Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Velkamiska

    Dobrý deň, môžem byť tehotná ak sa mi po užití 4neaktivnej tabletky nedostavilo krvácanie? Tabletky som užívala pravidelne(niekedy cca15min oneskorenie)nemala som hnačku ani zvracanie. No počas niektorých večerov 15-24 dňom cyklu som si večer dala alkohol, nebola som opitá, ani som nevracala, no dala som si alkohol,tabletky užívam večer takže aj alkohol bol večer. Styk som mala ešte pri poslednej aktívnej tabletke, no po užití všetkých placebo chcem skončiť s antikoncepciou,nehrozí tehotenstvo?Styk som už po poslednej aktívnej tabl nemala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia alebo zo spádu hormónov sa nemusí dostaviť vôbec, prípadne môže byť iba veľmi slabej intenzity, či bo forme slabého špinenia. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia Apreg

    , Autor: Naty889077

    Zdravím pán doktor. Píšem vám ešte raz.
    10.11 posledná menštruácia
    10.12 mala prísť ďalšia menštruácia
    Stale som mala pravidelny cyklus +-1 deň.
    21.11 som mala moj prvy sex a uzitie tabletky po do 3h vo vecernych hodinach…mali sme chraneny sex ale roztrhol sa kondom tak sme hned prestali a pre istotu vzala tabletku (apreg)
    27.11 na 6den po tabletke dalo by sa povedat že to bolo na 5den…rano krvacanie/krce raz slabsie raz silnejsie mozno aj spinenie tym niesom si ista ale trvalo to 3 dni
    11.12 som dostalavala krce vecer + stale som bola hladna stale nieco sladke…trvalo to az do 15.12 kedy som dostala rano silny krc a od vtedy nic. Za cely som mala prsniky normalne tak ako stale.

    Dnes je 16.12 a meskaju mi 6dni. Na Adc.sk v sekcii neziaduce ucinky sa píše že
    Meškanie menštruácie viac ako 7 dní**
    **Ak sa nástup nasledujúcej menštruácie oneskorí o viac ako 5 dní, má sa vylúčiť možná gravidita.

    Takze to znamena ze uz nemozem byt tehotna alebo ako to mam chapat? Tehotensky test som si este nerobila. A tiež som čítala že môžu mi meškať aj zo stresu ale aj z toho že to bol môj prvý sex. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, no nie nulová. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Mohlo to spôsobiť užitie tabletky núdzovej antikoncepcie, vplyv na to má samozrejme aj stres a začatím pohlavného života sa môže menštruačný cyklus tiež zmeniť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je najvhodnejší odber krvi na beta HCG cestou Vášho obvodného gynekológa.

  • Nedozvá antikoncepcia escapelle

    , Autor: Lucy433

    Dobrý deň,
    Použila som tabletku escapelle, na 6 deň sa dostsvilo krvácanie a ja sa chcem spýtať, ak sa dostavilo to krvácanie (nie menštruácia len krvácanie ktoré ma podla pribaloveho letáku prist) znamená to, že tabletka zabrala aj keď MS mešká? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Najčastejším vedľajším účinkom núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menstruačného cyklu, takže meškanie menštruácie môže mať viacero príčin. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne, pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Sona_19

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Belara pravidelne 21 dní s týždňovku prestávkou už 3 mesiace. Nestalo sa, že by som vynechala. Mám priateľa a v poslednej dobe si moc nedaváme pozor, keďže beriem antikoncepciu a verím jej. Krvácanie som mala dostať už pred 5 dňami a predtým som mala krvácanie stále načas, nemala som ani žiadne vedľajšie účinky popri užívaní. Je nejaká šanca že by som mohla byť tehotná alebo sa môže stať že krvácanie niekedy nepríde?
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť počas sedemdňovej pauzy, niekedy sa dostaví až po začatí užívania tabliet nového blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • dlho užívaná antikoncepcia

    , Autor: Sarika.aa

    Z veľkej nepozornosti som 2 mesiace b kuse brata hormonálnu antikoncepciu a o týdeň neskôr mám prestávku jak by som mala mať chcem sa spýtať či by to može mať vplyv na meškanie menštruácie alebo na tehotenstvo. Mešká mi menštruácia 5 dní a mám nevolnosti a jemné menštruačné bolesti. S priateľom sme zvykli mať pohlavný styk aj bez kondómu a bojím sa o otehotnenie. Je to možné ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste užívali hormonálnu antikoncepciu pravidelne, je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Ak ste prestávku vynechali a spojili dva blistre, krvácanie by sa malo dostaviť na 3. až 5. deň pauzy, môže sa však dostaviť aj neskôr, prípadne sa nemusí dostaviť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Sarika.aa

    Menštruácia mi mešká 5. deň s priateľom máme zriedkavo aj nechránený pohlavný styk, užívam aj hormonálnu antikoncepciu problém je že som z nepozornosti brala o týždeň dlhšie hormonálnu koncepciu. Neviem jaké má následky ale mešká mi menštruácia ale mám jemné menštruačné bolesti v podbrušiu a mám obavy z tehotenstva. Chcela by som sa spýtať či ste už mali podobný problém s tou hormonálnou antikoncepciou a či môže byť kvôli tomu meškanie menštruácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie ste chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie o týždeň dlhšie, záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krvácanie z vysadenia sa Vám tým posunulo a keďže došlo k posunu cyklu, nemuselo sa ani dostaviť. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.