Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie počas pauzy

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, pán doktor. Užívam antikoncepciu leverette a momentálne mám 7 dňovu pauzu. Prišlo mi krvácanie a je slabé, krv je hnedá. Je v poriadku takýto typ krvácania pri HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku, je to bežné. Väčšinou je krvácanie z vysadenia slabej intenzity. Je to však individuálne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia belara

    , Autor: emikjen

    Pekný deň chcela by som sa informovať ohľadne užívania Belary keďže momentálne mám problém. Prvú tabletu som užila pred pár mesiacmi (nedeľa) odporučenie od lekárky, nakoľko od nedele je to prehľadné. Belaru som užívala cca pol roka. Následne som ju na mesiac vysadila a dva mesiace dozadu som si ju znova nasadila (štvrtok.) Aktuálne som v stredu doužívala poslednú tabletu, avšak momentálne užívam vaginálne vklady NYSTATIN a počas momentálnych 7 dní pauzy som mala veľmi slabé skoro žiadne krvácanie. Chcem sa informovať či je to bežné vzhľadom k užívaniu vkladov alebo má na to vplyv možno nesprávne znovu-nasadenie antikoncepcie. Nakoľko mám teraz úplný zmätok a nespomínam si či v úplne prvý deň užívania BELARY som mala aj menštruáciu. Nakoľko som si ju nasadila v nedelu podľa lekárkinej rady. A teda momentálne prvú tabletu beriem vo štvrtok- (21dní, posledná v stredu) - 7 dní pauza a nasledujúci štvrtok nasadím znova. Bola by som veľmi rada za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa má užiť v prvý deň menštruácie a užiť sa má tabletka označená daným dňom. Ak ignorujete dni a nezabúdate užiť tabletku, každá z tabliet blistra obsahuje rovnaké množstvo hormónov, takže je to prakticky jedno. Označenie dní je pre Vašu lepšiu orientáciu. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy, prípadne môže byť iba vo forme slabého špinenia. Užívanie vaginálnych tabliet na to nemá v zásade žiadny vplyv. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po skončení sedemdňovej pauzy pokračujte v užívaní ďalšieho blistra, bez ohľadu na to, či sa krvácanie počas pauzy dostavilo alebo nie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.