať rozrušenie zrastov, pristupujeme k tomu. Operačný výkon, aj napriek tomu, že ste boli operovaná laparotomicky, môže byť realizovaný diagnostickou laparoskopiou, samozrejme v celkovej narkóze. Je možné, že sa zrasty nenájdu, prípadne, pri náleze zrastov, ktoré by mohli spôsobovať ťažkosti, sa pristupuje k adheziolýze. Operačný výkon je hradený zo zdravotného poistenia, ak ste poistencom zdravotnej poisťovne. Čo sa týka prípadnej aplikácie Hyalobarrier gélu, teda preparátu na zamedzenie tvorby zrastov, to si kupuje pacientka sama, keďže sa jedná o voľnopredajnú zdravotnícku pomôcku. My to počas operačného výkonu následne aplikujeme. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky vyšetrení, všetky podané informácie Vám viem dať iba v teoretickej rovine.