Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať na možnosti riešenia môjho problému. Mám 34 rokov,pravidelnú menštruáciu,ktorá je silná a trvá 7 dní. Mám problém s vypadavaním vlasov, akné ktoré sa mi tvorí aj na chrbte a pred menstruáciou i na hrudniku,výkyvy nálad,nadmerné potenie,návaly tepla a mám problém schudnuť. Som uz 2 rok po pôrode,cvičím pravidelne rok cca 3 krat do tyzdna,pohyb.aktivity mam dostatok a neschudla som ani kg, stravujem sa racionalne,vyvazene. Dala som si preto spraviť hormonalny profil a vyslo z neho,ze mam menej estrogenu aj menej progesteronu, testosteron bol v norme. Chcem sa spýtať či by mi mohla pomôcť antikoncepcia,môj gynekolog mi chcel nasadiť Novofem, ak je v mojom pripade potrebne brat hormony, bola by som pristupnejsia skor antikoncepcii,ze by sa mi tym upravila aj menzes. Skusala som brat 2 mesiace prirodny estrogen, ziadne zmeny som zial nepocitovala. Mam obavu z moznych vedlajsich ucinkov, ktore som si precitala pri Novofeme. Chcem sa preto spýtať či by mi mohla pomôcť aj Hak, v konecnom dôsledku či by nemala rovnaké možné neziaduce ucinky ,ako ten Novofem. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nasadenie hormonálnej antikoncepcie je jedným z riešení Vášho problému. Dá sa nasadiť preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý by zároveň mohol pomôcť s akné. Samozrejme, každý hormonálny preparát môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. To sa však dopredu povedat nedá. Na vypadávanie vlasov sú celkom vhodné methionínové kapsule, prípadne je na trhu viacero preparátov proti vypadávaniu vlasov. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím môžem naraz užívať Macu peruansku a vitex jahnaci ? Potrebujem to na upravenie hormónov mam totiž to nízky estrogén. Dakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tieto voľnopredajné doplnky výživy môžete užívať aj súčasne, či sa však dostaví očakávaný účinok je otázne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Meskanie menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za otpoved ...este jedna poznamka moze suvisiet to oneskorenie menstruacie aj z hormonalnou nerovnovahou ? A ked uz ste spomynali ten prerusovany styk ze to neni antikoncepcia tak to uz by som bola viac krat tehotna preto som nechapala preco sa mi nedostavila ...a v pripade ak partner nevyrcholil ze sa neurobil vobec ...mohla by som otehotniet aj tak ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermie sa nachádzajú v malom množstve aj v prostatickom sekréte známom ako “kvapka lásky”, preto k otehotneniu môže dôjsť aj bez ejakulácie. Samozrejme, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, medzi iným aj hormonálna nerovnováha. Odsledujte si to.

  • Mistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,idem si k vam po radu pocas 7 dnovej pauzy som mala len 3 dnove hnede spinenie,samozrejme uz som kontaktovala aj svojho gynekologa,ten mi povedal ze by to mohla byt hormonalna nerovnovaha,na ziadnu tabletku som nezabudla,beriem pravidelne obcas sa mi stane ze si dam o hodinu,dve neskor,nebola som ani chora,neberiem ziadne ine lieky,len nechapem tomu spineniu,je dovod na obavy z tehotenstva? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sedemdňová pauza slúži na to, aby sa vplyvom spádu hormónov dostavilo špinenie, či krvácanie, ktoré môže byť často aj vo forme hnedého špinenia. Nemusíte sa obávať, je to normálne. Niektoré ženy normálne krvácajú počas sedemdňovej pauzy, iné iba špinia a niektoré vôbec nešpinia. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam HAK Daylette už niečo cez pol roka. Zo začiatku som mala klasické špinenie, čo býva normálne pri začiatku užívania... Potom prestalo a následne som nemala žiadne problémy. Avšak včera mi začalo špinenie počas 13.-teho dňa na blistry. Dneska sa krvácanie trochu zintenzívnilo. S partnerom mávame styk prevažne bez prezervatívu. Môže byť toto "krvácanie" spojené s možným tehotenstvom? Tabletky beriem pravidelne každý večer, ak zabudnem, tak si ju dám hneď ráno, čo by nemalo robiť problémy (24h). Kontaktovala som už aj svoju gynekologičku, vraj to môže byť len nejaká náhla hormonálna nerovnováha alebo stres... A ak to bude pokračovať do budúceho týždňa, tak sa mám zastaviť. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Ak užijete zabudnutú tabletku po viac ako 12 hodinách od času obvyklého užívania, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený. Za takýchto okolností je potrebné sa nasledujúcich 7 dní chrániť aj doplnkovo. Áno, príčin špinenia môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.