Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kvasinky

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, ako dlho je potrebné používat krém canesten, aby sa dostatočne vyhubili kvasinky a nevrátili sa? Už som pár krát mala kvasinky a spravila som zrejme velku chybu, že som nedodržala dobu liečby, len 1-2 dni a ked prestalo svrbenie, aj ja som prestala mastit...asi preto sa mi to často vracia... :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Rovnako tak je vhodné užívanie vaginálnych probiotík. Canesten je vhodné užívať aspoň 5 dní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kvasinky

    , Autor: kvetinka-3

    Dobrý deň prajem p. doktor,
    chcela by som sa opýtať, či orálny styk môže vyvolať kvasinkovú infekciu?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak má kvasinkovú infekciu partner, môže za istých okolností (znížená imunita, ranka v ústach, ...) vzniknúť v ústach kandidóza. Čo sa týka pošvy, ak je vaginálna mikroflóra v poriadku, orálny styk Vám vaginálnu kvasinkovú infekciu nespôsobí.

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • Výsledky kultivácie

    , Autor: michaell25

    Dobrý deň.
    Dostala som dnes do mailu výsledky z kultivácie, ale moja dr je momentálne mimo a nemám ich s kým prekonzultovať, či je všetko v poriadku.
    Občas mávam taký vodnatejší výtok , ale ani nejak nezapácha, ani ma nič nesvrbí, nebolí, žiadne ťažkosti iné.

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie.....................pozit..++
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    lactobacillus................ojedinele
    Gram labilné paličky.........pozit..++
    G+ paličky...................pozit..++
    G- paličky...................pozit..++
    G+koky dvojice...............ojedinele

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: ojedinele Staphylococcus aureus
    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Gardnerella vaginalis

    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, keďže sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, teda miernu poruchu vaginálnej mikroflóry. Vaginálne probiotiká je najlepšie si aplikovať večer pred spaním.

  • Kultivácie

    , Autor: Mimi2711

    Dobrý deň,
    Už vyše pol roka sa liečim na rôzne typy ochorení vždy keď sa niečo preliečiť opäť sa objaví niečo nové dá sa prosím nejaká iná forma liečby okrem ATB podstúpiť alebo či sú tieto výsledky v poriadku a či je potrebné užívanie ATB?

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ G- paličky...................pozit..++
    Leukocyty - PMN.............neprítomné G+koky dvojice................pozit..+
    lactobacillus...............neprítomné Gram labilné paličky.........pozit..++
    Mobiluncus sp.................pozit..+ Kľúčové bunky.................prítomné

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Bifidobacterium bifidum

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Gardnerella vaginalis
    Dostala som ATB entizol a gynoflor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. bakteriálnu vaginózu. Po doužívaní antibiotík a doužívaní Gynofloru si aplikujte dlhodobo vaginálne probiotiká. Rovnako tak odporúčam do budúcna po každej prípadnej návšteve wellness, sauny, vírivky, bazéna, či mora aplikovať si preventívne vaginálne probtioká, najlepšie večer pred spaním.

  • Ecoli, Gardnerella a Candida

    , Autor: Lemon_22

    Dobry den z vyterov mi bola zistená Candida, e-voli, a Gardnerella doktor mi nasadil Miccimor 500 guľôčky a potom dalacin krem vaginalny a partnerovi Dalacin tabletky C 300mg + canesten je tento postup pre partnera spravny? Zaberie dalacin aj u neho ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo dostal partner liečbu. Všetky vykultivované baktérie a kvasinky sa bežne nachádzajú v pošve. Došlo k ich premnoženiu. Jedná sa u Vás o tzv. bakteriálnu vaginózu. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si do pošvy aplikujte Macmiror, najlepšie večer pred spaním. Po skončení liečby Macmirorom si realizujte aspoň desať dňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry. Počas celej dĺžky vaginálnej liečby je potrebné dodržiavať pohlavnú abstinenciu, teda nepraktizovať pohlavný styk. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti, informácie, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.