Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vypadávanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem hak belaru už 3 roky, vždy som mala menzes pravidelný a vždy mi začal po vysadení v nedeľu ani raz inak za tie 3 roky,teraz posledné dva mesiace mi začína až v pondelok a všimla som si nadmerného vypadávania vlasov..môže to byť vedľajší účinok pri dlhodobom braní?Čo by ste mi poradili

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúci prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršovaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Padanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem Mistru a veľmi mi padajú vlasy. Pomohla by výmena za Jeanine alebo za antikoncepciu z iným zložením hormónov? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nadmerné vypadávanie vlasov môže byť prejavom vedľajšieho, či nežiaducého účinku preparátu hormonálnej antikoncepcie. Zmena preparátu by mohla pomôcť. Kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie.

  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,beriem maitalon 3 mesiac.a všimla som si , že mi viacej padajú vlasy.može to byť z hak?bola by vhodná zmena hak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, medzi vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie patrí aj vypadávanie vlasov. Je to individuálne u každej ženy. Za daných okolností je vhodné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie, napríklad aj s nižším obsahom hormónov. Odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím ktorá HAK je najlepšia na akne a vypadavanie vlasov? + ktorá co najmenej zavodnuje?
    Ďakujem..
    Vypadavanie vlasov a akne začalo 3 mesiace po jej vysadeni mala som maitalon ale nesedel mi povedala som si ze si dám pauzu už som bez hak skoro rok ale plánujem sa nasledujúci cyklus k nej vrátiť.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na liečbu akné sa štandardne predpisuje preparát s vyšším obsahom hormónov, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom.

  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať na možnosti riešenia môjho problému. Mám 34 rokov,pravidelnú menštruáciu,ktorá je silná a trvá 7 dní. Mám problém s vypadavaním vlasov, akné ktoré sa mi tvorí aj na chrbte a pred menstruáciou i na hrudniku,výkyvy nálad,nadmerné potenie,návaly tepla a mám problém schudnuť. Som uz 2 rok po pôrode,cvičím pravidelne rok cca 3 krat do tyzdna,pohyb.aktivity mam dostatok a neschudla som ani kg, stravujem sa racionalne,vyvazene. Dala som si preto spraviť hormonalny profil a vyslo z neho,ze mam menej estrogenu aj menej progesteronu, testosteron bol v norme. Chcem sa spýtať či by mi mohla pomôcť antikoncepcia,môj gynekolog mi chcel nasadiť Novofem, ak je v mojom pripade potrebne brat hormony, bola by som pristupnejsia skor antikoncepcii,ze by sa mi tym upravila aj menzes. Skusala som brat 2 mesiace prirodny estrogen, ziadne zmeny som zial nepocitovala. Mam obavu z moznych vedlajsich ucinkov, ktore som si precitala pri Novofeme. Chcem sa preto spýtať či by mi mohla pomôcť aj Hak, v konecnom dôsledku či by nemala rovnaké možné neziaduce ucinky ,ako ten Novofem. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nasadenie hormonálnej antikoncepcie je jedným z riešení Vášho problému. Dá sa nasadiť preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý by zároveň mohol pomôcť s akné. Samozrejme, každý hormonálny preparát môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. To sa však dopredu povedat nedá. Na vypadávanie vlasov sú celkom vhodné methionínové kapsule, prípadne je na trhu viacero preparátov proti vypadávaniu vlasov. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň môže mať zlynda vplyv na tlak, že sa mi zvyšuje z nej? A vplýva na pleť, pokožku a ochlpenie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj keď medzi menej časté, ale vedľajšie účinky Zlyndy patrí aj zvýšený krvný tlak, vypadávanie vlasov, zvýšené potenie, svrbenie, vyrážky, mastná koža, či zápal kože.