Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,452 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Endometrióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas bola mi diagnostikovana endometrioza je mozne s touto diagnozou prirodzene pocat? Ak ano ake su moznosti liecby? Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj napriek endometrióze je možné spontánne otehotnenie. Záleží od stupňa, typu a rozsahu endometriózy. Možností liečby je viacero. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Samozrejme, ak nechcete momentálne otehotnieť, existuje hormonálna tabletková liečba, prípadne sa dá uvažovať aj o zavedení vnútromaternicového hormonálneho telieska. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. Chcem sa poradiť, v decembri 2023 mi bola zistená na sone cysta na ľavom vaječníku. Chodila som na kontrolné soná a dnes je tam stále a má 3.5 cm. Podľa Vás to už treba operovať a vybrať aj celý vaječník? Nebolo by dobré, keby sa spravila ešte magnetická rezonancia? Alebo to dať vybrať čo najskôr? Dr.povedal, že to môže byť aj endometrióza alebo tuším "diferenciálna"? cysta povedal.. ale že všetko by sa videlo len pri laparoskopii. Ďakujem za pomoc a radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 35 mm útvar nemusí byť za každú cenu operovaný. Možností, o čo sa jedná môže byť viacero. Predpokladám, že Vám bol realizovaný odber krvi na onkomarkery Ca125, HE4, ROMA index, to vie tiež napomôcť k určeniu diagnózy. Samozrejme, nemusí sa u Vás odoberať hneď celý vaječník, záleží naozaj od nálezu a aj od toho, ako veľmi je poškodený vaječník a či je možné odstrániť iba samostatnú cystu s jej výstelkou a zvyšok vaječníka ponechať alebo je zdeštruovaný celý vaječník bez možnosti jeho zachovania a v tom prípade by sa pristúpilo k odstráneniu celého vaječníka a vajíčkovodu na danej postihnutej strane. Na to je však potrebné realizovať okrem USG vyšetrenia diagnostickú laparoskopiu s realizáciou výkonu podľa nálezu. Pojem "diferenciálna cysta" neexistuje, takže neviem, čo mal okrem endometrióznej cysty na mysli. Nevidel som však nález, nepoznám ani okolnosti, ani správanie sa nálezu v čase, ani výsledky potrebných vyšetrení, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Ryeqo - endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti a liekom Ryeqo na liečbu endometriózy..keďže u mňa nezaberá ani Visanne, ani antikoncepcia, lekár mi nasadil tento preparát. Mám však strach sa púšťať znova do hormonálnej liečby..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa používa na liečbu stredne závažných až závažných príznakov myómov maternice u dospelých žien, nie na liečbu endometriózy. Na liečbu endometriózy sa primárne používa preparát Visanne, či Endovelle, prípadne sa dá ešte uvažovať nad hormonálnym vnútromaternicovým telieskom. Inak, ako hormonálnou liečbou sa endometrióza tlmiť nedá. Endometrióza, ako taká, sa vyliečiť nedá. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Endometrióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po laparoskopii endometriózy mi bol nasadený Visanne, avšak po štyroch mesiacoch mám opäť endo cysty už na oboch vaječníkoch. Moja lekárka mi odporučila naďalej užívať tento preparát, no poslala ma za primárom, ktorý mi ho kázal vysadiť, lebo očividne u mňa nemá účinok..takže som teraz v situácii, kedy neviem čo robiť, visanne vysadiť, alebo užívať ďalej ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nález, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Visanne sa však užíva najmenej pol roka až rok. Ak je však nález výraznejšie zhoršený aj počas užívania Visanne, efekt lieku je asi nedostačujúci. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov nadradeného pracoviska, ktorí by mali ďalej určiť ďalší postup.

  • endometrioza a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor, pred tromi rokmi som bola laparoskopicky operovana na cysty (na oboch vaječníkoch) pricom sa mi potvrdila endometrióza, po dnesnej kontrole mam opat cystu na pravom vajecniku (ca 43 mm a folikul 20 mm), kedze deti neplanujem (hoci mam 35r) bola mi najprv odporucena horm.terapia (visanne) resp. ako lepsia alternativa HAK Qlaira kv cystam. Chcela by som teda opytat na vas nazor co sa tyka nasadenia danej antikoncepcie a endometriozy (cyst). Ide mi hlavne prioritne o to,aby som predisla dalsej operacii. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na liečbu endometriózy je dobrý Endovelle, či Visanne, ktoré sa užívajú aspoň pol roka. Môže sa nasadiť aj preparát hormonálnej antikoncepcie. Spôsobí to útlm vaječníkov. K opisovanému nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Záleží od toho, o akú cystu sa jedná, ako aj od dalších okolnosti. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť .