Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tampóny

    , Autor: Eris

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je pre mňa nejak škodlivé užívanie tampónov počas MS, ak som mala v minulosti problém s krčkom - 1. predrak. štádium (posledný cytoster bol už ok) a HPV stále prítomné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie tampónov nemá vplyv na výsledky cytológie z krčka maternice, ani na prítomnosť HPV.

Podobné otázky

  • Menstruacny kalisok

    , Autor: katarina-32

    Dobrý deň.

    Mam časté opakujúce sa zápaly a vytoky. Riešim to s mojim gynekológom. Preto som sa rozhodla ze počas menštruácie vymením tampóny za menstruacny kalisok. Zdalo sa mi to lepšia voľba počas zápalov ako tampóny. Len teraz sa obávam ze v prípade zápalu je vhodný aj kalisok. Ci baktérie sa "neusadia" a nezostanú na kalisku aj po sterilizacia a tým pádom si budem zase škodiť. Ďakujem za odpoveď. Kalisok prevaríme a sterilizujem aj tabletkami na sterilizáciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate časté zápaly, je vhodné používať namiesto tampónov menštruačné vložky. Použitie menstruačného kalíška nie je úplne najvhodnejší nápad, ak však dodržíte zásady hygieny, môžete ho vyskúšať. Po skončení menštruácie si skúste realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Odsledujte si to.

  • Septický šok v prípade potratu

    , Autor: Kajušinka

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Dnes som sa dozvedela, že som spontánne potratila, nakoľko som nerátala s tým, že by som mohla byť tehotná krvácanie som brala len ako štrajkujúcu menštruáciu. Počas tohto krvácania som používala aj tampóny a krvacala som probližne 10 dní, lekárka má pozrela ultrazvukom kde povedala len že maternica je už čistá a dala mi vziať ešte hormón hcg to je všetko. Teraz ma chytila len úzkosť z toho, či sa nemusím obávať septického šoku ( bol to skorý potrat do 12 týždňa) ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle horúčky, či kŕčovitých bolestí v podbrušku a výsledky gynekologického vyšetrenia boli v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výter z pošvy

    , Autor: Tjtj

    Dobrý deň,

    tak ešte raz, chcela by som sa opýtať na výsledky výteru z pošvy, či to mám riešiť a je potrebné brať lieky, vaginálne tablety, pretože plánujeme ďalšie dieťatko. Opakovane mám zlé výtery, raz e-coli, raz kvasinky po dobraní atb, teraz takéto výsledky, viď dole. doma mám este dalacin krém a macmirror 12 tbl. Neustále používam vaginálne probiotika aj probiotické tampony elle. Už som z toho zúfala, je to neustály kolotoč.
    Výter z pošvy
    *Aeróbna kultivácia, Epitelie.....................ojedinele lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    stredne masívne Streptococcus agalactiae
    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) produkujúci H2O2
    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky opísané baktérie sú bežnou súčasťou pošvy. Pošva je "špinavý" orgán, to znamená, že sa v nej vyskytujú aj baktérie, zlé aj dobré. Ak sa zmení pomer týchto baktérii, teda dôjde k porušeniu rovnováhy a vaginálnej mikroflóry a premnoženiu "zlých" baktérií, problém je na svete. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Vplyv na to má aj konzumácia sladkého, návštevy bazénov, kúpalísk, wellness, víriviek, sáun, ... Ak nemáte žiadne ťažkosti, liečba by nebola potrebná, pri plánovaní tehotenstva je však vhodné preliečenie. Aplikovať si môžete vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aplikovať Macmiror vaginálne globulky večer pred spaním, aspoň osem dní. Následne odporúčam realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Vagynalne probiotika

    , Autor: Mgr.

    Dobry vecer, vcera som bola na termalnom kupalisku pocas menstruácie - uzivala som menstr.tampony. Zatial je vsetko v poriadku, len sa bojim, ci som nechytila nejaku nakazu. Mozem zacat ihned s uzivanim vag. probiotik este pocas krvacania, alebo treba vyckat kym prejde krvacanie. A este jedna vec: v akom davkovani uzivat ako prevenciu vag. probiotika - denne, obden...? A ako dlho..?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte krvácate, vaginálnu liečbu nemá zmysel aplikovať. Počkajte na koniec menštruácie. Vaginálne probiotiká sa väčšinou realizujú po antibiotickej liečbe, prípadne na úpravu pošvového prostredia v desaťdňovej kúre. Samozrejme, je možná aj preventívna, jednorázová aplikácia vaginálneho probiotika, prípadne aj realizácia vaginálneho výplachu.

  • Polygynax

    , Autor: Domii

    Dobrý deň, nakoľko som začala pociťovať nekomfort a odchádzame na dovolenku, navštívila som svojho gynekológa. Predpísal mi polygynax (užívať 6 dní) a povedal, že s tampónom do vody môžem ísť aj do vírivky, nakoľko nemám rezanie ani svrbenie. V lekárni ma však upozornili na dojčenie. Dojčím málinko, max 4x denne, ale predsa. Môže to malému uškodiť? Zároveň by ma zaujímalo či moja účasť vo vírivke neohrozí ostatných. V prívalivom letáku sa píše nepoužívať tampóny, no práve tie ni do vody boli odporučené. Pri pohlavnom styku sa spomínajú latexové kondómy. V prípade, že nekomfort vymizne, bezlatexové kondómy by boli ok? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Polygynax môžete užívať aj počas kojenia, navyše, ak bude liečba krátkodobá a keď už kojíte iba párkrát denne. Počas vaginálnej liečby však tampóny nie je vhodné užívať, ani praktizovať pohlavný styk a ani navštevovať bazény, či kúpaliská. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať kultivačné vyšetrenie pošvy.