Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meskanie menstruacie

    , Autor: Anička666

    Dakujem za otpoved ...este jedna poznamka moze suvisiet to oneskorenie menstruacie aj z hormonalnou nerovnovahou ? A ked uz ste spomynali ten prerusovany styk ze to neni antikoncepcia tak to uz by som bola viac krat tehotna preto som nechapala preco sa mi nedostavila ...a v pripade ak partner nevyrcholil ze sa neurobil vobec ...mohla by som otehotniet aj tak ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermie sa nachádzajú v malom množstve aj v prostatickom sekréte známom ako “kvapka lásky”, preto k otehotneniu môže dôjsť aj bez ejakulácie. Samozrejme, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, medzi iným aj hormonálna nerovnováha. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Alex11

    Dobrý deň, prvý mesiac som užívala antikoncepciu Sirmya, kvôli tomu, že som mávala nepravidelnú menštruáciu. Tabletky som začala užívať od prvého dňa menštruácie, pravidelne, v rovnakú hodinu (max pol hodina odchýlka) od prvého dňa menštruácie. Počas 7-dňovej pauzy sa nedostavilo krvácanie/špinenie. Dnes začínam druhý blister. S partnerom sme mali aj nechránený sex. Je tu možnosť tehotenstva?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete mať inak nechránený pohlavný styk a pravdepodobnosť tehotenstva je za daných okolností malá. Krvácanie z vysadenia sa nemusí vždy dostaviť, najmä v začiatkoch užívania je to individuálne a nemusí vždy znamenať zlyhanie antikoncepcie a tehotenstvo. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meskanie menstruacie

    , Autor: Anička666

    Zdravym uzivala som Mistru 4 roky minuly rok v decembri som ju prestala uzivat kvoly migrenam...vysadila som antiku pred vianocami v januarii a februari som dostal menses ..citala som ze to chvilku trva kym sa da telo doporiatku po vysadeni ..mala som po visadeny hrozne nalady no oto ani tak neide stym som ratala aj ze asi mi budu meskat kramy predsa som ju uzivala dlho no je marec a mala som dostat menses no nedostavil sa ...je to uz asi tyzden...v januari som dostala 13 a februari 14 teho teraz som rstala ze okolo 17 by som ju mala dostat kedze februar je kratsi mesiac takze kvoly cyklu som to ratala ze asi 17 teho...pred dvoma tyzdnamy som mala mierne bolesti v podbrusku myslela som ze je to normalny stav nez sa dostavi menstracia...tak ci je to normalne ze som ju nedostala este ...s priatelom sme mali styk no davali sme si pozor...tak neviem cim to moze byt....moze to sposobovat aj stres z prace ? tehotensky test som si robila no bol negativny ...ale viem ako to chodi u testoch ze to trva 2-3 tyzdne kym by bol vidiet vysledok ...tak ci je to normalne ze este tie kramy nemam aby som zbytocne sa nestresovala zdalo sa mi ze ked uz som mala kramy po sebe dva krat ze uz to bude fungovat normalne...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie, najmä ak bol menštruačný cyklus pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný, môže byť menštruačný cyklus nepravidelný aj teraz. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. A prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia Apreg

    , Autor: Naty889077

    Zdravím pán doktor. Píšem vám ešte raz.
    10.11 posledná menštruácia
    10.12 mala prísť ďalšia menštruácia
    Stale som mala pravidelny cyklus +-1 deň.
    21.11 som mala moj prvy sex a uzitie tabletky po do 3h vo vecernych hodinach…mali sme chraneny sex ale roztrhol sa kondom tak sme hned prestali a pre istotu vzala tabletku (apreg)
    27.11 na 6den po tabletke dalo by sa povedat že to bolo na 5den…rano krvacanie/krce raz slabsie raz silnejsie mozno aj spinenie tym niesom si ista ale trvalo to 3 dni
    11.12 som dostalavala krce vecer + stale som bola hladna stale nieco sladke…trvalo to az do 15.12 kedy som dostala rano silny krc a od vtedy nic. Za cely som mala prsniky normalne tak ako stale.

    Dnes je 16.12 a meskaju mi 6dni. Na Adc.sk v sekcii neziaduce ucinky sa píše že
    Meškanie menštruácie viac ako 7 dní**
    **Ak sa nástup nasledujúcej menštruácie oneskorí o viac ako 5 dní, má sa vylúčiť možná gravidita.

    Takze to znamena ze uz nemozem byt tehotna alebo ako to mam chapat? Tehotensky test som si este nerobila. A tiež som čítala že môžu mi meškať aj zo stresu ale aj z toho že to bol môj prvý sex. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, no nie nulová. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Mohlo to spôsobiť užitie tabletky núdzovej antikoncepcie, vplyv na to má samozrejme aj stres a začatím pohlavného života sa môže menštruačný cyklus tiež zmeniť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je najvhodnejší odber krvi na beta HCG cestou Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Velkamiska

    Dobrý deň, môžem byť tehotná ak sa mi po užití 4neaktivnej tabletky nedostavilo krvácanie? Tabletky som užívala pravidelne(niekedy cca15min oneskorenie)nemala som hnačku ani zvracanie. No počas niektorých večerov 15-24 dňom cyklu som si večer dala alkohol, nebola som opitá, ani som nevracala, no dala som si alkohol,tabletky užívam večer takže aj alkohol bol večer. Styk som mala ešte pri poslednej aktívnej tabletke, no po užití všetkých placebo chcem skončiť s antikoncepciou,nehrozí tehotenstvo?Styk som už po poslednej aktívnej tabl nemala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia alebo zo spádu hormónov sa nemusí dostaviť vôbec, prípadne môže byť iba veľmi slabej intenzity, či bo forme slabého špinenia. Nemusíte sa obávať.

  • Nedozvá antikoncepcia escapelle

    , Autor: Lucy433

    Dobrý deň,
    Použila som tabletku escapelle, na 6 deň sa dostsvilo krvácanie a ja sa chcem spýtať, ak sa dostavilo to krvácanie (nie menštruácia len krvácanie ktoré ma podla pribaloveho letáku prist) znamená to, že tabletka zabrala aj keď MS mešká? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Najčastejším vedľajším účinkom núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menstruačného cyklu, takže meškanie menštruácie môže mať viacero príčin. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne, pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.