Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teliesko a meškajúca menštruácia

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý deň, p doktor,
    Od decembra 2021 mám zavedené teliesko Jaydess IUS. Nikdy predtým som nemala vyslovene pravidelnú menštruáciu, ale mala som pocit, že po zavedení telieska sa mi trochu "spravidelnila". Cyklus mávam obvykle 26-30 dní max, ale v posledných 3 mesiacoch som ho mala pravidelne 26 dní. Menštruáciu som aj mala slabšiu, ale vždy trvala okolo 5-7 dní. Tento mesiac mi ale mešká už 3 dni a začínam mať stres, či nemôžem byť tehotná. Mám klasické príznaky ako pred menštruáciou - bolesť pŕs, kŕče v podbrušku, ale menštruácia nikde. Gynekológ mi pri zavádzaní ešte v decembri spomínal, že po istej dobe nemusím mať už menštruáciu vôbec. Môže ísť, podľa Vás, o tento prípad - že tehotná nie som, iba kvôli teliesku mi menzes nepríde, alebo si mám pre istotu urobiť tehotenský test?
    Ďakujem a prajem Vám pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že tehotná nie ste. Áno, pri zavedením vnútromaternicovom teliesku nemusí ku krvácaniu dochádzať vôbec, prípadne môže byť nepravidelné a slabé. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.