Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ureaplasma parvum

    , Autor: Lia2

    Dobrý deň, vyšla mi pozitívna ureaplasma parvum. Boli mi predpísané antibiotika Medofloxine na liečbu mne aj partnerovi. Ak si dobre pamätám pani gynekologička mi predpísala antibiotiká na 7 dní- 2 tablety každých 12 hodín. Dnes tieto antibiotiká beriem už 7. deň spolu aj s probitikami, ale zneisťuje ma to, že v balení je tabliet na 10 dní. Bude liečba dostatočná aj keď ju ukončím 7. dňom, alebo je potrebné dobrať celé balenie? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič sa nestane, ak doberiete liečbu plných 10 dní. Ak ste mali užívať antibiotiká 7 dní, zvyšné tablety si ponechajte do budúcna, ešte sa Vám môžu zísť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o mojom nekončiacom probléme s ureaplazmami. Pred rokom v lete mi vyšla prvý krát. Obaja s partnerom sme boli preliečení Doxyhexalom na 10 dni. V októbri na kontrolných steroch mi však vyšla opäť a boli nám nasadené ďalšie atb žiaľ opäť neúspešne.( chcela by som podotknúť že sme ich vždy užívali obaja pravidelne s úplnou abstinenciou pohlavného styku počas liečby aj cca ešte 2 týždne po liečbe) v januári kontrol. ster opäť pozit. Ďalšie atb azitromycin opäť neúspešné… následne som si dala v máji tohto roku vyšetriť aj moc ktorý bol OK jediný nález ureaplasma parvum 10^4 CFU/ml neviem či je to vysoka alevo nízka hodnota ?? … obvodná predpísala Doxyhexal ktorý som si uz ani nevybrala kedze som nečakala že by to mohlo tentokrát zabrať… minuly mesiac v júli mi gynekolog opäť robil ster kde je taktiež ureaplazma stále pozitívna ale rozhodol sa že liečba tenktokrat nebude a zopakujeme to v októbri a v prípade pozitívneho výsledku nasadí nejaké atb ktoré niesu u nás dostupné iba v ČR. Chcela by som sa opýtať či je vôbec niečo takéto možné aby bola liečba 4 krát neúspešná po dodržaní všetkého a preliečení obidvoch partnerov. Odkedy mi toto vyšlo mám neustále problémy s bolesťami podbruska niekedy aj s výtokom a taktiež bolesti pri pohlavnom styku. Predtým to nikdy nebolo. Je možné že je ta infekcia nejak rezistentná a nepodarí sa mi ju uz vyliečiť ? Alebo potom len partner musí mať ešte niekoho iného s kým spáva a vždy to donesie od nej späť kedze my preliecime ale ona nie ?
    Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek.
    Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Príčina Vašich ťažkostí nemusí byť v ureaplazme. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Neorientoval by som sa hneď smerom k úvahe o manželovej nevere, pretože to vôbec tak nemusí byť.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Noéminoemi

    Zdravím.
    Bola som pozitívna na parvum.
    Dostala som aj partner Doxycyclin.
    Kedy máme ist znovu na test?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste obaja preliečení a nemáte žiadne ťažkosti, nie je potrebný kontrolný ster.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Noéminoemi

    Dobrý den.
    Dostala som výsledky STD.
    Kde mám všetko, aj Ureaplasma urealyticum negatívne, ale ureoplasma parvum pozitivné.
    Komentár tam bolo < 100 000/ml.
    Chcela by som informáciu, čo to vlsatne znamená?
    Potrebujem nejakú liečbu?
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero druhov ureaplaziem, ktoré sa bežne vyskytujú v urogenitálnom trakte ženy, ale aj muža, aj u zdravých ľudí a nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Pri poklese imunity a premnožení však môže spôsobovať zápaly močových ciest a poruchy plodnosti. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemá zmysel nasadzovať ďalšie antibiotiká, ktoré len prehĺbia vaginózu. Skúste si občasne realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si pravidelne, raz za dva tri mesiace, kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysledky kultivacie

    , Autor: Mafi22

    Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Snazim sa otehotniet a u p. gynekologicky mi vysli taketo vysledky. Myslite si ze je potrebna aj antibioticka liecba? DAKUJEM

    AMH (Anti-Mulerov HORMON= 2.13ug/l

    CA 125 vsére. 54.2 kIU/l. (Max.35)

    Prijatý materiál: Výter z posvy

    Kultivácia na M. hominis:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na Ureaplasma sp.
    Nález: viac ako 10*4 cfu/ml Ureaplasma sp.
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Levofloxacín...........C . Erytromycin.............C
    Moxifloxacín............C . Telitromycin.............C
    Tetracyklín................C

    Diagnostická súprava identifikuje dva druhy rodu Ureaplasma :Ureaplasma urealyticum a Ureaplasma parvum
    C=účinná hladina v sére sa dosiahne pri bežnom dávkovanÍ

    TAMP_ Chl. trachomatis DNA PCR
    negat.

    *Kultivácia aeróbne a anaeróbne

    Mikroskopia - priamy preparát:
    lactobacilus. ............. .neprítomné
    Epitelie. "....... ....... . pozit. ++
    Leukocyty - PM......... pozit. ++
    G+koky......... ....... pozit. ++

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Alfahemolytické streptokoky

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na G.vaginalis
    Nález: Negativny
    Kultivácia na N. gonorrhoeae
    Nález: Negativny
    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je dôležité vedieť, či máte pozitívne vyklutivovanú ureaplazma parvum alebo ureaplazma urealyticum a tiež záleží od toho, či máte ťažkosti alebo nie. Ureaplazmu má každý tretí človek, väčšina ani o nej nevie pretože nemá žiadne ťažkosti. Máte tak isto zvýšený nešpecifický onkomarker CA 125. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, ani USG nález, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a dlhodobo mám gynekologické problémy - baktérie (stafylokoky, streptokoky, e. coli) a mykózy. Bola mi zistená ureaplasma parvum a nakolko mám oslabenú imunitu zrejme mi spôsobuje problémy. Dostali sme doxyhexal 100 na 20 dní 1xdenne - mám 48kg a partner 75kg. Dnes som vzala už 4 tabletku a zatial žiadna zmena. Všade čítam že na ureaplasmu sa berie 200mg denne. Môžem si skúsiť navýšiť dávku - 100mg 2xdenne alebo máme pokračovaț podľa pokynov lekára? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmy môžu byť aj normálnou súčasťou vaginálnej flóry. Nie za každých okolností ich treba liečiť. Ak však máte ťažkosti, je vhodná antibiotická liečba, ktorá Vám bola predpísaná. Môžete si aplikovať aj vaginálne probiotiká. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.