Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sliznica maternice

    , Autor: bibi

    Dobrý deň. Mám 40 rokov. Mám otázku. Bola som u gynekológa, pretože mám problém s menštruáciou. Mávam strašne silnú menštruáciu a niekedy mi mešká aj mesiac a teraz som nedostala vôbec. Myslela som sa, že som tehotná, ale nie. Lekárka mi povedala, že mám vysokú sliznicu maternice a dala mi lieky Dufaston. Ked nezaberie tak, budem musieť ísť na operáciu. chcem sa opýtať je to nebezpečné? Čítala som na nete, že z vysokej sliznice môže vzniknúť aj rakovina. Ako to je?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v období okolo štyridsiatky dochádza veľmi často k poruchám menštruačného cyklu z dôvodu hormonálnej dysbalancie. Preto vo vašom prípade je veľmi pravdepodobné, že ide len o poruchu cyklu a nemáte dôvod sa obávať "rakoviny".

Podobné otázky

  • Kyretaz

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa spýtať, prečo mám ešte stále CA 125 vysoké po kyretazi? Mala som už aj menzes, ale po skončení som zase začala spinit, čiže mam krvavé vytoky.
    Na ultrazvuku som mala:uterus v strednom postavení azRVF 120x65x66mm...myometrium anizoechogenne na ZS supracervikalne myomat. . uzol priemeru 35mm,, supracervikalne na PS intramuralny myomat. uzol priemeru 14mm,,intramuralne v oblasti pravej hrany priemeru 20mm,,endoetrium 16mm ostro ohraničené od myometria,,, LO 30x24mm,PO po adnexectomii,,
    Môžte mi to prosím Vás vysvetliť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, CA 125 je nešpecifický onkomarker, ktorý môže byť zvýšený z rôznych príčin, nie len z gynekologickej. Kyretáž na hodnotu CA 125 nemá vplyv. USG tiež neodhalí príčinu zvýšeného onkomarkeru. Na USG máte popisované tri myómy, pravý vaječník ani vajíčkovod už nemáte, ľavý vaječník je normálnej veľkosti. Predpokladám, že USG vyšetrenie bolo realizované pred kyretážou, keďže sliznica maternice je vysoká.

  • Špinenie

    , Autor: Iveta

    PAn doktor, som v obdobi klimakteria. Posledna riadna menštruacia bola 18.10.Potom sa objavilo 30.11.na 6 dni jemne špinenie, tak som to brala , ako slaby menzes, lebo predtym som bola na kontrolu a vyška sliznice bola 4 mm a hormonalny profil ukazal menopauzu FSH 44.Teraz som na 22 deň 2 dni po pohlavnom styku začala mať slabe špinenie. Bola som u lekara , sliznica maternice skoro žiadna, na jednom mieste merateľna 2 mm. Pri vyšetreni v zrkadlach bola pozorovana mala kvapočka krvi asi z krčka maternice. Doktor mi povedal, že v tomto obdobi može isť o krehkosť ciev a z toho to špinenie. Zobral mi aj vyter, či neide o nejaku inkekciu. nemam žiadny vytok, ani palenie, svrbenie.Pan doktor, už ste sa stretol v tomto obdobi s krehkosťou cievok?Niekedy sa mi to stava pri tlaku na vecku. To krvacanie je z rodidiel. Nasadil mi Ascorutin.Pred 4 mesiacmi som bola na kyretaži a vysledky boli v poriadku ako z maternice, tak aj z krčka.Veľmi ma to obťažuje a stale žijem v obavach a strachu z krvacania po pohlavnom styku. Manžel sa ma boji už aj dotknuť, aby mi neubližil.Da sa nejak pomocť, aby tie cievky na krčku neboli take citlive a nekrvacali? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o špinenie z krčka, alebo o špinenie z trhliniek steny pošvy vzniknutých pri pohlavnom styku. Užívať môžete Ascorutin 3x1 tbl, aplikovať môžete aj vaginálne probiotiká. Skúsiť môžete pri pohlavnom styku používať aj lubrikačný gél. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor: Iveta

    Pan doktor , Ďakujem za odpoveď. Včera som Vam pisala ohľadom tej vyške sliznice. V piatok to bolo prvy deň meškania menštruacie.Podľa USG mi bolo povedane, že menzes dostanem každu chviľu, zatiaľ nekrvacam. Pred 2 mesiacmi som mala vyšku sliznice 11 MM a menzes bola na 3 tyždeň meškania vyvolana Agolutinom. Bola som na USG na 20 deň cyklu a vyška bola 7mm a o tyždeň nato tych 20mm, ktore ma strašia.Ta vyška sliznive je veľmi vysoka a može nastať silne krvacanie?Podľa mňa mi určite moj lekar bude chcieť vyvolať menzes. Byva takato vyška sliznice bežne u žien pred menopauzou sposobena hormonmi? Ďakujem pan doktor veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, no, rýchly nárast sliznice a meškanie odlučovania sliznice je spôsobené v perimenopauze hormonálnou nerovnováhou. Hormónu, ktorý spôsobuje rast sliznice máte dostatok a hormónu, ktorý spôsobuje odlučovanie sliznice nedostatok. Ak však je ešte hladina hormónu spôsobujúca rast sliznice dostatočná, treba ešte menštruačný cyklus korigovať. Vhodné by bolo u Vás pouvažovať o vykonaní kyretáže a zavedenia vnútromaternicového telieska, ktoré by Vám mohlo pomôcť. Ťažko sa ale takto viem objektívne bližšie vyjadriť.

  • Vvysoka sliznica maternice

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, chcem Vas poprosiť o radu. Mam 51 rokov a som v perimenopauze. Menžes už vyše roka hapruje. Hormonalny profil vykazuje nizku hladinu progesteronu, estrogeny v norme , FSH bolo 12. Pred 2 mesiacmi mi meškal menzes 3 tyždne, vyška sliznice bola 11 mm, tak mi lekar pichol Agolutin, po ktorom prišiel menzes na 10 deň, krvacanie slabšie. Po menzese sa mi utvoril neprasknuty folikul 26 mm, vyška sliznice bola 7mm na 20 deň cyklu. Teraz v piatok som bola zase na kontrole , cysta zmizla , ale mam vysoku sliznicu maternice 20mm, čo ma ľaka, lebo pred rokom som mala 18 mm a pre silne krvacanie som bola na kyretaži. Vysledky boli OK.Mam sa obavať tej vyšky sliznice a možem očakavať silne krvacanie?Lekar mi povedal, že po menštruacii na 14 deň nasadime Duphaston.Je možne, aby ta sliznica za tyždeň vyrastla z 7mm na 20 mm? Mohla to sposobiť aj cysta? Pan doktor, od piatku žijem v obavach, ake bude krvacanie a mam z toho strach.Ďakujem Vam pekne za Vaš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka výšky sliznice, záleží od datácie cyklu. Ak nemáte žiadne ťažkosti, štandardne sa USG vyšetrenie realizuje po menštruácii, kedy je najobjektívnejšie odmerať výšku sliznice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

  • Duphaston

    , Autor: Iveta

    Pan doktor obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Už ste mi veľa krat poradil, začo som Vam veľmi vďačna. Mam 51 rokov a som v perimenopauze.Menzes mi minuly rok začal štrajkovať. V aprili mi vynechal na 3 mesiace, potom nastalo 2 týždňove špinenie, ktore vyustilo do silnejšieho krvacania. Na 5 deň robená kyretaž. Lekar mi povedal, že už v maternici ani nebolo z čoho zobrať vzorku.Vysledok- mierna hyperplazia bez atypii.Menzes 2 cykly v poriadku. V oktonri zase vynechal na 3 tyždne. Sliznica maternice 6 mm pri meškani. Robeny horm. profil. FSH 14, nizky progesteron a vyšši estrogen. Nasadeny Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menzes prebehol v poriadku. Potom nasadeny naďalej Duphaston na niekoľko mesiacov, aby sa zabranilo rastu sliznice, čo podľa mňa 6 mm nebolo veľa.Beriem lieky 3 mesiac a stale od 5-.7 dňa uživania sa u mňa objavi špinenie, ktoré trva až do menštruacie. Menzes som v prvom cykle dostala na 7 deň po vynechani tabletky a v druhom na 4 deň po vynechani..Beriem ich od 11-23 dňa cyklu.Každy mesiac chodim po menzese na kontolu na USG mi lekar kontroluje sliznicu, ktora nie je vysoka. V prvom cykle bol menzes slaby, v druhom bol silnejši. Včera mi lekar povedal, že keď nezaberaliečba Duphastonom, kvoli špineniu bude potrebna hysterektomia. Mam na maternici intramularny myom 23 mm, ktorý mam skoro 18 rokov. Ta operácia hlavne kvoli tomu špinenie. Ja mam však dojem , že to špinenie mi sposobuju lieky, lebo predtým som to takto dlhodobo nemala . Niekedy 2-4 dmi pred menzesom sa objavilo., ževraj to sposobil nizky progeseron.Mam o tom pouvažovať. Nerada by som sa dala operovať, pokial by to nebolo nutne.Čo by ste mi pan doktor poradil Vy, Je to so mnou ťažke, ja viem.Ja by som možno skusila vysadiť lieky, ako sa bude moje telo spravať.Je možne že sa to špinenie objavuje prave kvoli liekom? Hovoril mi, že mi to neudrži sliznicu. A čo Norethisteron, ten by mi nepomohol?Raz som ho brala kvoli dovolenke a mala som po ňom veľmi silný menzes.Ta hysterektomia by sa musela robiť cez brucho, lebo mam vysoko maternicu. Nemožem sa s tym uspokojiť, stale na to myslim. Alebo nie je nejaky iny sposob ako prejsť bez problemov do menopauzy. Pan doktor už vopred Vam pekne ďakujem za Vašu radu a prepačte za ten roman, ale jednoduchšie som nevedela opisať svoj problem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Duphaston môžete skúsiť vysadiť, no podľa mňa sa stav nezlepší. Ak máte nízky progesterón, iba tak bez ničoho sa to neupraví. Norethisteron v dávke 2x1 tabletka sa skúsiť nasadiť môže, je však otázne, či sa stav upraví. Za vyskúšanie by možno stálo aj zavedenie vnútromaternicového telieska - Mireny. Čo sa týka hysterektómie, záleží od nálezu, ale nemusí sa vždy rezať brucho, maternica sa dá odstrániť aj laparoskopicky. Rozhodnutie je už na Vás.