Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • CT kontrastná latka a prechod na novú HAK

    , Autor: LuckyLuck

    Dobrý deň , beriem HAK daylla ,piatok 15 tabletku blistra som bola na 2 CT hlavy za sebou s kontrastnou latkou aj bez a v sobotu má začali bolieť prsníky čo sa mi pred tym nikdy nestalo takto ku koncu blistra , tabletky doberiem vo štvrtok styk bol posledny 10 tabletku(neurobil sa do vnútra). Navyše prechádzam na novú HAK drovelis…môže kontrastna latka ovplyvniť HAK dodám že som nebola upozornená že mám po CT viac piť praveze som pila menej nakoľko som od rana bola u neurológa nalačno a prisla som odtiaľ az poobede a to ma bolela hlava šla som si skôr lahnut zobudila som sa na tabletku a šla dalej spat. Ak kontrastna latka ovplivnila účinok HAK ako mám začať s drobelisom dr povedala ze mam zacat normalne po 7 dňovej prestávke …nemusim sa obávať ked styk bol 10 tabletku a CT mi robili az 15tu? Tabletku beriem presne vždy vecer,nevracala som nebrala iné lieky len to CT s kontrastnou latkou či ta bolest pŕs môže byt len rekcia na CT s kontrastnou a neznamená znizenie účinku? Kontrastna latka bola 100ml iomeron 300 100ml do žily

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kontrastná látka nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nemyslím si, že spomínaná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov súvisí s CT vyšetrením, je to skôr otázka náhody. Občasná bolestivosť, či zvýšená citlivosť prsníkov, sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. S užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie začnite presne podľa odporúčania, teda po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní súčasnej antikoncepcie.