Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvavý výtok

    , Autor: foryou

    Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o radu.Pred dvoma týždňami som začala užívať antikoncepciu Softine. Asi dva dni po menštruácií sa začal objavovať krvavý výtok úplne slabý,teraz je to už aj hnedý výtok. Nie je silný,ani nemám žiadne bolesti. Môže to byť preto,pretože ešte nie som zvyknutá na antikoncepciu alebo to môže byť aj niečo iné? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne je to spôsobené užívanám antikoncepcie, pri antikoncepcii je menštruácia zväčša slabšia a kratšia.

Podobné otázky

  • 15 dní špinenie

    , Autor: Evka333

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 15 dní hnedokrvavý výtok a mám 8 dní pred menštruáciou. Poslednú menštruáciu som mala 27.03.2024 a dneska ma trošku začalo rezať pri cikaní. Na prehliadke u obvodnej doktorky mi vyšla krv v moči, bielkoviny ( ale vtedy ma nebolelo nič). Doktorka mi povedala že či nemôžem byť tehotná, lebo výsledky z moču vyšli zvláštne, ale dvakrát mi test vyšiel negatívny. A bolia ma kríže aj spodok bruška a som aj nafúknutá. Čo by mohli naznačovať tieto príznaky? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG.

  • Tabletka po

    , Autor: iris0018

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať užila som tabletku po, cca 5 dní nato sa objavil hnedý výtok sprevádzaný krvácaním. Moja otázka nie, je to v poriadku alebo sa treba niečoho obávať? Ďakujem Vám za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný krvavý výtok môže mať viacero príčin. Nevylučujem, že sa jedná o prejav účinku núdzovej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to.

  • Tehotná?

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám problém a chcela by som poradiť . Používame ochranú kondóm aj pharmatex a jeden večer , keď sme nato šli a som sa pozabudla a začala som navliekať kondóm opačne , potom som ho napravila a nejak si neuvedomila , že bol naopak. Ale začala som sa v hlave presviedčať , že si si to poistila tým pharmatexom , to by malo byť fajn. Začala som si všímať môj cyklus aj ovuláciu , výtok nech viem kedy sa tomu vyhnúť. Len ma znepokojujú moje prsia. Od poslednej menštruácie ma boleli aj týždeň po. Potom pár dni bolo pokoj a teraz zase , keď som mala plodné dni. Prsia sa mi zväčšili ale u mňa ešte je možne , že narástli , lebo sa dá povedať, že som vo vívine ešte. Všimla som si 4 dni postyku a 3 dni po tejto mojej chybe , krvavý výtok ( iba kus take špinenie hnede , trvalo necelý deň) . Mám počkať a spraviť si tesť ? alebo čo by ste mi poradili? Vopred ďakujem za Vašú ústretovosť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste kondóm navliekali ešte pred pohlavným stykom, tehotná nebudete. Ak by však došlo k tomu, že máte pohlavný styk a počas neho došlo k zosunutiu, či prevráteniu kondómu, tehotenstvo by v takomto prípade nebolo vylúčené. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Na realizáciu tehotenského testu nevidím dôvod.

  • Krvacanie mimo cyklu

    , Autor: Sky21

    Dobry den , som 2roky po porode a odvtedy mam problemy s krvavym vytokom mimo menstruacie asi tak 10 dni po menstruacii trva mozno 3 dni a potom sa mi objavuje aj krvavy vytok po cviceni. Menstruaciu mavam ako tak pravidelnu niekedy s tyzdnovym omeskanim. Nemavala som tento problem kazdy mesiac , bolo to par mesiacov po porode potom to ustalo a teraz sa mi to znovu opakuje. Zijem v zahranici takze preventive prehliadky po porode tu nie su pravidlom, mala som brany ster z krcka v ramci prevencie , ktore sa tu robi kazdy 5.rok a ten bol v poriadku. Pred par mesiacmi som mala ultrasound kvoli prolapsu mocoveho mechura po porode a bolo mi povedane ze vsetko vyzera v poriadku. Tento mesiac sa chystam na slovensko ku gynekologovi. Dost ma to stresuje nikdy som taketo problemy nemavala. Mavala som sice problemy s cystami na vajecnikoch ale tie sa mi nikdy takto neprejavovali tak neviem co to moze byt. Mam 40 rokov. Rodila som v 38 . Tehotenstvo bolo problemove nemohla som sa moc namahat inak som zacala krvacat a mala bolesti takze som bola v kludovej polohe pocas celeho tehotenstva a brala som progesteron do 34tt. Porod som mala vyvolavany v 42.tyzdni ten prebehol bez velkych komplikacii. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť u Vás viacero. Aj napriek opisu sa Vám bez vyšetrenia neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa na Slovensku podľa plánu. Na základe vyšetrenia sa určí možná príčina ťažkostí a stanoví sa ďalší postup, prípadne ďalšie vyšetrenia.

  • E coli

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.