Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • onkocytologia

    , Autor: Nickyv

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ohľadne výsledkov z onkocytologie. Pri preventívnej prehliadke mi boli zistené výsledky PAP 3a LSIL + podozrenie na HPV vírus.Informovali ma, ze ide o mierne zakolisanie sa od normy a o pomerne bežný cyto nález, kde sa netreba obávať a stačí prísť na kontrolu o 6 mesiacov. Skutočne sa netraba obávať, prípadne nie je potrebné nejaké doplňujúce vyšetrenie ako napr. kolposkopia? V priebehu minuleho roka som prekonala missed abort v 10tt + kyretáž odstranenie polypu.Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prípade nálezu LSIL je potrebná kontrola cytológie o 6 mesiacov, v prípade ťažkostí alebo zmeny stavu samozrejme kontrola ihneď. Odporúčam očkovanie proti HPV. Dá sa realizovať aj HPV typizácia, ktorá jednoznačne potvrdí prítomnosť, ako aj typ HPV vírusov.

Podobné otázky

  • Otvorený krčok maternice

    , Autor: mich

    Dobrý deň, dnes mi gynekolog na ultrazvuku povedal, že mám otvorený krčok maternice. Nevedel prečo, že to budeme sledovať. Okrem toho mám vždy na ultrazvuku vysokú sliznicu maternice, dnes 13mm, som v 12. dni cyklu. Cytologia aj onkomarkery z preventívnej prehliadky v januári boli negatívne. Vraj to nie je nič onkologické, no ja sa ajtak bojím. Neviete povedať, prečo mám otvorený krčok maternice? Môže to byť z pohlavného styku? Mám 23rokov. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v období ovulácie, čo podľa dňa cyklu ste, je normálne, že krčok maternice môže byť poklesnutý a kanál krčka mierne pootvorený. Výška sliznice je tiež v norme. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli výsledky vyšetrení a onkocytológia v norme, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hpv 16

    , Autor: Kristyn

    Dobry den, chcela by som sa spytat.. mam 27 rokov jedno dieta a po porode mi vysla cytologia cin3,hvp16, hsil V novembri mi bola spravena konizacia. Som ockovana silgardom 3x v 15tich rokoch.. zacala som uzivat deflagyn a v marci idem na cytologiu.. bola som poslana na onkogynekologiu a tam mi bolo povedane,ze ma cysrtrovat nebude ze to je jak bumerang ze rakovina pride. Chcem sa spytat da sa s tohoto ,,stavu" nejak dostat? So snubencom chceme este jedno babo ale nakolko maly je malicky chcem rok az dva pockat.. je to mozne este donosit a porodit zdrave? som narodena v 6tom mesiaci a imunitu nemam asi cely zivot.. mozem na babo pockat alebo musim otehotniet hned ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste podstúpili konizáciu a boli odstránené všetky zmenené bunky a resekčné okraje vyrezaného tkaniva boli negatívne a za predpokladu, že onkocytológia bude v poriadku, môžete počkať s otehotnením. Neodkladal by som to však na roky. Áno, môžete donosiť a porodiť zdravé dieťa.

  • Ranka na krčku maternice

    , Autor: anieliiik

    Dobrý deň,
    Chcem sa Vás spýtať, 5 rokov mám na krčku maternice ranku, ktorá sa mi rapídne zväčšuje. Doktor mi bral aj onkoster, na poslednom vyšetrení mi povedal, že sa mi to zhoršilo, ale, že mám čakať na výsledky. Napísal mi, že sa mám dostaviť v apríli na onkoster ešte raz. Vyšetrenie ma moc bolelo, povedal, že to dobré nie je. Mám za sebou jeden potrat. No, že to s tým nesúvisi, že ranka je z niečoho iného.. Už to mám 5 rokov a spodok ma bolieva často, mám silnú menštruáciu a popritom silné bolesti. No spodok ma bolieva dosť aj, keď menštruáciu nemám. Neviem či mám zmeniť doktora, alebo mám teda čakať, do toho onkosteru. Nič somnou nerobí, aj keď vie, že ma to dosť bolí. Mám strach či to nemá niečo spoločné s rakovinou krčka maternice.
    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    onkostery (onkocytológia) sa robí práve kvôli respektíve v rámci prevencie rakoviny krčka maternice. Takto vám veľmi ťažko môžem poradiť, musela by som poznať presný výsledok jednotlivých onkocytológií. Sú určité štádiá kedy sa už odporúča operácia, ak okrem toho máte ťažkosti požiadajte o výsledky a poraďte sa s iným lekárom. V tomto nemá cenu riskovať a radšej jeden názor navyše ako čokoľvek zanedbať. S potratom onkocytológia naozaj nesúvisí ani so silnou menštruáciou. Nepriaznivé je v tomto smere napríklad krvácanie po pohlavnom styku a priamo lokálny nález. Držím palce a rozhodne to nezanedbajte.

  • Cytológia

    , Autor: natally11

    Dobrý deň, mam 26 rokov a dosť často mávam zápaly. V posledných dvoch mesiacoch som dostala menštruáciu a asi 2 dni po skončení menštruácie som opäť krvácala asi 5 dní. Šla som za svojim gynekológom. Prvý krát mi nasadil hormóny Lutenyl, brala som ich 14 dní. Keď sa mi to stalo druhý krát, tak mi dal lieky proti zápalu a k tomu mi spravil ultrazvuk a povedal, že mám ranku na krčku a viac sa k tomu nevyjadril. Stery z krčka som mala robené 2 krát a vyšli negatívne. Chcela by som sa opýtať, či to môže byť niečo vážne ak stery vyšli negatívne, a či a na koľko sú tie stery spoľahlivé.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa onkocytológia opakovala a bola negatívna nepredpokladám, že by sa výsledkym ohli zmýliť.