Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureoplazma urealyticum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, som s priateľom od začiatku tohto roku….
    V lete tuším to bolo jún/jul ma začalo pobolievať podbrusko
    a žltý výtok… výsledok bol ureaplazma… nechápala som odkiaľ to môže byt a keď som sa nato opýtala sestričky keď mi volala s týmto výsledok že či som to už nejak mohla mat v tele alebo som to musela len chytiť odpoved bola druha možnosť… priateľovi som však verila a obidvaja sme sa preliecili atb tuším Doxyhexal…všetko bolo ďalej ok nemala som už žiadny problém. Nepamätám si však či mi potom niekto ešte robil kontrolné stery či je to naozaj vyliečené… avšak teraz na konci októbra/začiatkom novembra nastal opäť problém bolesti v podbrušku aj pri styku, zltkasty zapáchajúci výtok… najskôr vyšla candida ktorá bola preliecena všetko ok prišiel menzes lenže výtok pokračoval ďalej aj keď už bez zápachu a bez bolesti podbruška…išla som teda znovu že sa mi to nezdá že mám stále zvláštny výtok aj keď je ho máličko a len trosku nažltlý bez zápachu (predtým som nemavala žiadny pripadne klasicky číry bez zápachu) včera mi volala sestrička a opäť ureaplazma… dosť ma to zaskočilo keďže v lete to bolo vyliečené a odvtedy problém nebol, dostala som atb ofloxin 200. Moja otázka teda znie či som sa musela naozaj len znovu pohlavne nakaziť a teda priateľ bol neverný, alebo je možnosť že v lete sa to úplne nepreliečilo len na nejakú dobu vymizli príznaky a teraz (možno oslabená imunita alebo stres niečo pod.) to mohlo opäť nejak prepuknúť a robiť problémy ?
    Za odpoved vopred ďakujem. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Nakaziť sa dá aj inak, ako pohlavným stykom, takže na partnerovu neveru by som to nezvaľoval. Dôležité je, či ste boli preliečený v lete obaja, vy aj Váš partner. Ak ste boli preliečená iba vy, veľmi jednoducho ste sa mohli nakaziť od nepreliečeného partnera, ktorý nemusí mať vôbec žiadne ťažkosti ani príznaky, či prejavy. Ak je u Vás t.č. opäť potvrdená ureaplazma a máte opäť ťažkosti, je potrebné súčasne preliečiť Vás, ale aj Vášho partnera! Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.