Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,982 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Podozrenie na hpv

    , Autor: Kika523

    Dobrý deň,
    Mám 19 rokov, pred 2 dňami som bola na prehliadke u gynekológa. Robil mi kolposkopické vyšetrenie a usúdil, že má podozrenie na hpv. Pôjdem aj na stery, či sa niečo zistí. Mám len 1 partnera, s ktorým som 2 roky a ani ja ani on sme nemali predtým s nikým iným styk. Pýtala som sa ho, ak by bolo potvrdené hpv, či môžeme mať styk a povedal že áno. Nechcem, aby sme si to vzájomne prenášali. Preto moja otázka znie, či máme radšej abstinovať alebo to naozaj nevadí, ak by som teda mala potvrdený hpv a chcela by som sa ho zbaviť. A či je to naozaj možné mať hpv v našom prípade. Prípadne či sa mu niečo na tom krčku nemohlo zdať kvôli mojim viacerým infekciám močových ciest a kvasinkám počas posledných 2 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV je vírus, napríklad ako chrípka, v populácii sa vyskytuje pomerne často. HPV vírusov je niekoľko stoviek. HPV infekcia nemusí na organizme (napr. krčku maternice) zanechať následky, tak ako príde, aj odozneje. Ak máte imunitu v poriadku, organizmus si vie poradiť. Vhodné je ale aj tak očkovanie proti HPV, ktoré Vás bude chrániť pred vysokorizikovými typmi HPV, ktoré majú vplyv na vážnejšie zmeny na krčku maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak máte jedného partnera a on má Vás tiež ako stabilnú partnerku, pohlavne abstinovať nemusíte.

Podobné otázky

  • onkocytologia

    , Autor:

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ohľadne výsledkov z onkocytologie. Pri preventívnej prehliadke mi boli zistené výsledky PAP 3a LSIL + podozrenie na HPV vírus.Informovali ma, ze ide o mierne zakolisanie sa od normy a o pomerne bežný cyto nález, kde sa netreba obávať a stačí prísť na kontrolu o 6 mesiacov. Skutočne sa netraba obávať, prípadne nie je potrebné nejaké doplňujúce vyšetrenie ako napr. kolposkopia? V priebehu minuleho roka som prekonala missed abort v 10tt + kyretáž odstranenie polypu.Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v prípade nálezu LSIL je potrebná kontrola cytológie o 6 mesiacov, v prípade ťažkostí alebo zmeny stavu samozrejme kontrola ihneď. Odporúčam očkovanie proti HPV. Dá sa realizovať aj HPV typizácia, ktorá jednoznačne potvrdí prítomnosť, ako aj typ HPV vírusov.

  • hpv test

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať aký je najpresnejší test na zistenie hpv vírusu, ktorý určí aj konkrétne typy hpv. Od septembra 2013 som mala zhoršenú cytológiu s výsledkom ľahká dysplázia, lsil a podozrenie na hpv. Nedávno mi bola robená LBC metóda, kde mi vyšlo hpv na vysokorizikové typy negatívne n neviem či sa dá na to spoliehať. Cytológia ascus, preto sa chcem opýtať je ešte nejaký presnejší typ vyšetrenia na hpv ako LBC metóda?? Mám aj krvácanie mimo menštruácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    metódou LBC je test na HPV najpresnejší, sú i iné médiá, ale nemyslím si že by výsledok mal byť iný,
    skôr sa spolahnite na to, že HR-HPV typy sú u vás negatívne, čo je dobrá správa.
    S pozdravom