Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologia a chlamydia trachomatis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den oan doktor, opakovane posledny rok mam stale zapaly, problemy so spinenim pred ms a tiez bolesti po styku, diskomfort … stale streptokoky z vyterov, vzdy preliecene a znova …. Avsak na poslednej kontroly mi lekar vzal aj stery na chlamydie ureoplazmy atd a cytologiu lbc, zo steru mi vyšla pozitivne chlamydia trachomatis, tak mi bol nasadeny sumamed. Problem je, ze teraz dosiel aj vysledok cytologie a je tam napisane atypicke žlazove bunky, dopytovala som sa na to aj danej lekarky, ze ake to su, co sa tyka zavaznosti, bolo mi povedane ze nie rakovinove, treba urobit o pol roka ster. Moje otazky zneju: je mozne ze taketo atypicke zlazove bunky su sposobene prave dlhodobymi streptokokmi a chlamydiami? Mohli taky vysledok sposobit? Dalsia otazka: 7 rokov dozadu som mala ca krcka maternice, konkretne rohovatejuci epidermoidny karcinom 1a1c rieseny konizaciami pre fertilitu, odvtedy kontroly ok, je vzhladom na moju anamnezu postup opakovaneho steru pri aktualnej cytologii dostatocny? Nemalo by sa vzhladom na moju anamnezu postupovat radikalnejsie? Ďakujem, mam z toho obavy, po mojich skusenostiach ;)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pojem atypické žľazové (glandulárne) bunky sú pomerne široký pojem. Na základe opisu neviem, či sa u Vás jedná o ASCUS, ASC-H, LSIL alebo HSIL. Spôsobené bunkové zmeny sú najčastejšie spôsobené HPV vírusom, ale môžu byť spôsobené aj opakovanými a častými zápalmi pošvy a krčka maternice. Ak ste mali navyše potvrdenú aj chlamýdiovú infekciu, veľký podiel na to môže mať aj to. Určite je potrebné doplniť HPV typizáciu, ktorá sa dá dohlásiť z LBC onkocytologického steru, ktorý Vám bol realizovaný. Aj keď chápem Vaše obavy, naozaj nepoznám žiadne konkrétnejšie výsledky vyšetrení a nálezy, informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri niektorých nálezoch (ASCUS, ASC-H, LSIL) je potrebná onkocytologická kontrola o 4 - 6 mesiacov, pri náleze HSIL, aj vzhľadom k anamnéze, je určite potrebné realizovať kolposkopické vyšetrenie, eventuálne priamo plánovať konizáciu. Určite sa v prípade nejasností nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.