Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás ktorá antikoncepcia zmierňuje menštruačné krvácanie , prípadne úplne.okrem telieska.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie majú tendenciu k úprave menštruačného cyklu, keďže počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa jedná o riadený menštruačný cyklus. Krvácanie z vysadenia, či zo spádu hormónov býva väčšinou slabé. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vám pred nasadením hormonálnej antikoncepcie vyšetrí krv na krvný obraz, zrážacie parametre a pečeňové testy. Osobne nemám obľúbený preparát. Na trhu ich je mnoho. Niektorej žene vyhovuje jeden preparát, ďalším trom zase úplne iný preparát a u ďalšej ženy musíme vystriedať aj niekoľko preparátov, ktorý žene bude úplne vyhovovať a bude s ním spokojná.

Podobné otázky

  • vypadávanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem hak belaru už 3 roky, vždy som mala menzes pravidelný a vždy mi začal po vysadení v nedeľu ani raz inak za tie 3 roky,teraz posledné dva mesiace mi začína až v pondelok a všimla som si nadmerného vypadávania vlasov..môže to byť vedľajší účinok pri dlhodobom braní?Čo by ste mi poradili

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúci prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršovaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    Beriem HAK Diecyclen kontinualne, dostala som krvacanie mimo cyklu a do toho aj mykozu. Tie sa mi opakuju dost casto. Poradite mi prosim nieco, co na mykozu? Je to velmi neprijemna kombinacia a docitala som sa, ze teda lokalne tabletky Canesten sa teraz davat nemozu. Moja gynekologicka mi nezdviha uz 2.den :( dakujem pan doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas krvácania je vaginálna liečba úplne zbytočná. Po skončení špinenia si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie, je normálne, že ak budete tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať kontinuálne a nerealizujete si 7 dňovú pauzu po doužívaní blistra, krvácanie, či špinenie sa dostaví. je vhodnejšie užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie Diecyclen podľa odporúčaní, 21 dní a následne si realizovať 7 dňovú pauzu.

  • Metlickove žily a hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď ešte jedna otázka nakoľko som hak brala v minulosti teraz som mala pauzu 8m cca a opäť som začala brať tu istú co predtým ale dr mi nerobila žiadne krvne testy ani nič dali by sa tie krvne testy požiadať aj u obvodného? Predstavujem si to tak ze ho informujem co a ako a ci nebude dobrý neurobí mi všetky krvne testy ci som vôbec "vhodná " na uzivanie HAK ..Nakoľko obvodného mam tu v meste kde žijem a gyn mam ešte na adrese trvalého bydliska co je asi cca 370km vzdialené odomna.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Vás obvodný lekár Vám môže realizovať odber krvi, krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové enzýmy. Ak budú výsledky v poriadku, môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a metlickove žily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môžem užívať HAK ak mám metlickove žily?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejedná o rozsiahle varixy a nemáte trombofílny stav, či inú poruchu zrážania krvi, venektázie (cievne metličky) nie sú kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie.

  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. ,beriem Maitalonu a chcela by som užívať guajacuran na uvoľnenie svalstva.môže sa pri hák užívať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Guajacuran nemá vplyv na užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.