Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • hormonálny profil

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň pani doktorka.
    Chcem sa opýtať, aké hormóny sa vyšetrujú pri suchosti pošv. sliznici (mám 37 r.). Aj po lubrikácii a pohl. styku cítim suchosť a jemné pálenie( pálenie= ako jemne opálená koža na tele po slnení). Výsledky naposledy sú o.k. Najčastejšie k+c sú e.coli a ent. fecal. aj napriek dôslednej hygiene. Skúšala som aj krém Cicatridine a Sanagel. Pohl. styk mám pribl. každý 4 deň. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    suchosť pošvy môže súvisieť aj s vyhasínajúcou hormonálnou aktivitou vvaječníkov ale samozrejme môže ísť o následok vaginálnych infekcií. Začnite používať lactofeel ako prevenciu infekcií a zároveň na normalizáciu pošvovej sliznice. Vyšetrenie hormńov - predovšetkým FSH,LH E2.

Podobné otázky

  • Nemôžem otehotnieť

    , Autor: Ivanka110

    Dobrý chcem sa opýtať.Mam 31 Z manželom sa snažíme Rok a 7 mesiacov. Ale stále bez výsledné. U gynekológa som pod stúpla bežnú preventívnu prehliadku. Odporučil mi Inofolic. Vybrala som 80 kusov s prestavkami. Sem tam som si spravila alchamilku čaj. Môj manžel už jedno dieťa 9 ročne ma. Tak on s plodnosťom nemal by mat problém. Kolegyna mi poradila aby mi gynekolog zobral krv či nemám malo hormónov atď. Čo by ste vy mne poradili?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu okrem menštruácie) nedarí otehotnieť a vaginálny palpačný, ako aj USG nález je u Vás v poriadku, je vhodné u Vás realizovať hormonálny profil, rozšírené mikrobiologické výtery z krčka, ako aj vyšetrenie AMH, teda rezervy vajíčok. U manžela je potrebné vyšetrenie spermiogramu, aj napriek tomu, že už dieťa má. Za 9 rokov sa mohol stav zmeniť.

  • Sono

    , Autor: Filomena

    P.doktor mám 50 rokou..chcem sa len opýtať..že či je vidieť na sone na vaječníkoch..že či už idem do prechodu..alebo musí byť spravený hormonálny profil...a ešte jedna otázka...aký hormón treba...aby mi začal menzes...progesterón....a na ukončenie ...tiež progesterón...a ešte sa chcem spýtať..čo vlastne spôsobuje rast sliznice na maternici..keďže je potom silná menzes..môže to byť trebárs ovplyvnené..výživou či hmotnosťou...či bylinkami... ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe USG vyšetrenia sa nedá jednoznačne povedať, či je žena v prechode, alebo nie. Za menopauzu sa považuje až obdobie 12 mesiacov, kedy žena vôbec nemá menštruáciu. Hormonálny profil vie povedať, či je žena v menopauze, alebo ešte nie. Dôležité sú dva základné typy hormónov a to je estrogén a progesterón. Estrogén spôsobuje rast sliznice dutiny maternice. Životný štýl, stres, obezita, fajčenie, vek a ďalšie okolnosti majú vplyv na menštruačný cyklus.

  • Problém s prsnikmi

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý deň, mam problém s prsnikmi. Min. mesiac ma začali okolo ovulácie bolieť, boli úplne navrete na dotyk bolestivé, dokonca mi z prsníka vytekalo mlieko z laveho, z pravého niečo tmavé(iba pri mechanickom tlaku)Mám za sebou 2 sekcie, deti majú 10 a 8, obe boli kojene.Nekojim cca 5 rokov.Samozrejme som bola u gyn. odobral krv na prolaktin-vraj bol v norme, taktiež sa podaril ster, ale iba z laveho prsnika z pravého, kde išlo niečo tmavé sa ster nepodaril, resp. Už nič nevytekalo. Sono prsníka tiež v poriadku. Prsniky boli akoby plne mlieka. Uľavilo sa mi až po spustení menštruácie a to 25.11.. Teraz opäť ovulácia a prsniky začínajú byť bolestivé/navrete. /Prsniky boli citlivé aj po skončení menštruácie, ale menej./ Prosím o info aké ďalšie vyšetrenia by boli vhodné, prípadne čo si dať na úľavu. ANTK neberiem. Prsniky min. o číslo väčšie a bolestivé. Zatiaľ nemám pocit, že by sa tvorilo mlieko, ani nic nevyteka, každopádne uvidím do spustenia menštruácie. Vopred ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jednalo o patologicky výtok z prsníka, netreba to podceňovať. Vylúčiť treba aj infekciu, nepoznám výsledok kultivácie, ani výsledky ostatných vyšetrení, hormonálny profil, zápalové parametre, či prípadne onkomarkery. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné by bolo realizovanie vyšetrenia v mamárnom centre, kde by sa Vám vedeli najobjektívnejšie vyjadriť a určiť ďalší postup.

  • Neplodnosť, prednison

    , Autor: baclaj

    Dobrý deň v skratke by som chcela opísať svoj problém.
    Mam 25 rokov manžel 31. Snažíme sa otehotnieť cca 2,5 roka. Po 1,5 roku sa nám podarilo otehotnieť avšak bolo to mimoternicove tehotenstvo kde mi museli odstrániť pravý vajickovod. Odvtedy už prešlo 14 mesiacov a stále nič. Spermiogram úplne v poriadku, folikulometria v poriadku, hormonálny profil v poriadku.
    Absolvovala som vyšetrenie na imunologii kde som mala všetko v poriadku až na nerovnováhu TH1, Th2 a Th17 a nižšiu hladinu vitamínu D. Imunolog mi predpísal Prednison ale počula som o kortikoidoch kade co. Odporučil mi 3 týždne pred ovulaciou 5mg. A každý mesiac zvýšená dávka, max.vsak 3 mesiace. Myslíte že by to mohlo pomôcť a aký to má vplyv na plod v prípade úspechu mi odporučil aspoň do 10 TT užívať. Či vôbec ta nerovnováha tých cytokinov môže byť dôvodom nášho neúspechu. Ďakujem.
    Pridávam aj výsledky:
    CD3+IFN-g : 33,3 % (17.6 - 31.7)
    CD3 + IL4 : 1,3% ( 1.35 - 5.31)
    CD3 + TNF a : 62,1 % (32.2 - 53.6)
    CD4 + IFN g : 24,7 % (10.6 - 20.9)
    CD4 + IL4 : 2,0 % ( 1.5 - 7.7)
    CD4 + TNF a : 67,3 % (33.3 - 55.4)
    CD4 + IL-17 : 1,4 % (0.6 - 1.6)

    Vitamín D : 24,660 ug/l

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myslím si, že imunológ vie lepšie zhodnotiť pripadné imunologické odchýlky, ako aj ich možný vplyv na tehotenstvo a najvhodnejšie Vás vie nastaviť na liečbu. V súčasnosti sú k dipozícii aj služby centier asistovanej reprodukcie, v prípade, že by liečba odporúčaná imunológom nebola úspešná.

  • Menštruacný cyklus - dieťa

    , Autor: Barbi18

    Dobrý deň, mám 20 rokov a mám problémy s menštruáciou. Menštruáciu som mala tento rok iba 2x a to konkrétne 7.3. (1 deň slabé krvácanie) a 5.5. (Pol dňa silnejšie krvácanie. Keďže mám trombofíliu, hormonálné tabletky ani injekciu na vyvolanie menštruacie mi nemôžu dať. Na trombofíliu berieme iba tabletky na riedenie krvi cez leto. Menštruácia mi stále neprišla. Zápaľ, cystu ani žiadné problémy nemám. Môj gynekológ mi nevie poradiť iba toľko, že treba počkať. Keďže mám túto chorobu a pri tejto chorobe je potrat dosť zvyčajný a moja menštruácia je taká aká je, začínam sa báť, že dieťa nebudem mať. Vedeli by ste mi poradiť aký máte na to názor?! Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak v dohľadnej dobe plánujete, bude potrebné zistiť príčinu nepravidelného cyklu. Ak keď otehotnieť sa dá aj bez menštruácie, vhodné by bolo realizovať hormonálny profil. Nepoznám síce bližšie okolnosti trombofilného stavu, ani jeho závažnosť, ale nemyslím si, že vyvolanie menštruácie je u Vás jednoznačne kontraindikované. Áno, trombofilný stav je jednou z najčastejších príčin potratov, treba však povedať, že neliečený, či nediagnostikovaný, ak užívate lieky alebo aplikujú sa injekcie nízkomolekulárneho heparínu, žena otehotnie, vynosí aj porodí.