Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologia

    , Autor: Klára1226

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať. Bola som na preventívnej prehliadke a bola mi robená cytologia. Je možné prostredníctvom takejto cytologie zistiť aj niečo viac ako sú pohlavné choroby, mykozy alebo podobné? Je možné sa nakaziť pohlavnými chorobami keď si niekto neumyje ruky po WC respektíve z infikovaného verejného záchodu a pod. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vedľajším nálezom onkocytologického vyšetrenia krčka maternice môže byť aj nález candidy, či pohlavne prenosných ochorení, napríklad trichomoniázy. Najčastejšie sa pohlavne prenosné ochorenia prenášajú pohlavným stykom, v malom percente je však možný prenos napríklad z uteráku, či verejných toaliet.

Podobné otázky

  • Niekoľko dňové krvácanie

    , Autor: Kiki771

    Dobrý deň prosím mohla by som sa s Vami poradiť ohľadom jedného problému?Cyklus mám pravidelný v priemere 30 dňový .. Menštruáciu som mala od 10.7 do 14.7. Stále mi trvá 5 dní...
    Bola som v 9.dni cyklu na gynekológii na preventívnej prehliadke . Robila mi cytológiu . Bolo to minulý týždeň vo štvrtok 18.7. Urobila mi aj folikulometriu
    Mala som vajíčko v pravom vaječníku. Ja nikdy nekrvacam ani nespinim počas ovulácie. Vlastne ani neviem kedy ju mám. Občas slabé tlaky v podbrušku pociťujem, ináč nič. A po vyšetrení, 3 dni nato som začala spinit a krvácať. Nie je to veľmi silné ale ma to znepokojuje. Už štvrtý deň krvacam a neviem prečo. Dnes je tá krv tmavšia ako predošlé 3 dni .. Menštruácia to nie je, keďže som ju mala predtým. Mohla mi nejako cytológia poškodiť? Nezačala som krvácať ihneď po vyšetrení ale až po dvoch dňoch. ???? A neviem čo to je, prečo.. Nikdy som také nemala
    S menšími možno prestávkami krvácanie trvá už asi 5-6 dní

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či slabého krvácania môže byť viacero. Po realizácii onkocytologického steru z krčka maternice sa môže vyskytovať špinenie, najčastejšie v deň vyšetrenia, ako aj deň, či dva po vyšetrení. Stretol som sa však už aj s tým, že po stere z krčka žena začala špiniť na tretí deň. ďalšou príčinou môže byť ovulačné špinenie, ktoré mohlo byť spôsobené podráždením krčka maternice sterom. Ťažko takto povedať. Odsledujte si to. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV pozitivita

    , Autor: Lucka1610

    Dobrý deň,

    Mám 30 rokov a na mojej poslednej gynekologickej prehliadke som bola informovaná, že mám prítomnosť HPV. Gynekológ mi však neuviedol, aký konkrétny typ HPV mi bol zistený, a zdôraznil, že v súčasnosti sa nevyžaduje žiadna špecifická liečba. Odporučil mi prísť na ďalšiu kontrolu o 12 mesiacov, kde sa zhodnotí ďalší postup na základe výsledkov.

    Poradil mi čapíky "HPV inside", zatiaľ ich neužívam, pretože nemám žiadne zdravotné problémy. Začala som užívať výživové doplnky na podporu imunity.

    Chcela by som sa opýtať, či by ste mi do budúcna odporučili podstúpiť očkovanie proti HPV.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi sú známe výsledky HPV typizácie, ani neviem dôvod, pre ktorý bola HPV typizácia realizovaná. HPV typizáciu nechávame realizovať iba v prípade, že onkocytológia nie je v poriadku, teda ster z krčka vykazuje istý stupeň patológie. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie proti HPV určite odporúčam! Pri nejasnostiach odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Ascus, HPV, porod

    , Autor: natalka1234

    Dobry den pan doktor,
    pol roka po porode mi vysiel ASCUS, opakovana cytologia opat ascus + viacero typov hpv medzi nimi 16. a 18.
    1.- Prosim, aku podpornu liecbu mi odporucate pri dojceni? Pripadne aj manzelovi? Ockovanie planujem v najblizsej dobe.
    2.- Je dost pravdepodobne, ze sa pri porode nakazil aj syncek? Riesi sa nejakym sposobom tato skutocnost v pripade, ak je u matky potvrdene HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero vaginálnych gélov na podporu hojenia a úpravy nálezu na krčku maternice, napríklad DeflaGyn, RegreSIL, či Papilocare. Manžel nepotrebuje žiadnu liečbu, ak nemá ťažkosti. To, že máte pozitívne protilátky proti niektorým typom HPV neznamená, že ste mali HPV infekciu aj počas pôrodu. Syn sa nemusel pri pôrode nakaziť vôbec. V zriedkavých prípadoch môže matka, ktorá má HPV, preniesť vírus na svoje dieťa počas pôrodu. U infikovaného dieťaťa sa môže vyvinúť stav nazývaný rekurentná respiračná papilomatóza, pri ktorej sa mu v hrdle alebo dýchacích cestách vyvinú bradavice súvisiace s HPV, je to však zriedkavé a asi by sa to už u Vášho syna prejavilo. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledok cytolgie

    , Autor: Dorotka27

    Dobrý deň pán doktor, poprosila by som vás o váš názor. Vysledok z cytolgie je - posun vo flóre naznačujúci bakteriálnu vaginozu, zápal ,Metaplazia , ASCH atypické bunky neurčitého významu , nemožno vylúčiť HSIL , PAP3ab. Bola som odporučená do onkogynekologickej ambulancie . Cytologia mi bola robená v období kedy mi 2 mesiace po sebe haproval menštruačný cyklus a špinila som mierne počas ovulácie. Nikdy pred tým som nič take nemala. V papieroch z predchádzajúcich vyšetrení mám všade písaný zápal a baktérie . Nikdy neliecené. Vraj sú výsledky ok. Môže ten opakovaný zápal a baktérie ovplyvniť výsledok ? Často chodievam do wellnesu a bola som aj dva týždne pred odobratím steru. Mám obavu z toho čo ma čaká u onkogynekologa. Odporučili by ste mi niečo užívať na zápal a baktérie ? Ešte by som dodala že v poslednom čase mám velmi časté močenie , menstruacia ok bez špínenia. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASC-H je už prekanceróza, hoci niekedy sa môže jednať iba o metapláziu zmenenú vplyvom zápalovych zmien. Netreba to však podceňovať. Potrebné je realizovať HPV typizáciu, rovnako tak doplniť markery CINtec a realizovať kontrolný ster o 4 až 6 mesiacov od toho posledného. Dovtedy si môžete aplikovať vaginálny gél DeflaGyn a následne realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.