Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pohlavne choroby

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Pred rokom som mala prvykrát nechránený sex. Zhruba po 2 mesiacoch som zacala mat vyto sfarbeny do zlta a niekedy aj palenie a svrbenie.V novembri mi gynekolog urobil vyter na zistenie chlamydiovej infekcie a ten mi vysiel negativne. Kedze vytok som mala aj nadalej tak dermatovenerologicka mi vo februari robila stery na opat na chlamydie, mykoplazmy a ureoplazmy, a vzala mi krv na zistenie syfilisu a HIV to vyslo tak isto negativne. Bola mi zistena premnozena gardnerela na to som dostala lieky na 10 dni do posvy. Preto sa chcem opytat ak mi vysli tieto vsetky choroby negativne je mozne zeby som mohla mat predsa len kvapavku kedze na nu mi testy robene neboli???Ďalej sa chcem opytat na internete som sa docitala, ze stery su pri zistovani tychto chorob nepresne, že možu vyjsť aj falošne pozitivne alebo negatívne. Mala by som si preto dat urobit na zistenie chlamydii, mykoplaziem a ureoplaziem radsej krvne testy??? A ešte sa chcem opytať je možne, že ak mi priate pri kazdom styku najprv vyvolaval klitoralny orgazmus, že mi rozniesol bakterie pritomne na krcku vysie a teda v case steru uz neboli bakterie na krcku pritomne,?? Posledny pohlavny styk som mala v decembri minuleho roku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade neverte všetkému čo sa dočítate na internete. Ster z pošvy resp. z krčka maternice je dostatočne citlivý a nie je nutné vykonávať testy opakovane. Obzvlášť ak sa zistila príčina vašich ťažkostí - teda gardnerelová infekcia.

Podobné otázky

  • Vysetrenie na pohl. Choroby

    , Autor: fornetka77

    Dobry den, chcem sa opytat na vysetrenie u gynekologa. Bral mi ster z krcka maternice na pohlavne choroby ako su kvapavka, trichomonas, mykoplazmy, ureaplazmy a chlamydie. Metoda PCR. Je tento sposob testovania najpresnejsi?
    Vysetruju sa pohlavne choroby len sterom z krcka maternice(pcr, kultivacia)? Ster z posvy nam ich neukaze? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardné kultivačné vyšetrenie pošvy sa využíva v prípade dôkazu iných baktérií, či kvasiniek. Mikrobiologické PCR vyšetrenie zo steru z krčka maternice sa využíva na diagnostiku pôvodcov sexuálne prenosných ochorení, ktoré ste spomínali. Postup Vášho obvodného gynekológa je štandardný, v prípade nejasností sa ho nebojte pýtať.

  • Cytologia

    , Autor: Klára1226

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať. Bola som na preventívnej prehliadke a bola mi robená cytologia. Je možné prostredníctvom takejto cytologie zistiť aj niečo viac ako sú pohlavné choroby, mykozy alebo podobné? Je možné sa nakaziť pohlavnými chorobami keď si niekto neumyje ruky po WC respektíve z infikovaného verejného záchodu a pod. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vedľajším nálezom onkocytologického vyšetrenia krčka maternice môže byť aj nález candidy, či pohlavne prenosných ochorení, napríklad trichomoniázy. Najčastejšie sa pohlavne prenosné ochorenia prenášajú pohlavným stykom, v malom percente je však možný prenos napríklad z uteráku, či verejných toaliet.

  • Pohlavné choroby

    , Autor: Basilica

    Dobry deň chcem a spýtat.
    Bola som u gynekológa s tým že mám podozrenie na syfilis gynekolog má skontroloval povedal že takto pohlavné choroby nevyzerajú.A urobil mi ster s tade z dola.Spytala som sa ho či ten výter môže zistiť aj syfilis a povedal že áno .Volal že výsledky sú negatívne .Ale na internete som čítala že na syfilis sa testuje len z krvy to znamená že ma oklamal ?? A ešte sa chcem spýtať či domáce testy na pohlavné choroby sú spoľahlivé.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s domácimi testami na pohlavné choroby nemám žiadne skúsenosti, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Možnosti priamej laboratórnej diagnostiky sú pomerne obmedzené. Na umelých kultivačných pôdach treponémy nerastú, nemnožia sa v kuracom embryu ani v tkanivových kultúrach. Základ laboratórnej diagnostiky tvoria sérologické testy, teda vyšetrenia z krvi.

  • Hpv?

    , Autor: Kami245

    Dobry den mam otazku, tento tyzden som si vsimla ze pri sexe a pri moceni mam palivu bolest a potom som si vsimla pri vchode do posvy male vyrastky asi 2 ktore su bolestive ked som pozrela google podobaju sa na HPV, mam problemy s inunitou pred tyzdnom som dojedla isoprinosine od imunologa, pravidelne chodim na gynokologicke prehliadky a nikdy ziadny problem som nemala mam staleho partnera. Naposledy som bola v auguste vsetko v poriadku. Moj partner mal kedysi laserove osetrenie penisu takze hpv by nemal mat alebo je mozne ze to recidivuje? . Neviem kazdopadne dakujem za odpoved. Mne robili vytery a nikdy hpv nezistili a ani som nemala problemy. Mala som pred mesiacom operaciu klbu a robili mi testy na vsetky pohlavne choroby hepatitidu vsetko negativne aj krve testy v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o kondylómy, pôvodcom je HPV vírus. Recidíva je pomerne častá. Aj napriek chirurgickému ošetreniu môže dôjsť k nakazeniu sa pri pohlavnom styku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Pálenie

    , Autor: Mariannkaa

    Dobrý den pán doktor asi cca to bude rok co mam problemy stym ze ma casto páli pošva, boli mi robene stery raz mi vyšla gardenella brala som Entizol a raz potom mykoza odvtedy je moj výter vzdy negativny aj na pohlavne choroby ako su ureaplazmy atd ... ziadna mykoza nič... moja gynekologička si stym nevie dat rady ... tak som šla
    za iným gynekologom ten teda tiez zhodnotil ze mam vsetko zvonka pekne čiste spravil
    mi ster samozrejme bol negativny ... ja uz neviem ako dalej napr pálenie nemám tyzden potom sa to vráti , potom to same od seba zase prejde potom ma to zase napr. tyzden páli dva tyzdne nepali co to moze byt ? kupila som si vsetky nohavičky uplne nove nenosim tango nohavičky periem v hypoalergénom prášku suším
    v sušicke , zehlim ja som uz zufala z toho .. a partner bol tiez skontrolovaný urológom nemal nic ..a nieje to ani sexom zapríčinené lebo ono ma to začne pálit aj ked nemáme styk s muzom. Je to take divne lebo ráno vstanem nic ma nepali a napr zacne ma to palit vecer ked spím ma nic nepáli ... aj stravu som uplne obmedzila nejem muku ani sladkosti .. nebiem uz ako dalej ci este ist koznemu alebo dakujem zatial pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa pravdepodobne jedná o bakteriálnu vaginózu, teda o porušenie vaginalnej mikroflóry. Odporúčam realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a opakované kúry vaginálnymi probiotikami.