Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. ,beriem Maitalonu a chcela by som užívať guajacuran na uvoľnenie svalstva.môže sa pri hák užívať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Guajacuran nemá vplyv na užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • MAITALON / AXIA.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím používala som hak axiu 0.3mg ale už ju nevyrábajú tak mi dr predpísala náhradu maitalon . Na databáze liekov som si pozrela že je to na 97% To isté čo axia ale mňa zaujímajú predsa len tie zvyšné 3% v com sa líši? Dakujem ..

    Axia mi sadla úplne bez problémov žiadne vedľajšie účinky preto si chcem byť istá , že to bude takto aj s maitalonom . Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o obdobný preparát s rovnakým zložením. Rozdiel je iba v pomocných látkach, tvare tabliet. Vyrába to iná firma. Je to ale prakticky to isté. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie predpísaného preparátu.

  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás ktorá hak má menej hormónu ako maitalon? Zato môžu vypadávat vlasy lebo je silná antikoncepcia? Maitalon nepatrí medzi nízkohormonalnu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, teda jedná sa o preparáty s obsahom hormónov v miligramoch a mikrogramoch. Dá sa povedať, že na trhu sú nízkodávkové a nízkonízkodávkové preparáty. Každý z kombinovaných preparátov hormonálnej antikoncepcie obsahuje dva typy hormónov v rôznom pomere. Tieto kombinácie sú fixné u viacerých preparátov, teda rovnaké dva hormóny v úplne rovnakej dávke obsahuje viacero preparátov, pričom každý vyrába iná firma,
    ako aj sú v rôznych kombináciách. Čo sa týka vypadávania vlasov, nie je to otázka iba na dávku hormónov obsiahnutú v danom preparáte, ale aj o kombináciu, či pomer týchto dvoch hormónov. To, či daný preparát bude pacientke úplne vyhovovať je veľmi individuálne, u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na trhu sú desiatky preparátov hormonálnej antikoncepcie, väčšina má nižší obsah hormónov, ale ako som už spomínal, všetky preparáty sú nízkodávkové. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom, ktorý Vám vie zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Ani to však nezaručuje, že Vám druhý predpísaný preparát bude úplne vyhovovať. Niekedy je to naozaj o skúšaní.

  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,beriem maitalon 3 mesiac.a všimla som si , že mi viacej padajú vlasy.može to byť z hak?bola by vhodná zmena hak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, medzi vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie patrí aj vypadávanie vlasov. Je to individuálne u každej ženy. Za daných okolností je vhodné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie, napríklad aj s nižším obsahom hormónov. Odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím ktorá HAK je najlepšia na akne a vypadavanie vlasov? + ktorá co najmenej zavodnuje?
    Ďakujem..
    Vypadavanie vlasov a akne začalo 3 mesiace po jej vysadeni mala som maitalon ale nesedel mi povedala som si ze si dám pauzu už som bez hak skoro rok ale plánujem sa nasledujúci cyklus k nej vrátiť.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na liečbu akné sa štandardne predpisuje preparát s vyšším obsahom hormónov, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom.

  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, druhý mesiac užívam maitalon a všimla som si že počas ovulácie ma 3 dní boleli prsia.je to normálne?alebo prejde to nasledujúce mesiace?len stačí si zvyknúť na antikoncepciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Organizmus si musí na antikoncepciu zvyknúť. Ak prsníky pobolievajú iba pár dní a nemáte žiadne ďalšie ťažkosti, odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak by sa stav neupravoval, alebo zhoršoval, bude vhodné pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.