Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hpv?

    , Autor: Kami245

    Dobry den mam otazku, tento tyzden som si vsimla ze pri sexe a pri moceni mam palivu bolest a potom som si vsimla pri vchode do posvy male vyrastky asi 2 ktore su bolestive ked som pozrela google podobaju sa na HPV, mam problemy s inunitou pred tyzdnom som dojedla isoprinosine od imunologa, pravidelne chodim na gynokologicke prehliadky a nikdy ziadny problem som nemala mam staleho partnera. Naposledy som bola v auguste vsetko v poriadku. Moj partner mal kedysi laserove osetrenie penisu takze hpv by nemal mat alebo je mozne ze to recidivuje? . Neviem kazdopadne dakujem za odpoved. Mne robili vytery a nikdy hpv nezistili a ani som nemala problemy. Mala som pred mesiacom operaciu klbu a robili mi testy na vsetky pohlavne choroby hepatitidu vsetko negativne aj krve testy v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o kondylómy, pôvodcom je HPV vírus. Recidíva je pomerne častá. Aj napriek chirurgickému ošetreniu môže dôjsť k nakazeniu sa pri pohlavnom styku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Lucka1610

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.

  • Ascus, HPV, porod

    , Autor: natalka1234

    Dobry den pan doktor,
    pol roka po porode mi vysiel ASCUS, opakovana cytologia opat ascus + viacero typov hpv medzi nimi 16. a 18.
    1.- Prosim, aku podpornu liecbu mi odporucate pri dojceni? Pripadne aj manzelovi? Ockovanie planujem v najblizsej dobe.
    2.- Je dost pravdepodobne, ze sa pri porode nakazil aj syncek? Riesi sa nejakym sposobom tato skutocnost v pripade, ak je u matky potvrdene HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero vaginálnych gélov na podporu hojenia a úpravy nálezu na krčku maternice, napríklad DeflaGyn, RegreSIL, či Papilocare. Manžel nepotrebuje žiadnu liečbu, ak nemá ťažkosti. To, že máte pozitívne protilátky proti niektorým typom HPV neznamená, že ste mali HPV infekciu aj počas pôrodu. Syn sa nemusel pri pôrode nakaziť vôbec. V zriedkavých prípadoch môže matka, ktorá má HPV, preniesť vírus na svoje dieťa počas pôrodu. U infikovaného dieťaťa sa môže vyvinúť stav nazývaný rekurentná respiračná papilomatóza, pri ktorej sa mu v hrdle alebo dýchacích cestách vyvinú bradavice súvisiace s HPV, je to však zriedkavé a asi by sa to už u Vášho syna prejavilo. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Cin3

    , Autor: nikola-6

    Dobry den. Piatok mi volala gynekologicka s výsledkami z cytologie, su zle mam podla nich CIN3, mala som staru cytologiu resp tu klasicku. Mohla by som sa podrobit tej novej aj teraz (klasicka bola 28.12 a vysledky dosli az 2.2)
    Musi byt Cin3 podmienený stale HPV? Dufam v jeho negativny vysledok nakolko mam staleho partnera. Moze sa takto zhorsit stav za rok,ze rovno cin3? Minuly rok som mala cytologiu LBC a vsetko bolo dobre.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať HPV typizáciu a vyšetrenie markerov p16 a Ki67. Najčastejšie sú zmeny buniek krčka maternice spôsobené HPV infekciou, príčin bunkových zmien však môže byť viacero. Teoreticky môže dôjsť k progresii nálezu aj za rok, hoci ak bol pred rokom nález negatívny, nie je to úplne časté. O to viac to preto netreba podceňovať. Predpokladám, že Vám bude potrebné realizovať konizáciu a na základe výsledkov histologického vyšetrenia sa určí další postup. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • LSIL a mozna podporná liecba

    , Autor: Diusx

    Dobry den,

    Cytologické vysetrenie infikovalo nasledujúci nalez:
    LSIL nizky stupeň lézie
    Ster : uspokojivý - bunky TZ prítomné prekryté : leu, ery
    HPV pozitivné
    p16: pozitivne
    Vedeli by ste mi prosím interpretovať tú definíciu steru a výsledku?

    Obvodný gynekológ ma poslal na kolposkopické vysetrenie a ze podla vysledku bud sledovanie prípadne operácia.

    Chcela by som sa spýtať či existujú a pdporúčate nejaké vitamíny na podpornú liečbu pre hpv? Samozrejme zvažujem aj očkovanie. Bolo by prínosné?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne odporúčam očkovanie proti HPV. Realizovať si môžete vaginálnu liečbu DeflaGynom alebo RegreSILom. Dovyšetroval by som okrem markeru p16 aj marker Ki67. Určite je u Vás potrebné po skončení liečby ster zopakovať o 4 - 6 mesiacov. Nepoznám však všetky okolnosti, ani nálezy, či konkrétne výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem viac objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadirť.

  • Konizacia

    , Autor: Kristína2019

    Pan doktor a ked teraz mi spravili konizaciu tak mi vlastne odstranili aj HPV? Doktor hovoril , ze HPV uz moze byt negatívne teraz, ale aj keby stale bol aj tak sa mam dat zaockovat. Samozrejme aj sa dám.

    Posledna otazka je , ze te doktor hovoril aj to, ze niekedy sa stane, ze hned po 3 mesiacov po konizacii este vyjde ASC-US ale potom sa to uz upravi. Keby som mala take vysledky ani to nie je dovod na rekonizaciu vsak?

    Dakujem za Vasu pomoc a ochotu .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HPV sa odstrániť nedá. Je to vírus. Je to ako s chrípkou, chrípka príde, ste nakazená a chrípka alebo zanechá následky a prekonáte ju, alebo sa vyliečite bez následkov. Určite sa nechajte zaočkovať proti HPV. Bude Vás to stát spolu cca 450€, pretože sa očkuje pre doživotnú trvalú imunitu 3 dávkami, ale jednoznačne to stojí za to. Ste ešte mladá. ASCUS nie je prekanceróza. ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Nie je to dôvod na rekonizáciu, ale v tom prípade bude potrebné realizovať kontrolnú onkocytológiu o 3 mesiace.