Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie po potrate

    , Autor: anicka-hom

    Dobrý deň, som 4 týždne od potratu v 19. tt pri ktorom mi aj robili čistenie maternice. Krvácala som 2 týždne striedavo silnejšie a slabšie a potom sa to ustálilo. Bola som u lekára na kontrole po 3 týždňoch kde mi povedal, že je všetko v poriadku, no teraz som začala zase špiniť do hneda aj s krvou. Môže to byť už menštruácia, alebo sa maternica ešte čistí od toho potratu? Mala by som navštíviť znova lekára, alebo je to normálne? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá menštruácia po potrate alebo výkone na maternici obvykle nastane o 4-6 týždňov od výkonu. Je veľmi pravdepodobné, že máte menštruáciu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kolko dní trvá krvácanie po potrate

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, prosím Vás som 13 dní po kyretaži MA v 9tt. A asi 8 dni mam mierne špinenie, slabe krvácanie. Na sone bolo zistené že ešte niesom uplne vyčistena, preto špinim, lebo sa ešte sama čistim. Prosím Vás toto špinenie bude trvať až do prvej menštruácie ? Alebo by už malo prestať.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po kyretáži by malo trvať do 7 - 10 dní od výkonu. Ak sú ešte prítomné v dutine reziduá, teda zvyšky choriónu, či koagulá, treba to odsledovať. Môže Vám byť podaný Methergin na stiahnutie maternice. Je potrebné to odsledovať. Ak však bude špinenie, či krvácanie pretrvávať, bude sa musieť dutina maternice poodsávať a dokyretovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani USG nález, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný.

  • Časté krvácanie po potrate

    , Autor: Pettka44

    Dobrý deň ,
    Dňa 5.12.2019 som absolvovala kyretaz (anembryomola)11 tt, týždeň po kyretazi som ešte krvacala .29.12 som opäť krvacala cca 9 dni a dnes 14 .01.2020 opäť krvácam, je možné , že mám tak ,, popleteny cyklus? Alebo je to niečo iné ? U doktora som bola na meranie hcg po kyretazi , ale nekontroloval ma... ďakujem za Vašu odpoved a radu .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné by bolo realizovať kontrolné USG vyšetrenie. Štandardne sa realizuje na 14.-21. deň od výkonu, kedy sa skontroluje dutina maternice a vylúči sa prítomnosť možných reziduí, ktoré môžu spôsobovať po výkone nepravidelné, ale aj intenzívne špinenie, či krvácanie. Pri pretrvávaní ťažkosti alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • dlho trvajuci vytok po potrate

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcem sa spytat mala som samovolny potrat 26.6.2013 krvacanie trvalo 8 dni a potom 13.7.3013 mi zacal hnedy vytok aj ruzove krvacanie bola som na sono a doktor mi povedal ze je vsetko poriadku sliznicu som mala 13mm. No ale ja mam ten vytok kazdy druhy den a bolesti podbrusku je to normalne alebo sa mam nieco obavat? Nemam doveru mojmu gynekologovi je to tretí samovolny potrat a nic somnou nerobí!!!! Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po potrate môže niekedy trvať aj 6 týždňov, na druhej strane ak máte bolesti a pochybnosti je nutné opakovať vyšetrenie. Po treťom potrate je nutné genetické vyšetrenie, vyšetrenie trombofilných mutácii a samozrejme komplexné vaše vyšetrenie vrátane hormonálneho profilu.

  • Výsledky krvných testov

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    pýtala som sa Vás už pred pár dňami na krvácanie po potrate(ten potrat bol v 10 týždni ) a ešte by som sa chcela opýtať čo znamenajú výsledky krvi CRP 16,56mg/l a leukocity 7.70 10x9/1, je to v poriadku,pretože doktor mi na to nič nepovedal iba že mám prísť na kontrolu za 4 dni,tak neviem či sa mám niečoho obávať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    CRP a leukocyty sú markermi zápalu, ich odber sa robí kvôli tomu aby sa sledovala zápalová reakcia tela. Fyziologická hodnota CRP je do 5 , takže vo vašom prípade je hodnota CRP zvýšená, ale vzhľadom na to čo ste prekonali je ten nález normalny. Hodnota leukocytov je v norme.

  • skrvácanie po potrate

    , Autor: odbornik6

    Dorbý deň,mám jednu otázočku, som po spontánom potrate,a chcela by som sa opýtať ako dlho bude trvať krvácanie,je to ako po pôrode 6týždnov,alebo inak?Keď som potratila tak mi nerobili kyretáž,iba ma nechávaju vyčistiť sa,teraz je to asi 4 den po potrate

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po spontánnom potrate je veľmi individuálne, závisí aj od toho, v ktorom týždni ste potratili. Keď ste neboli "čistená" resp. nebola robená inštrumentálna revízia alebo kyretáž krvácanie zväčša trvá 14 dní, prípadne do ďalšej menštruácie.