Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.