Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať....Mam koronu a beriem antibiotika a samozrejme aj vitamíny C a D. Mam momentálne pauzu v antikoncepcii včera som dobrala poslednú tabletku na ďalší týždeň pondelok začnem nový blister. Len by som chcela vedieť ako a kedy je antikoncepcia účinná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu antibiotík, ktoré užívate. Sú antibiotiká, ktoré nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie a naopak potom sú antibiotiká, ktoré priamo ovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám preparát antibiotík, ktoré užívate, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť k účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak si chcete byť úplne istá, počas celého obdobia užívania antibiotík, ako aj 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo, teda používajte kondóm. Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den minuly mesiac som mala covid a brala som antibiotika cca 6dni aj vtedy mi prisli krami o 1 tyzden skor.Teraz mam este tabletky na 1 tyzden a znovu som dostala krami o 1 tyzden skor.Napravi sa mi samo system akebo co mam robit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa môže krvácanie objaviť prakticky počas celého cyklu. Antibiotická liečba na to mohla mať tiež vplyv. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a prekonanie covidu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, chcela by som sa opýtať či má Covid nejaký vplyv na účinnosť antikoncepcie. Užívam antikoncepciu Dienorette pomaly rok a pol, pred týždňom v sobotu 13.11 2021 som bola na pcr teste po ktorom mi prišiel pozitivny vysledok, čo znamená do 22.11. 2021 ma čaká karanténa. Covid som na 100% mala pretože všetky príznaky okrem horúčky postupne prišli, dnes už som našťastie celkom zdravá už len kúsok toho čuchu chýba a ja si “užívam” svoj predposledný deň karantény. Kedže sme sa s priateľom vedeli od seba izolovať tak sme teda neboli spolu 12 dní a ešte pár nás čaká. Dohodli sme sa že 23.11 by sme konečne mohli spolu nažívať tak ako doteraz no k tomu patrí aj pohlavný život a preto by som sa chcela opýtať či máme používať aj inú formu ochrany alebo sa môžem spoľahnť na tabletky?
    za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, COVID-19 nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pozornosť však treba venovať možným poruchám hemokoagulačných parametrov, či následným trombembolickým komplikáciám, v zmysle trombózy, ktorej zvýšené riziko je počas ochorenia COVID-19, ale aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusíte chrániť doplnkovo.


  • HAK a očkovanie na Covid s Johnson

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či je problém ak beriem HAK 0,02mg a dala som sa zaočkovať Johnson? Bolo to najjednoduchšie pretože je to jednorazove a potrebovali sme sa čim najskôr dosť na Slovensko kvôli tomu lebo moja teta je v nemocnici a jej stav je kriticky ťažké chceli sme ju ešte vidieť. Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s touto vakcínou nemám skúsenosti, nemyslím si však, že by to mal byť problém.

  • Očkovanie covid 19

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím vás chcem sa informovať rozmýšľam nad očkovaním proti covid 19. Beriem antikoncepciu yazz. Som fajčiarka. Ak sa pôjdem dať zaočkovať je tam nejaké riziko ? Alebo mam preistotu brať niečo proti krvným zrazeninam? Mám obavy z toho. Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, riziko existuje. Nie je však spôsobené očkovacou látkou proti COVID-19, ale fajčením počas užívania hormonálnej antikoncepcie.