Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,306 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Visanne

    , Autor: elis

    Dobrý deň p. doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu. Ja už som Vám písala, že som užívala Visanne, kvôli endometrioze, a laparoskopii, ktorú mi robili v novembri 2012 a po 4 mesiacom sa mi zase urobila cysta na vaječníku aj napriek tomu, že som užívala tie Visanne. Cysta sa veľmi rýchlo zväčšovala, tak som už nečakala ani na magnetickú rezonanciu a už som týždeň po laparke. Histologický zaver je fragmenty entometrickych cýst zo starými zvyškami krvi a fragmenty folikulárnych cýst. A ja by som sa Vás chcela opýtať, či by som mohla teraz otehotnieť alebo kedy by to vhodné po laparoskopii, lebo liečbu som teraz už odmietla lebo dieťatko chcem (nemam načo čakať mám 30rokov) a od r. 2009 kedy som bola na prvej laparke potom liečená Lucrinom a zase sa mi vrátila a teraz Visanne, ktoré som ani nedobrala, lebo zase tam bola endo. Chcela by som poznať aj Váš názor, lebo už som nešťastná a nechcem čakať na to, že nakoniec nebudem môcť mať deti. Dúfam, že sa Vám podarí za vyznať z tohto textu. A za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužial endometrióza je progresívne chronické ochorenie, to znamená, že 100% liečba neexistuje a endometrióza sa môže kedykoľve vrátiť. Ideálnym riešením bude tehotenstvo, no po laparoskopii a operácii vaječníka by som minimálne 2 mesiace odporučila počkať so snahou o bábätko. Tu sa potom črtá možnosť nasadenia antikoncepcie s dienogestom, na potlačenie rastu endometriozy na toto obdobie. Aby sa nestalo, že ak sa o 2 mesiace začnete snažiť o dieťatko bude tam opäť cysta.

Podobné otázky

  • Antika

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa spýtať už polroka berem antiku Mistra na endometriozu..ale kazdym mesiacom to je horsie si myslim..krvacam aj ked berem antiku zacnem ked mam 9 tabletku a potom este ku koncu balenia a potom este normalne v 7 dnovej prestavke..ale tento poaledny mesiac je to ovela horsie..naladi sa mi menia ako na hojdacke niektore vone mi vadia a vcera som rano jedla parky a nedokazala som ich jest smrdeli mi strasne..čim to može byt prosim vas ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžu sa u Vás prejavovať vedľajšie alebo nežiadúce účinky preparátu. Na liečbu endometriózy je výborný preparát Visanne. Ak sa u Vás naďalej budú prejavovať vedľajšie, či nežiadúce účinky, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dessiret

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať že či je normálne krvacat 13 dní pri antikoncepcii Dessiret . Beriem ju už 2 mesiac každý deň.Lebo mi zistili endometriózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, počas užívania Desirettu sa môže objaviť krvácanie z pošvy v nepravidelných intervaloch s rôznou intenzitou, či intervalom krvácania. Je to pomerne časté, je to vedľajší účinok preparátu. Nepoznám síce žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či okolnosti, ale na liečbu endometriózy je výborným preparátom Visanne.

  • Endometrióza

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Zistili mi laparo vyšetrením endomeriozu pred 4 rokmi, keď som mala 25.Následne potom mi chceli naordinovat visa e a dat do umelého prechodu, čo som odmietla. Kupujem si bylinkové čaje a beriem ukrajinské lieky a zázrakom mi cysty zmizli. Dnes mam polrocnho synceka, no žiadnu liečbu. Bojím sa aby to zas nedošlo do takého štádia ako pred operáciou kedy som už mala veľmi vysoké onkomarkery a až vtedy sa to začalo riešiť tou operáciou. Ako sa mam liečiť, a co na bolesť. Bolesť mam aj pri pohlavnom styku aj keď ze vraj žiadne cysty tam teraz nemám. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá, dá sa len spomaliť alebo zmierniť. Visanne je štandardne používaný v liečbe endometriózy, nejedná sa o vyvolanie prechodu. Najlepšou a najprirodzenejšou liečbou endometriózy je však tehotenstvo. Prípadnému zhoršeniu endometriózy sa nedá vždy vyhnúť, liečba neprebieha kontinuálne, ale v niekoľkotýždenných kúrach. Nepoznám však rozsah, či už zrastov, ani typ, lokalizácie endometriózy u Vás, preto je veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Príčin bolestivého pohlavného styku môže byť viacero, samozrejme jednou z nich môže byť aj endometrióza. Niekedy sú však ložiská endometriozy uložené na miestach, z ktorých sa odstrániť nedajú pre vysoké riziko poškodenia okolitých štruktúr, či orgánov.

  • Iný názor gynekológa

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa spýtať na nazor iného lekára.. Bola som operovana na vaječníku som mala 6 cm čistú endometroidna cista ovaria, Fefokalne poiz. Čistá bola nezhuba... A brala som papiere svojmu gynekológovi co mi dali v nemocnici... A on začal vysvetlili vám postup liečby.. A ja ze nie..mate stabilné partnera. Tieto čistý sa dosť často vracajú a zaútočia ja ten vaječník ktorý bol operovany.. Malý by ste mať čo najskôr dieťa lebo potom to môže byť problém.. Nechcem aby si ste boli v bolestiach a trpeli.. Mam tu ženy co majú to co vy a sú sterilizované pre ich bezpečnosť.. Lebo ze ktoré už rodili a kojili si viac chránené ako vy ktorá ste nerodili ešte.. Prosím vás povedzme mi názor aký máte vy? Ďakujem mám 26 rokov.. Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte potvrdenú endometriózu, záleží od nálezu, rozsahu a typu endometriózy. Je to ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá, dá sa potláčať. Je pravda, že najvhodnejšou a najúčinnejšou liečbou je tehotenstvo, dá sa prechodne liečiť aj hormonálnou antikoncepciou Visanne. Ak sa u Vás vyskytuje endometrióza na vaječníkoch, je veľmi pravdepodobné, že cysty sa budú opakovať, preto Vám gynekológ odporúčal tehotenstvo, ktoré asi u Vás nie je vhodné veľmi odkladať. Neznamená to ale, že máte otehotnieť o týždeň. Gynekológ Vám ale v podstate hovoril pravdu. Ak budete tehotenstvo odkladať, endometrióza u Vás môže spôsobiť neplodnosť, kedže môže poškodiť vaječníky natoľko, že z normálneho tkaniva vaječníka neostane nič, alebo spôsobiť rozsiahle zrasty, poškodenie vajíčkovodov, ...

  • Tabletky Visanne

    , Autor: elis

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Minulého týždňa som Vám písala ohladom tej vodovej cysty, ktora mala 7,5cm a včera som bola na vyšetrení a ona sa zväčšila za 7 dní na 8,6cm. Menzes som ešte nedostala a doktorka ma poslala na magnetickú rezonanciu a keď budem mať výsledky tak mám prísť na vyšetrenie a uvidí sa aký bude ďaľší postup, lenže na MR objednávajú na 6-8 týždňov dopredu. Chcem sa opýtať či tá cysta môže rásť ďalej a čo to znamená keď je cysta hormonálne aktívna, lebo už som bola tak vyšokovaná, že som sa nezmohla na nič. Lebo za posledné tri roky stále dookola to isté cysta, laparoskopia, liečba... A teraz keď si človek myslí, že berie lieky, aby ho vyliečili tak sa stane opak. ďakujem velmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v prvom rade by bolo vhodné skúsiť si vybaviť urgentný termín magnetickej rezonancie. Hormonálne aktívna cysta znamená, že cysta produkuje hormóny, ktoré môžu spôsobiť poruchy menštruačného cyklu a preto vám ani menštruácia nemusí prísť. S cystou veľkosti 8,6 cm je však nutné niečo robiť, buď vyvolať menštruáciu a počkať či cysta spontánne nepraskne alebo cystu operovať.