Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolest prs

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, opat ja a moje otazky :)
    Chcem sa opytat, beriem HAK Aidee uz asi 8 rokov a par krat do roka (2-3x) sa mi stane ze ma zacnu boliet prsia pri brani HAK. Je to podla vas v poriadku, ze sa mi to stava len obcas? Bolia ma aj teraz, je to len par dni a zajtra zacinam 3 tyzden HAK (beriem 2 blistre po sebe). HAK som brala pravidelne, prvy oktobrovy tyzden som mala pauzu pocas ktorej som teda mala aj menzes. Od 3.dna pauzy (utorok) som brala aj ATB Fromilid na 7dni. Od 5 dna pauzy (stvrtok) sme pouzivali aj kondom aj ked viem ze pocas pauzy nebolo nutne ho pouzit. Po dobrani ATB sme sa chranili este 11dni tak si myslim, ze tehotenstvo mozem vylucit. Len ma zaujima, ci ta obcasna bolest prs pri brani HAK je normalna?

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie, ktorú užívate. Ak je však bolestivosť prsníkov naozaj iba občasná a znesiteľná a nevýhody neprevyšujú nad výhodami užívania, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade pretrvávania, zintenzívnenia, či celkovo zhoršenia vedľajších účinkov navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine už od februára tohto roku. Myslela som si že sa to časom napraví ale ani moc nie. Ide o to že v blistri prvý týždeň (4.-5. deň) ma začnú pobolievať prsia a potom je to až dokonca pokiaľ nemám pauzu (4.-5. deň pauzy) a takto dookola. Chcem sa opýtať je to v poriadku? Iný problém s ňou nemám.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie, aj Softine. Ak je bolesť silná, či rušivá, bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, či je možné mať ovuláciu počas užívania antikoncepcie Zlynda (jednohormonálna antikoncepcia mi bola predpísaná kvôli migrénam z dvojzložkových, vyskúšala som ich viacero). Viem, že antikoncepcie fungujú na princípe blokovania ovulácie, ale mne sa niekedy stane, že cítim tie isté príznaky ako som mávala pri ovulácií - bolesť prsníkov, typický ovulačný hlien, bolesť v podbrušku, zvýšená chuť na sex. Nie vždy, ale niektoré mesiace cítim. Tento mesiac sme mali nechránený sex práve počas týchto ovulačných pocitov. Je možné, že by som mohla otehotnieť? čo by nám v konečnom dôsledku ani nevadilo)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania Zlyndy k ovulácii nedochádza, na tomto princípe táto antikoncepcia účinkuje. Občasné pobolievanie v podbrušku sa môže vyskytovať, nie je to však ovuláciou. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Teliesko a meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p doktor,
    Od decembra 2021 mám zavedené teliesko Jaydess IUS. Nikdy predtým som nemala vyslovene pravidelnú menštruáciu, ale mala som pocit, že po zavedení telieska sa mi trochu "spravidelnila". Cyklus mávam obvykle 26-30 dní max, ale v posledných 3 mesiacoch som ho mala pravidelne 26 dní. Menštruáciu som aj mala slabšiu, ale vždy trvala okolo 5-7 dní. Tento mesiac mi ale mešká už 3 dni a začínam mať stres, či nemôžem byť tehotná. Mám klasické príznaky ako pred menštruáciou - bolesť pŕs, kŕče v podbrušku, ale menštruácia nikde. Gynekológ mi pri zavádzaní ešte v decembri spomínal, že po istej dobe nemusím mať už menštruáciu vôbec. Môže ísť, podľa Vás, o tento prípad - že tehotná nie som, iba kvôli teliesku mi menzes nepríde, alebo si mám pre istotu urobiť tehotenský test?
    Ďakujem a prajem Vám pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že tehotná nie ste. Áno, pri zavedením vnútromaternicovom teliesku nemusí ku krvácaniu dochádzať vôbec, prípadne môže byť nepravidelné a slabé. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V októbri som vysadila HAK. Menštruáciu som mala normálne a potom som žiadnu tabletku už nezobrala. 10.11.21 som mala dosť ms ale ta sa nedostavila od 14. 11. Mam hnedý výtok ktorý nie je silný .Nemám žiadne bolestí brucha a výtok nezapacha. Akurát co pociťujem tak bolesť prsníkov ako pred MS. Môže to byť aj tým že som HAK vysadila a telo sa potrebuje dat naspäť do normálnu a začať fungovať bez hormónov? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže trvať pár mesiacov, kým sa menštruačný cyklus upraví. Podľa opisu sa u Vás postupne spúšťa menštruácia, môže však byť iba vo forme spomínaného špinenia. Odsledujte si to.

  • CT kontrastná latka a prechod na novú HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , beriem HAK daylla ,piatok 15 tabletku blistra som bola na 2 CT hlavy za sebou s kontrastnou latkou aj bez a v sobotu má začali bolieť prsníky čo sa mi pred tym nikdy nestalo takto ku koncu blistra , tabletky doberiem vo štvrtok styk bol posledny 10 tabletku(neurobil sa do vnútra). Navyše prechádzam na novú HAK drovelis…môže kontrastna latka ovplyvniť HAK dodám že som nebola upozornená že mám po CT viac piť praveze som pila menej nakoľko som od rana bola u neurológa nalačno a prisla som odtiaľ az poobede a to ma bolela hlava šla som si skôr lahnut zobudila som sa na tabletku a šla dalej spat. Ak kontrastna latka ovplivnila účinok HAK ako mám začať s drobelisom dr povedala ze mam zacat normalne po 7 dňovej prestávke …nemusim sa obávať ked styk bol 10 tabletku a CT mi robili az 15tu? Tabletku beriem presne vždy vecer,nevracala som nebrala iné lieky len to CT s kontrastnou latkou či ta bolest pŕs môže byt len rekcia na CT s kontrastnou a neznamená znizenie účinku? Kontrastna latka bola 100ml iomeron 300 100ml do žily

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kontrastná látka nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nemyslím si, že spomínaná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov súvisí s CT vyšetrením, je to skôr otázka náhody. Občasná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov, sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. S užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie začnite presne podľa odporúčania, teda po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní súčasnej antikoncepcie.