Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,770 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologia

    , Autor: Klára1226

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať. Bola som na preventívnej prehliadke a bola mi robená cytologia. Je možné prostredníctvom takejto cytologie zistiť aj niečo viac ako sú pohlavné choroby, mykozy alebo podobné? Je možné sa nakaziť pohlavnými chorobami keď si niekto neumyje ruky po WC respektíve z infikovaného verejného záchodu a pod. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vedľajším nálezom onkocytologického vyšetrenia krčka maternice môže byť aj nález candidy, či pohlavne prenosných ochorení, napríklad trichomoniázy. Najčastejšie sa pohlavne prenosné ochorenia prenášajú pohlavným stykom, v malom percente je však možný prenos napríklad z uteráku, či verejných toaliet.

Podobné otázky

  • Ascus, HPV, porod

    , Autor: natalka1234

    Dobry den pan doktor,
    pol roka po porode mi vysiel ASCUS, opakovana cytologia opat ascus + viacero typov hpv medzi nimi 16. a 18.
    1.- Prosim, aku podpornu liecbu mi odporucate pri dojceni? Pripadne aj manzelovi? Ockovanie planujem v najblizsej dobe.
    2.- Je dost pravdepodobne, ze sa pri porode nakazil aj syncek? Riesi sa nejakym sposobom tato skutocnost v pripade, ak je u matky potvrdene HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero vaginálnych gélov na podporu hojenia a úpravy nálezu na krčku maternice, napríklad DeflaGyn, RegreSIL, či Papilocare. Manžel nepotrebuje žiadnu liečbu, ak nemá ťažkosti. To, že máte pozitívne protilátky proti niektorým typom HPV neznamená, že ste mali HPV infekciu aj počas pôrodu. Syn sa nemusel pri pôrode nakaziť vôbec. V zriedkavých prípadoch môže matka, ktorá má HPV, preniesť vírus na svoje dieťa počas pôrodu. U infikovaného dieťaťa sa môže vyvinúť stav nazývaný rekurentná respiračná papilomatóza, pri ktorej sa mu v hrdle alebo dýchacích cestách vyvinú bradavice súvisiace s HPV, je to však zriedkavé a asi by sa to už u Vášho syna prejavilo. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledok cytolgie

    , Autor: Dorotka27

    Dobrý deň pán doktor, poprosila by som vás o váš názor. Vysledok z cytolgie je - posun vo flóre naznačujúci bakteriálnu vaginozu, zápal ,Metaplazia , ASCH atypické bunky neurčitého významu , nemožno vylúčiť HSIL , PAP3ab. Bola som odporučená do onkogynekologickej ambulancie . Cytologia mi bola robená v období kedy mi 2 mesiace po sebe haproval menštruačný cyklus a špinila som mierne počas ovulácie. Nikdy pred tým som nič take nemala. V papieroch z predchádzajúcich vyšetrení mám všade písaný zápal a baktérie . Nikdy neliecené. Vraj sú výsledky ok. Môže ten opakovaný zápal a baktérie ovplyvniť výsledok ? Často chodievam do wellnesu a bola som aj dva týždne pred odobratím steru. Mám obavu z toho čo ma čaká u onkogynekologa. Odporučili by ste mi niečo užívať na zápal a baktérie ? Ešte by som dodala že v poslednom čase mám velmi časté močenie , menstruacia ok bez špínenia. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASC-H je už prekanceróza, hoci niekedy sa môže jednať iba o metapláziu zmenenú vplyvom zápalovych zmien. Netreba to však podceňovať. Potrebné je realizovať HPV typizáciu, rovnako tak doplniť markery CINtec a realizovať kontrolný ster o 4 až 6 mesiacov od toho posledného. Dovtedy si môžete aplikovať vaginálny gél DeflaGyn a následne realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Alenka15

    Dobrý deň,
    pri preventivnej prehliadke mi vyšlo HPV pozitívne a cytológia negatívna. Typyzácia ukázala kmeň HPV 31. Lekár mi odporúčil očkovanie avšak dočítala som sa, že očkovanie je účinné len proti kmeňom, proti ktorým telo doteraz nebolo vystavené. Má teda očkovanie zmysel aj v tomto prípade? Resp. má zmysel proti ostatným kmeňom, ale ak už nejaký mám bude to účinné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV má zmysel vždy. Aj keď ste pozitívna proti typu 31, nie ste ešte pozitívna proti všetkým najrizikovejším HPV typom, ktoré priamo majú vplyv na vznik karcinómu krčka maternice. Určite sa nechajte očkovať vakcínou Gardasil 9. Bude Vás to celé stáť okolo 450€, nakoľko jedna dávka stojí cca 145€ a na doživotné úplné očkovanie sú potrebné 3 dávky, ale investujete do svojho zdravia a určite to stojí za to.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.