Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den minuly mesiac som mala covid a brala som antibiotika cca 6dni aj vtedy mi prisli krami o 1 tyzden skor.Teraz mam este tabletky na 1 tyzden a znovu som dostala krami o 1 tyzden skor.Napravi sa mi samo system akebo co mam robit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa môže krvácanie objaviť prakticky počas celého cyklu. Antibiotická liečba na to mohla mať tiež vplyv. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • antikoncepcia a čaj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás môžem piť tieto dva čaje, ak užívam antikoncepciu? Oba sú porciované čaje.

    Ide konkrétne o čaj Bercoff Malina-Broskyňa „prémiový čaj so selénom“ (zloženie: ibištek, jablko, arónia, arómy, šípka, malina (5%), list stévie, granulát broskyňovej šťavy (1%), selén (1%). Z tohto čaju som dnes vypila 1 šálku. Je to v poriadku, nedošlo k zníženiu účinku tabletiek, alebo sa mám chrániť doplnkovo?

    Druhý čaj je Mistral Jahoda+Malina (zloženie: ibištek, jablčná dužina, listy černíc, prírodná aróma /jahoda,malina 9%/, regulátor kyslosti /kyselina citrónová/, jahody /4,5%/, maliny /4,5%/, šípky. Tento som ešte nepila.

    Nedôjde k zníženiu účinku antikoncepcie ak ich budem piť? Alebo radšej nie? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané porciované čaje nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Lieky a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať užívam tabletky macmirror ústne že či ovplyvňujú účinok antikoncepcie aidee( tabletky beriem takmer presne na minútu). Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Mailaton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím,rada by som dostala nejaku vašu skúsenosť niekoho kto sa s tym už s niečím podobným stretol. Beriem antikoncepciu prvý x v živote (Mailaton) presne 8dní, dnes sme sa s partnerom rozhodli mať nechránený sex a 2x sa do mňa urobil lenže som mala pocit že zo mňa nič nevyteká.
    Pockala som hodnú chvíľu myslela som že to príde ale vôbec nič. Aký môžeš byt dôvod že semeno nevytieklo a aké je riziko otehotnenia po takej krátkej dobe užívania antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste začali s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania, takže môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Na hustotu, či množstvo ejakulátu má vplyv viacero okolností, najmä dostatočná hydratácia, častosť ejakulácie, ... Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať....Mam koronu a beriem antibiotika a samozrejme aj vitamíny C a D. Mam momentálne pauzu v antikoncepcii včera som dobrala poslednú tabletku na ďalší týždeň pondelok začnem nový blister. Len by som chcela vedieť ako a kedy je antikoncepcia účinná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu antibiotík, ktoré užívate. Sú antibiotiká, ktoré nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie a naopak potom sú antibiotiká, ktoré priamo ovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám preparát antibiotík, ktoré užívate, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť k účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak si chcete byť úplne istá, počas celého obdobia užívania antibiotík, ako aj 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo, teda používajte kondóm. Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.