Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Visanne

    , Autor: elis

    Dobrý deň p. doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu. Ja už som Vám písala, že som užívala Visanne, kvôli endometrioze, a laparoskopii, ktorú mi robili v novembri 2012 a po 4 mesiacom sa mi zase urobila cysta na vaječníku aj napriek tomu, že som užívala tie Visanne. Cysta sa veľmi rýchlo zväčšovala, tak som už nečakala ani na magnetickú rezonanciu a už som týždeň po laparke. Histologický zaver je fragmenty entometrickych cýst zo starými zvyškami krvi a fragmenty folikulárnych cýst. A ja by som sa Vás chcela opýtať, či by som mohla teraz otehotnieť alebo kedy by to vhodné po laparoskopii, lebo liečbu som teraz už odmietla lebo dieťatko chcem (nemam načo čakať mám 30rokov) a od r. 2009 kedy som bola na prvej laparke potom liečená Lucrinom a zase sa mi vrátila a teraz Visanne, ktoré som ani nedobrala, lebo zase tam bola endo. Chcela by som poznať aj Váš názor, lebo už som nešťastná a nechcem čakať na to, že nakoniec nebudem môcť mať deti. Dúfam, že sa Vám podarí za vyznať z tohto textu. A za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužial endometrióza je progresívne chronické ochorenie, to znamená, že 100% liečba neexistuje a endometrióza sa môže kedykoľve vrátiť. Ideálnym riešením bude tehotenstvo, no po laparoskopii a operácii vaječníka by som minimálne 2 mesiace odporučila počkať so snahou o bábätko. Tu sa potom črtá možnosť nasadenia antikoncepcie s dienogestom, na potlačenie rastu endometriozy na toto obdobie. Aby sa nestalo, že ak sa o 2 mesiace začnete snažiť o dieťatko bude tam opäť cysta.

Podobné otázky

  • Visanne

    , Autor: Volk

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Môžem užívať spolu lieky visanne a Indonal Forte. (Môja diagnóza endometrioza, cysta vajecnikov, fibroadenóm prsnikov). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný hormonálny preparát a voľnopredajný doplnok výživy si navzájom nebránia v účinku. Môžete ich užívať súčasne.

  • Krvacanie po menštruácii

    , Autor: Zumizana

    Hormonálnu liečbu som absolvovala po každej operácii a to 3-6 mesiacov liekom Vissane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry deň, za týchto okolností sa môže opäť nasadiť Visanne alebo Endovelle, prípadne sa dá uvažovať aj o zavedení vnútromaternicového telieska. Záleží aj od Vašich reprodukčných plánov. Ako som Vám však už písal, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie nasmerovať do centra, či na kliniku, kde sa liečbe endometriózy venujú. Na Slovensku je viacero špecialistov a odborníkov na endometriózu.

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Ryeqo - endometrioza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti a liekom Ryeqo na liečbu endometriózy..keďže u mňa nezaberá ani Visanne, ani antikoncepcia, lekár mi nasadil tento preparát. Mám však strach sa púšťať znova do hormonálnej liečby..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa používa na liečbu stredne závažných až závažných príznakov myómov maternice u dospelých žien, nie na liečbu endometriózy. Na liečbu endometriózy sa primárne používa preparát Visanne, či Endovelle, prípadne sa dá ešte uvažovať nad hormonálnym vnútromaternicovým telieskom. Inak, ako hormonálnou liečbou sa endometrióza tlmiť nedá. Endometrióza, ako taká, sa vyliečiť nedá. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Visanne a Endometrioza

    , Autor: pletenka

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor na uzivanie lieku Visanne,kt.mi pan doktor-operater odporucil uzivat na 3 mesiace po laparoskopickej operacii (hysterektomia-len maternica,vajecniky zostali+rozsiahla endometrioza) na udajne zaliecenie endometriozy.Po tom,co som si vsak precitala pribalovy letak,nemam velmi odvahu a chut si tento liek nasadit.A tiez po tom,co som sa docitala,ze nemusi vobec pomoct na endometriozu.Tak teraz neviem,nerada by som nieco podcenila,no desim sa uzivania takychto liekov.Preto sa chcem spytat,ci je to naozaj nevyhnutne? A co sa moze stat,keby som ich vobec neuzivala? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu existuje viacero preparátov, ktoré sa používajú na liečbu endometrózy. Medzi ne patrí Visanne, či Endovelle, ktoré sa užívajú 6 až 8 mesiacov. Rozhodnutie užívať odporúčaný preparát je na Vás. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať odporúčajúcich lekárov, či operatérov, ktorí boli pri operačnom výkone a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Ja nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani informácie, nález, ani rozsah endometriózy, nebol som ani pri operačnom výkone, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.