Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ofloxin

    , Autor: Iva_1233

    Dobrý deň, užívam antibiotika Ofloxin už 6. deň (2. denne) na zápal močového mechúra, zatiaľ mi nezabrali. Mám ísť k lekárovi požiadať o iné, alebo mám ešte počkať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na urológa. Ak však užívate antibiotiká už 6. deň a nepociťujete úľavu ani zlepšenie, navštívil by som lekára.

Podobné otázky

  • baktérie a ureaplazma

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať. Po pretrvávajúcich problémoch v intímnej oblasti mi boli zistené nejaké baktérie a boli mi predpísané vag. tablety Entizol na 10 dní, Polygynax na 10 dní a súbežne perorálne Entizol na 7 dní. Chcem sa opýtať, ako by som mala po liečbe postupovať? Respektíve, bojím sa, aby som si týmito všetkými liekmi nerozhádzala vaginálnu flóru. Mám doma Gynazol vag, krém a Gynimun vag. probiotiká. Mohla by som si po liečbe aplikovať Gynazol, nechať pôsobiť 4 dni a následne aspoň 10 dní aplikovať Gynimun? Alebo aký postup by ste mi odporučili?

    Taktiež mi bola zistená ureaplazma a podľa citlivosti na ATB: erytromycín C, telitromycín C, tetracyklín C, moxifloxacín C, levofloxacín C,
    mi bol predpísaný Ofloxin na 20 dní. Chcem sa opýtať, boli mi predpísané správne ATB, nakoľko konkrétne toto liečivo testované nebolo, tak, či sa jedná o niečo príbuzné alebo došlo k chybe pri predpisovaní lieku? Poslednou mojou otázkou je, či mám Ofloxin začať užívať po perorálnych tabletách Entizol, teda súbežne s liečbou baktérií, alebo by som mala počkať a užívať ho až po tejto liečbe spolu s probiotikami?

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše cenné rady a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aké baktérie boli zistené z výteru z pošvy, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, predpísané Vám však bolo pomerne veľké množstvo preparátov, čomu celkom nerozumiem. Čo sa týka nálezu ureaplazmy, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Ofloxin patrí medzi fluirochinolóny a používa sa pomerne často aj na liečbu ureaplazmy. Preliečený by mal byť aj partner. Kúra vaginálnymi probiotikami je určite na mieste.

  • Ureoplazma urealyticum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, som s priateľom od začiatku tohto roku….
    V lete tuším to bolo jún/jul ma začalo pobolievať podbrusko
    a žltý výtok… výsledok bol ureaplazma… nechápala som odkiaľ to môže byt a keď som sa nato opýtala sestričky keď mi volala s týmto výsledok že či som to už nejak mohla mat v tele alebo som to musela len chytiť odpoved bola druha možnosť… priateľovi som však verila a obidvaja sme sa preliecili atb tuším Doxyhexal…všetko bolo ďalej ok nemala som už žiadny problém. Nepamätám si však či mi potom niekto ešte robil kontrolné stery či je to naozaj vyliečené… avšak teraz na konci októbra/začiatkom novembra nastal opäť problém bolesti v podbrušku aj pri styku, zltkasty zapáchajúci výtok… najskôr vyšla candida ktorá bola preliecena všetko ok prišiel menzes lenže výtok pokračoval ďalej aj keď už bez zápachu a bez bolesti podbruška…išla som teda znovu že sa mi to nezdá že mám stále zvláštny výtok aj keď je ho máličko a len trosku nažltlý bez zápachu (predtým som nemavala žiadny pripadne klasicky číry bez zápachu) včera mi volala sestrička a opäť ureaplazma… dosť ma to zaskočilo keďže v lete to bolo vyliečené a odvtedy problém nebol, dostala som atb ofloxin 200. Moja otázka teda znie či som sa musela naozaj len znovu pohlavne nakaziť a teda priateľ bol neverný, alebo je možnosť že v lete sa to úplne nepreliečilo len na nejakú dobu vymizli príznaky a teraz (možno oslabená imunita alebo stres niečo pod.) to mohlo opäť nejak prepuknúť a robiť problémy ?
    Za odpoved vopred ďakujem. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Nakaziť sa dá aj inak, ako pohlavným stykom, takže na partnerovu neveru by som to nezvaľoval. Dôležité je, či ste boli preliečený v lete obaja, vy aj Váš partner. Ak ste boli preliečená iba vy, veľmi jednoducho ste sa mohli nakaziť od nepreliečeného partnera, ktorý nemusí mať vôbec žiadne ťažkosti ani príznaky, či prejavy. Ak je u Vás t.č. opäť potvrdená ureaplazma a máte opäť ťažkosti, je potrebné súčasne preliečiť Vás, ale aj Vášho partnera! Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplazma - neúspešná liečba

    , Autor: Beth

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom môjho pol ročného problému- ureaplaziem. Boli mi zistené v októbri minulého roka s nasadenou liečbou Medofloxin a Polygynax. Liečba úšpešná nebola. Opäť mi pani doktorka predpísala túto istú kombináciu liekov. Na kontrolných steroch mi vyšla ureaplazma opäť pozitívna a že už mám aj zápal krčka maternice (symptómy som nepociťovala ani pri ureaplazme ani pri tomto zápale, menzes nemeškal). Predpísala mi Macmiror tbl. aj globule a následne na to som mala užívať Klacid tbl. a Polygynax. Myslela som si že po takomto množstve liekov to už prejde ale výtok mi potvrdil že to tam stále je. Ako posledná možnosť nám padol Doxyhexal na 20 dní. Problém je v tom že mám 14deň užívania a ten typický ureaplazmový výtok je stále prítomný. Na záver chcem povedať že liečba bola dodržaná- žiadne vynechané dávky ani pohlavný styk. Za to ma velmi znepokojuje prečo sa ten stav nelepší. Partner bol na testy u urológa a vyšli mu negatívne výsledky v moči aj v ejakuláte. Zhadzovala som to ešte na oslabenú imunitu- objednala som sa imunologičke a testy mi vyšli v poriadku, teda žiadna oslabená imunita. Prosím Vás o radu ako by ste postupovali v mojom prípade. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých ľudí (nejedná sa len o ženy) ureaplazma pretrváva a nelieči sa. Význam mykoplaziem a ureaplaziem v gynekológii je veľmi pochybný a mnoho odborníkov to ani nedoporučuje vyšetrovať, pretože premorenosť je obrovská a klinické prejavy infekcie bývajú veľmi zriedkavé. Ureaplazma bežný zápal pošvy ani krčka nerobí, skôr pôsobí v kombináciami s inými baktériami. Tak isto neexistuje pojem ureaplazmový výtok. Ak sú prítomné ťažkosti a výsledky výterov sú negatívne až na prítomnosť ureaplazmy a je odporúčaná liečba, treba vždy preliečiť aj partnera, bez ohľadu na to, či je negatívny alebo nie. Čudujem sa, že Váš obvodný gynekológ Vám hneď nepredpísal Doxyhexal a že sa partner nelieči s Vami. Po doužívaní liečby odporúčam zopakovať mikrobiologické výtery z krčka na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis, rovnako tak aj výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • Ureaplazma

    , Autor: 0rry

    Dobry den, prosim Vas chcela by som sa spytat na Vas nazor na Ureaplazmu.

    Moja hodnota je 10*6. Je to uz vyssia hodnota?

    Moj lekar, ze by to neriesil. Jedine co ma stresuje, zevraj to moze mat komplikacie pri tehotenstve alebo pri snahe otehotniet.

    Problemy kvoli ktorym sa robil vyter bolo ci nemam chlamydie. Mavam celkom casto problemy s mocovymi cestami. Ale to mi zacalo asi dva roky dozadu ked som sedela na studenej zemi. Potlacila som to liekom z lekarne a zacalo sa mi to vracat. Az potom som to riesila s lekarom s atb. Lekarnicka mi vysvetlovala, ze to mozem mat uz chronicke ked som to raz zle preliecila. Davam si kazdy den brusinkove doplnky, d manozu a probiotika. A myslim si, ze je to na lepsej baze.

    Skorej som rozhadzana na kolko som uzivala dva mesiace Ofloxin skrz kozne problemy. Posunul sa mi cyklus, pocas ovulacie citim bolesti, prsia mam vtedy naliate, brucho zo spodu nafuknute a tvrdkave. A trosku aj citim vtedy, ze idem castejsie na toaletu a po troskach. Ale to budem rozhadzana z tych liekov pravdepodobne. Cytologiu mam v poriadku.

    Viem, ze je to na dialku komplikovane a neviete sa s presnostou vyjadrit na moj problem. Len by som chcela vediet za tu Ureaplazmu.

    Vopred velmi pekne dakujem a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa nemusí za každých okolností preliečovať, niekedy nerobí žiadne ťažkosti. Je na to viac názorov. Ak máte ťažkosti, či už gynekologické, ale aj urologické, je vhodnejšie ureaplazmu preliečiť. Spolu s Vami musí byť preliečený aj partner.

  • ureaplasma parvum

    , Autor: Lia2

    Dobrý deň, vyšla mi pozitívna ureaplasma parvum. Boli mi predpísané antibiotika Medofloxine na liečbu mne aj partnerovi. Ak si dobre pamätám pani gynekologička mi predpísala antibiotiká na 7 dní- 2 tablety každých 12 hodín. Dnes tieto antibiotiká beriem už 7. deň spolu aj s probitikami, ale zneisťuje ma to, že v balení je tabliet na 10 dní. Bude liečba dostatočná aj keď ju ukončím 7. dňom, alebo je potrebné dobrať celé balenie? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič sa nestane, ak doberiete liečbu plných 10 dní. Ak ste mali užívať antibiotiká 7 dní, zvyšné tablety si ponechajte do budúcna, ešte sa Vám môžu zísť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.