Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Streptokok

    , Autor: Anallia

    Dobrý deň Pán doktor mam otázku,minuli týždeň som bola u lekára mam necelé tri týždne do pôrodu môj doktor mi vzal steri vraj mam akési streptokoky a poslal ma domou stym ze o 2tyzdne mam prísť na kontrolu uz od víkendu mam bolesti pod bruškom stym ze počasie prejdu pupok mam na dotyk citlivý a hrozne bolesti v oblast ľavej obličky rano som ani spustené nemohla vstať zároveň kŕče v podbrušku, bolesti okolo brucha odisly ale okolo obličky su síce nie uz take sylne ako rano ale su a tazko sa mi pohybuje.Prosim Vas o radu co to môže spôsobovať moc Vam dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že máte nedostatočný príjem tekutín, obličky idú na prázdno a sú zaťažované, tlakom maternice na močovody dochádza k spätnému toku moču do obličiek a to spôsobuje zmeny na obličkách ako aj bolesti. Ak máte pozitívny nález z výteru z pošvy na Streptococcus agalactiae (GBS), pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • pokračovanie gyn.problému

    , Autor: MAJ

    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku zo dňa 24.8.2023 s názvom "predpísaný Macmiror komplex", môj problém však pokračuje. 11 kapsulí som teda vybrala, po menštruácii 10.9. aj tú 12tu. Cítila som sa ok. Po ďalšej Menštr. 5.10. sa mi však celý pocit diskomfortu vrátil a na vyšetrení mi dr. povedal, že mám nízke PH, tak si mám vždy pred a po M dávať pár dní gél Lactofeel. Z kultivácie vyšiel masívne Streptokokus agalact., tak mi predpísal Ciphin a Jenamazol. Nebrala som to, necítila som sa tak zle na také silné ATB s istotou mykózy a navyše som nechcela mať v dôsledku takejto liečby oneskorenú ďalšiu M, pretože 13.11. sme mali s manželom termín týždenného kúpeľného pobytu. Tak som to nechala tak a síce sa necítim úplne fit, ale keď ma to večer vo vnútri trochu viac páli, dám si Clogin a fungujem. Ibaže, moja M mi už týždeň mešká a ja nerozumiem prečo. Kvôli baktérii? Či používaním gélu? Začínajúca menopauza by to vraj nemala byť, sono vyhodnotilo vajčníky ešte ako plne funkčné. Kúpele teda na pondelok zrušíme, procedúry vo vode by som chcela absolvovať a asi nebudeme riskovať to, že nie som úplne zdravá odspodu a tiež to, že mi M príde priamo v kúpeľoch. Presunieme to o 2 týždne a dr. povedal, že keď mi M nepríde do týždňa, zoberie mi krv a bude to riešiť tabletkami. Nezvyklo mi to za tie roky nikdy ani meškať ani vynechávať, hoci práve v júli sa to oneskorilo o 10 dní a nikto nezistil prečo. Máte nejaký názor na to? A myslíte, že tie ATB sú potrebné na tú baktériu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Ak ste už v období premenopauzy, menštruačný cyklus nemusí byť pravidelný. Nemusí sa za tým hľadať žiadny problém. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae v pošve, ak máte ťažkosti, voľnejšie je ho preliečiť, najvhodnejšie však lokálnou liečbou v závislosti od citlivosti na antibiotiká. Podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, takže sa nejedná o infekciu zanesenú z vonku ale o nerovnováhu pošvovej mikroflóry vplyvom zmeny pH a premnoženia “zlých” bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, napríklad aj spomínaný Streptococcus agalactiae. Častá aplikácia vaginálnych vyplachov tiež nie je vhodná a je skôr na škodu ako úžitok. Odporúčam dlhodobejšiu aplikáciu vaginálnych porobiotík, ktoré napomôžu obnoviť pošvovú mikroflóru. Nepoznám však všetky okolnosti, informácie, ako aj nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kultivácie

    , Autor: Mimi2711

    Dobrý deň,
    Na základe výsledkov bol mi predpísaní polygynax. Čo je na to účinné už stým bojujem 4 mesiace.
    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Alfahemolytické streptokoky
    Nález: stredne masívne Enterococcus faecalis
    Stanovenie kvantitatívnej citlivosti (MIC v mg/l) na antibiotiká:
    Ampicilín....................C 4 Chloramfenikol...............C 4
    Piperacilín-tazobaktám.......C 8 Ciprofloxacín................U 0.5
    Teikoplanín..................C 0.25 Tetracyklín..................U 0.5
    Vankomycín...................C 1 Nitrofurantoín...............U 4
    Gentamicín..................SC 128
    Nález: stredne masívne Escherichia coli
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín-sulbaktám..........C Kolistín.....................L
    Cefuroxím...................SC Ciprofloxacín................C
    Neomycín-Bacitracín..........L Tetracyklín..................L
    Gentamicín...................L Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Chloramfenikol...............L Nitrofurantoín...............L
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledku sa u Vás jedná o zanesenie z tráviaceho traktu, teda z konečníka. Príčin môže byť viacero, od nedostatočnej alebo nesprávne realizovanej intímnej hygieny až po praktizovanie análneho styku a následne vaginálneho pohlavného styku. Predpísaný preparát by mal byť účinný. Odporúčam si realizovať aj vaginálny výplach a po skončení aplikácie predpísaného preparátu si realizujte aspoň 10 až 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: Naty64633

    Dobrý deň. Rada by som sa s Vami poradila. Už pól roka mám gynekologické potiaže. Pálenie( nie každý deň), občas svrbenie, bolesť pri každom styku(bolesť pri vchode do pošvy). Výtok žiadny. V marci som mala nález streptokoka, ktorého som liečila Macmiror tabletami. Pani doktorka mi robila o mesiac neskôr ďalší ster – negatívny. Potiaže pretrvávali, nasadila mi polygynax. Užívam gynimun a aj gynimun na vkladanie. Naposledy mi zobrala stery na streptokokov, candidu, mykoplazmy, ureaplazmy, (aerobne aj anaerobne baktérie)- všetko negatívne. Ale potiaže stále pretrvávajú, hlavne pálenie a bolesť pri styku(vchod do pošvy, lubrikacny gél som používala ale nepomohol ). Viete mi poradiť, čo mám ďalej robiť ? Trvá to už 6 mesiacov. Pani doktorka mi už nevie pomôcť, keďže všetky testy, ktoré mi robí vychadzajú negatívne. Mám 30 rokov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu, ale príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však bližšie objektívne vyjadriť neviem. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie zavádzať do pošvy večer pred spaním.

  • Alfahemolytické streptokoky

    , Autor: Lucia_Bieliková_0809123907

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadne výsledku z kultivácie. Nález je Alfahemolytické streptokoky a Neisseria sp. nepatogénne. Je toto indikácia na liečbu?
    Podobne mi to vyšlo aj u všeobecného lekára z výteru z úst a tam sa to neliečilo. Je to v poriadku aj vtedy, ak by som chcela byť tehotná?
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že hovoríte o náleze z výteru z pošvy. Opisované baktérie sa bežne vyskytujú najčastejšie v dutine ústnej a v hrdle, kde sú súčasťou fyziologickej flóry. Streptokoka má v pošve asi tretina žien. Záleží od viacerých okolností, tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie. Skôr by som sa uberal cestou podpornej liečby v zmysel realizácie vaginálneho výplachu a následne realizácie aspoň desaťdňovej kúry vaginálnymi probiotikami, ktorými si obnovíte vaginálnu mikroflóru, ako aj upravíte imunitu pošvy.