Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otehotnenie

    , Autor: Lenka-mamina

    Dobry den.Mam jeden problem ktory ma dost trapi a uz naozaj neviem kde sa mam obratit,tak to skusam u Vas.Je to dost nadlho ale skusim napisat ten zaklad.Pred 5-timi rokmi som porodila v bojniciach 51 cm a 4100g.tazkeho chlapceka.Nakolko som drobna a mam uzku panvu mali mal ist urcite cisarskym rezom,no rodila som normalne,pricom ma roztrhli az ku konecniku a moj mali mal vyklbene ramienko.Tyzden po porode ma brali naspat do nemocnice,pretoze mi nehali v maternici kusok placenty a zacala som vnutri mat zrazenu krv,ktora zo mna doma vypadla.po prevoze do nemocnice ma vycistili,odviezli na ocne,nakolko som skoro oslepla a doktor mi povedal ze keby ta krv zo mna nevypadla,za dva dni by som zomrela doma.po silnom usili o druhe dieta sa mi podarilo pred rokom otehotniet,pricom som do druheho mesiaca mala silne bolesti pod bruskom a bolo mi od rana do vecera zle.ked som isla ku mojmu gynekologovi,nariadil mi lezat na lozku aby som neprisla o babatko a povedal ze nakolko som mala problemy so zubami a brala som dost tabletok od bolesti a pripravovala sa na operaciu chrupu,doktor mi povedal ze dieta moze byt postihnute.Po tomto vsetkom som sa rozhodla ze si dietatko nemozem nehat,nakolko by som mohla v pokrocilom stadiu tehotenstva potratit,lebo moja maternica je slaba po prvom porode.Ziadala som a prosila doktorov a kompletne vysetrenie gynekologicke ale marne,nemali asi cas na mna.Velmi Vas prosim pomozte mi,poradte co mam robit a kde sa mam obratit,kde mi mozu pomoct,vysetrit ma.Chcem vediet ci este budem moct mat babatko.Vopred Vam dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v prvom rade sa netrápte. To čo píšete je miestami veľmi vážne ale mám pocit, že Vám v nemocnici všetko nevysvetlili riadne alebo ste sa nepochopili..Ak sa vrátime k prvému pôrodu, ak ste drobunká, váš chlapček bol na Vás asi priveľký, no ak pôrod pokračuje ako má nie je dôvod k robeniu cisárskeho rezu. Ruptúry - natrhnutia hrádze sú bohužiaľ komplikáciou pôrodov s veľkými plodmi teda nad 4000 gramov. Ak však funguje zvierač a konečník je v poriadku, lekári odviedli dobrú prácu a ušetrili vás brušnej operácie - cisárskeho rezu,ktorý má svoje možné komplikácie. Retencia placenty - teda ponechanie kúsku placenty v maternici je komplikácia, ktorá by sa dnes v čase ultrazvuku nemala stávať.Po vyčistení to bolo už všetko v poriadku, kedže sa vám podarilo otehotnieť vaša maternica je absolútne v poriadku. Nerozumiem tomu, že ak ste sa snažili o dieťatko, resp. vedeli že ste tehotná, alebo vedeli, že môžete byť tehotná prečo ste užívali lieky, ktoré mohli poškodiť plod. O aké lieky vlastne išlo? Boli skutočne indikáciou k prerušeniu tehotenstva? Ako ste dospeli k názoru, že vaša maternica je "slabá"? A čo sa ešte týka bolestí a "to že vám bolo zle", zvracanie, napínanie na zvracanie sú niekedy normálnymi sprievodnými znakmi tehotenstva.
    Z toho všetkého čo píšete nevidím dôvod na to, prečo by ste nemohli mať ďalšie dieťatko. 2x revizía dutiny maternice nie je sama o sebe príčinou, že by ste nemohli mať dieťa. Neviem aké vyšetrenie máte celkom presne na mysli, ultrazvukové vyšetrenie, prípade potvrdenie ovulácie a hormonálny profil vám urobí každý gynekológ na prehliadke. Skôr asi máte z toho všetkého psychickú traumu, čo je pochopiteľné ale nebojte sa, dieťatko si myslím, že budete môcť mať, z toho čo ste písali nevidím dôvod aby nie. Vaša maternica je dosť silná, tak buďte aj vy, a ak sa s tým všetkým zmierite pokúšajte sa o bábätko kľudne ďalej.

Podobné otázky

  • Problemy

    , Autor:

    Dbrý večer. mám problem s menstruáciou od zaciatku od kedy som ju prvý krát dostala. mám 28 rokov.. Brala som tabletky Diane35 ktore mi nasadil moj gynekolog, s tým že mám aj veľa muzskeho hormonu co je aj dost viditelne na niektorych miestach tela.Málo kedy som po dobrati 21 dnoveho balenia menstruaciu dostala.. mozno tak raz dvakrat do roka. je nejaka moznost ze vobec otehotniem? dá sa to liecit? v septembri by sme chceli planovat babatko aj ked sa bojim ze to nebude mozne.. a k tommu sa este liečim aj na diabetes. :( moj doktor mi povedal ze mozno bude problem ale ze su na to lieky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za spomínaných okolností je pravda, že otehotnenie bude nutné naplánovať a pripraviť sa na to hormonálne. Ak t.č. nemáte žiadne ťažkosti, nepravidelný cyklus nepredstavuje problém. V súčasnosti je viacero možností a postupov, ktorými sa dá s vysokou pravdepodobnosťou dopracovať k dieťaťu. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná Váš stav, výsledky vyšetrení a všetky okolnosti.

  • Polyp a otehotnenie

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 37 rokov, zatiaľ som nebola tehotná. Na odporúčanie môjho gynekológa sa o dieťa nepokúšame, pretože mi na maternici našli polyp na tele maternice - 12 mm. Hneď po zistení som šla na zákrok: hysteroscopia diagnostica a kyretáž. 2 týždne po zákroku som bola na kontrole a po ultrazvuku gynekológ zistil, že polyp je stále na tom istom mieste. Podľa lekárskej správy bol zákrok bez komplikácií, dokonca som po zákroku ani nekrvacala. Prešli ďalšie 2 mesiace a kvôli súčasnej situacii (covid19) sa neplánujú žiadne zákroky. Mám sa hlásiť až začiatkom januára, ak to situácia dovolí. Po položení otázky, či sa o dieťa nemôžeme pokúšať napriek polypu som dostala inštrukciu: v žiadnom prípade. Čo sa týka môjho zdravotného stavu, ak by som nebola na preventívnej kontrole, nevedela by som o polype. Aký je váš názor? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bola u Vás realizovaná hysteroskopia a polyp bol úspešne odstránený a v dutine sa nenachádzala žiadna ďalšia polypoidná štruktúra, je málo pravdepodobné, že sa v dutine nachádza polyp rovnakej veľkosti a na tom istom mieste. Bez poznania akýchkoľvek výsledkov, či nálezov je ale veľmi tažké sa takto bližšie k zákroku objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že ak sa zistí, že sa v dutine nachádza štruktúra, ktorá tam byť nemá, je vhodné ju najskôr odstrániť, až potom sa snažiť otehotnieť. Nepochybujem však o tom, že ženy, ktoré nenavštevujú gynekológa, môžu mať polypy v maternici a aj napriek tomu otehotnejú a úspešne vynosia a porodia dieťa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky informácie, výsledky vyšetrení a pozná všetky okolnosti.

  • Cysta

    , Autor:

    Dobrý deň včera som bola u lekára pre bolesti brucha pre podozrenie infektu močových ciest som bola odoslaná na urologiu tam mi lekár povedal ze mam na pravom vaječníku cystu vo veľkosti 5cm. Môj gynekológ mi povedal ze je to normálna folikularna cysta ktorá pri menzese praskne. Ze mam prísť hneď po menzese. Chcem sa opýtať môže mi takáto cysta spôsobovať bolesti pri hocijakom pohybe aj pri veľkej potrebe bolesti hlavy a pocity na vracanie? Co v prípade ak tam aj po menzese bude? V prípade operácie sa nemusím báť zeby to ovplyvnilo v budúcnosti otehotnenie? Mam 30 rokov deti ešte nie ale chcela by som. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bude cysta po menštruácii pretrvávať, je potrebné jej sledovanie, či došlo k jej zmenšeniu, alebo zväčšeniu, či rovnakému nálezu. Záleží aj od ostatných okolností. Cysta takejto veľkosti môže spôsobovať bolesti, ako aj iné ťažkosti, ak dôjde k obtočeniu a priškrteniu vaječníka a vajíčkovodu. Pri pretrvávaní bolestí alebo pretrvávaní cysty po viac ako dvoch cykloch bude vhodné plánovať operačnú revíziu. Máte pochopiteľné otázky, teraz sa však na nich nedá odpovedať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • cmv

    , Autor:

    Dobrý deň,
    všeobecný lekár mi zistil pozitívny cmv a odporúčal mi momentálne neotehotnieť. Keďže sa chceme pokúšať o bábätko, koľko by sme mali počkať kým bude výsledok negatívny, resp. máme čakať aj nejakú dobu po negatívnom výsledku, aby som neovplyvnila plod? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol navrhnutý aj kontrolný odber. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, neviem sa bližšie vyjadriť. Je dôležité rozlíšiť, či sa jedná o pozitívne protilátky proti CMV, ktoré poukazujú na prekonanú infekciu, alebo sa jedná o aktívnu infekciu. Ak sa jedná (podľa Vášho opisu) o prebiehajúcu CMV infekciu, odporúča sa odložiť otehotnenie kým hodnoty IgM nepoklesnú k nemerateľnej úrovni a CMV IgG index avidity nedosiahne prijateľné percento. Takéto výsledky by znamenali, že primárna infekcia odoznela a že riziko prenosu CMV infekcie na plod je minimálne. Tento proces môže trvať cca 6-12 mesiacov.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň chcem s partnerom mat sex bez ochrany ale budeme mať prerusovanu súlož je možné že aj tak otehotniem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prerušovaná súlož nie je antikoncepcia, áno, otehotnenie je možné.