Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a prekonanie covidu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, chcela by som sa opýtať či má Covid nejaký vplyv na účinnosť antikoncepcie. Užívam antikoncepciu Dienorette pomaly rok a pol, pred týždňom v sobotu 13.11 2021 som bola na pcr teste po ktorom mi prišiel pozitivny vysledok, čo znamená do 22.11. 2021 ma čaká karanténa. Covid som na 100% mala pretože všetky príznaky okrem horúčky postupne prišli, dnes už som našťastie celkom zdravá už len kúsok toho čuchu chýba a ja si “užívam” svoj predposledný deň karantény. Kedže sme sa s priateľom vedeli od seba izolovať tak sme teda neboli spolu 12 dní a ešte pár nás čaká. Dohodli sme sa že 23.11 by sme konečne mohli spolu nažívať tak ako doteraz no k tomu patrí aj pohlavný život a preto by som sa chcela opýtať či máme používať aj inú formu ochrany alebo sa môžem spoľahnť na tabletky?
    za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, COVID-19 nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pozornosť však treba venovať možným poruchám hemokoagulačných parametrov, či následným trombembolickým komplikáciám, v zmysle trombózy, ktorej zvýšené riziko je počas ochorenia COVID-19, ale aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusíte chrániť doplnkovo.