Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , užívam antikoncepciu Karhla a extrémne sa mi zhoršili vlasy . Chcem sa spýtať či je nejaká antikoncepcia, ktorá zlepší kvalitu vlasov (okrem Mistry tá mi nesedela) . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vypadávanie vlasov patrí medzi vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je vhodné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie, najlepšie s nižším obsahom hormónov. U každej pacientky je to však individuálne pri každom preparáte. Treba skúšať, ktorý preparát Vám bude najvhodnejší. Môžete vyskúšať napríklad Lindynette 20. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • antikoncepcia zapijanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ak zapijem placebo tabletku s vodou kde mam citrónovú stavu je to vporiadku? nezníži sa účinok? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placebo tabletky neobsahujú hormóny, takže aj keby ste neužili placebo tabletku, nič sa nestane. Placebo tabletky môžete zapíjať čímkoľvek.

  • citrón a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň samotná citrónová šťava s vodou neznižuje účinok antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Citrón, či citrónová šťava na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie vplyv nemajú, práve naopak, citrón sa už v dávnej minulosti používal ako prírodná antikoncepcia. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Ale na druhej strane, taký grep, či grepová šťava môžu ovplyvniť účinok hormonálnej antikoncepcie v zmysle jeho zníženia.

  • Antikoncepcia drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ďeň, používam antikoncepciu drovelis a oddialila som si menštuáciu ( nebrala som biele tabletky) kedy by mala menštruácia prísť . Až o mesiac alebo kedy mám očakávať? Ďakujeml

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste si spojili dva blistre, teda vynechali ste placebo tabletky prvého blistra a pokračovali kontinuálne v užívaní aktívnych tabliet druhého blistra, posunuli ste si tým cyklus o 4 dni a krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet by sa malo dostaviť počas užívania placebo tabliet aktuálne užívaného blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Džús a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, k som pila grepfruitovy džús 2 dni pri užívaní antikoncepcie aj som ním zapíjala tabletku je potreba sa chrániť 7 dni pre istotu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, určite je to vhodné sa chrániť doplnkovo najbližších 7 dní. Do budúcna sa vyhnite konzumácii, najmä grepového, džúsu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň nikdy som predtým antikoncepciu nebrala teraz beriem po prvýkrát jej nazov je karhleight začala som prvým dnom menštruácie a na 5. Den sme mali nechránený styk aj s ejakuláciou a maal by som byt chránená hneď od prvého dna len sa chcem presvedčit je to naozaj tak aj keď som nikdy antikoncepciu nebrala a nemusím sa báť tehotenstva aj napriek ejakulacii počas 5. Dňa, bola som chránená?
    ak ubehne 18 minut od toho co som užila tabletku a musela som ísť na veľkú potrebu treba uzit ďalšiu tabletku alebo som stále chránená a neovplyvnilo to ak ovplyvnilo treba sa chrániť 7 dni ?
    Užívam ju uz 9 dni od utorka 24.9. Menstruacia mi skoncila 28.9 no dnes je 3.10 a občas špiním je to vporiadku?
    Vopred dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Ak nedôjde po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie ku hnačke, či opakovanej redšej stolici, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný a nie je potrebné užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka špinenia, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, je to pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Do pár týždňov by sa to malo ustáliť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.