Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Trombóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.
    Užívala som antikoncepciu Seasonique ( 70 deň užívania) sa mi vytvorila tromboza v ľavej paži, antikoncepciu som musela ihneď vysadiť, dostala som lieky na riedenie krvi Xanirva 15mg 2x1.
    Obvodný lekár ma varoval, že môže pri tomto lieku dôjsť ku veľkému krvácaniu počas menzes, ktorý predpokladám príde v horizonte pár dní.
    Nemáte prosím skúsenosť s tým liekom na riedenie krvi ?
    Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priamo s týmto preparátom skúsenosti nemám, ale obdobou je napríklad Xarleto. Bez ohľadu na to, užívate liekov ktorý patrí medzi priame blokátory zrážacieho faktora Xa, takže menštruačné krvácanie môže byť o niečo silnejšie. Nemalo by to však predstavovať žiadnu drámu. Ale je dobré o tom vedieť a nezľaknúť sa. Odsledujte si to. Samozrejme, užívanie hormonálnej antikoncepcie je u Vás ďalej kontraindikované.

Podobné otázky

  • Vhodnosť antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či je vhodné užívať antikoncepciu alebo hormonálnu liečbu podľa Vás ak trpím vysokým krvným tlakom, ktorý je liečený liekmi Tritace. Taktiež poruchou štítnej žľazy respektíve zníženou jej funkciou a tiež je to liečené liekom euthyrox a k tomu mám trombofilne mutácie a to MTHFR A1298C heterozygot a PAI-1 4G/5G homozygot 4G/4G. Raz mali podozrenie na trombozu pri lete, ale nepotvrdila sa.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysoký krvný tlak, ani znížená funkcia štítnej žľazy nie je kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka trombofílneho stavu, je to otázka pre hematológa. Nie každý trombofílny stav je kontraindikáciou k užívaniu HAK. Trombóza je jednoznačnou kontraindikáciou k užívaniu HAK. Ak však u Vás nebola potvrdená, je to na zvážení. Jednoznačne sa Vám bude vedieť vyjadriť hematológ.

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som brať antikoncepciu vreya. Užívala som ju štyri dni, na piaty deň mi od rána tŕpla ľavá ruka aj ľavá noha, v pribalovej informácií sa písalo že môže ísť o trombózu a treba kontaktovať lekára. Telefonovala som do ambulancie mojej gynekologičky a sestrička mi odporučila okamžite vysadiť vreyu (tak som aj urobila a ďalej som ju nebrala). Ešte v ten deň som pre istotu absolvovala odber krvi u mojej obvodnej lekárky, kde vyšli všetky výsledky v poriadku. Môžem od ďalšieho cyklu znova začať užívať vreyu? Má užívanie vreye vplyv na nervovú sústavu alebo to bola len hlúpa náhoda?

    Za odpoveď vopred ďakujem :)

    S pozdravom

    Dorotka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prípadná trombóza sa nedá vylúčiť iba na základe krvných odberov. Pri podozrení na trombózu je vhodné doplniť aj ďalšie vyšetrenia. O vhodnosti a možnosti pokračovať v užívaní musia rozhodnúť ošetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, okolnosti, ako aj informácie. Ja Vám takto určite neviem odsúhlasiť pokračovanie v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Mercilon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mám otázku ohľadne antikoncepcie Mercilon... užívala som ju dlhodobo ale nakoľko môj lekár mal podozrenie na trombozu som ju 20.1.2022 prestala užívať. Po 4 dňoch som dostala menštruáciu a od vtedy už nie...nechcela by som ísť na vyvolanie menstruacie no už mam obavy po tak dlhej dobe...
    Mám 41 rokov.Poraďtee prosim ako postupovať....za radu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, menštruácia sa vyvolávať nemusí. Rozhodnutie je na Vás. Stav sa môže iba sledovať. Ak bola trombóza vylúčená a chcete opäť užívať hormonálnu antikoncepciu, môžete pokračovať v užívaní po dohode s Vašim obvodným gynekológom.

  • Mercilon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som Vas poprosit o radu...uzivam antikoncepciu mercilon ale nakolko mal moj lekar podozrenie na trombozu musela som prerusit uzivanie takze som stihla uzit 6 tabliet s prveho tyzdna a potom som vynechala do dnesneho dna 8 tabliet.Nakolko sa tromboza nepotvrdila mozem antikoncepciu uzivat len teraz neviem ako postupovat...za Vasu odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri viac ako týždňovom neužívaní tabliet je vhodnejšie počkať na príchod menštruácie a začať s užívaním nového blistra v prvý deň menštruácie.

  • trombofília a užívanie lieku na odsunutie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 36 rokov chcela by som sa spýtať,či je možné užívať liek norethisteron na posunutie menštruácie,keď mám vrodenú trombofíliu a pred dvomi rokmi som prekonala trombózu po užívaní hormonálnej antikoncepcie. Alebo či existujú iné lieky,ktoré by som mohla užívať. Potrebujem odsunúť iba jeden krát. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužial vo vašom prípade, vrodená trombofília a trombóza v minulosti, nie je užívanie Norethisteronu možné, je kontraindikované. Obdobne aj ostatné lieky na oddialenie menštruácie ako je Lutenyl.