Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Som stále chránená?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Užívam antikoncepciu a viem že ma pri nej nesmie prehnať a keďže mám stolicu 2 krát denne. Večer asi po 8 hodinách od užitie HAK a následne ráno pred užitím ďalšej HAK. Je účinok zachovaný? Všade píšu len o hnačke a jedna stolica nemá vplyv ale ak mám práve stolicu dva krát denne je to ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k hnačke do 3. - 4. hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Langosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette a počas tohto cyklu som mala 2 krát styk. Prvý bol v poriadku a neužila som iné lieky, ktoré mohli ovplyvniť HAK. Ale 2 dni pred druhým stykom som vo štvrtok a v sobotu užila liek lagosu. Čiže som užila 2 tabletky lagosy. Bola som stále chránená? Menzese mám dostať zajtra prípadne v nedeľu tak snáď dorazí. Pripadne ak nedorazí a test bude negatívny tak mám pokračovať v užívaní antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Lagosa je hepatoprotektívum. Nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Imodium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ak som si dala tabletku od hnacky imodium 1ks a dala som si ju 3 hodiny pred uzitim hak som stale chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nedôjde k samotnej hnačke, ale mali ste tráviace ťažkosti, pre istotu je vhodnejšie, okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, sa chrániť nasledujúcich pár dní aj doplnkovo použitím kondómu.

  • Posunutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam HAK Belara asi 4 mesiace. Chcela som si posunúť menštruáciu, tak som po doužívaní blistra hneď začala užívať tabletky z ďalšieho blistra, avšak pri užívaní 7. tabletky z nového blistra mi prišla menštruácia. Tak som tabletky vysadila a urobila si 7-dňovú pauzu, po ktorej tase začnem tabletky užívať. Je tento postup správny? Som stále chránená? Je v poriadku dostať menštruáciu, hoci užívam tabletky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepostupovali ste správne. Je pomerne normálne a máte to napísané aj v príbalovom letáčiku preparátu hormonálnej antikoncepcie, že ak vynecháte sedemdňovú pauzu a kontinuálne budete pokračovať v užívaní druhého blistra, krvácanie alebo špinenie sa môže dostaviť. Vo všeobecnosti sa špinenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch, môže vyskytovať aj počas celého cyklu. Mali ste pokračovať v užívaní druhého blistra a po jeho doužívaní si realizovať sedemdňovú pauzu. Spomínaným postupom ste si posunuli a rozhádzali cyklus. Ak sa Vám už blíži koniec sedemdňovej pauzy, po jej skončení začnite s užívaním tabliet z nového blistra, nasledujúcich 7 dní však používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, co ak dostanem menzes vecer alebo v noci. Kedy mam zacat potom uzivat antikoncepciu? Ak by sa vyskytlo krvacanie aj mimo menzesu, som stále chránená? Byva to silne krvacanie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začať sa má na prvý deň menštruačného krvácania, nemusí to byť hneď v okamžiku zistenia krvácania, ale v ten deň. Počas užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pomerne bežné, hlavne v začiatkoch, špinenie alebo slabé krvácanie aj počas cyklu. Za predpokladu, že budete užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, budete chránená. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia Lunytta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Lunytta a v prívalovým letáčiku je napísané, že ak užijem tabletku do 12tich hodín od obvyklého času ako som zvyknutá ju užívať, tak som plne chránená. Ak si ju dám teda pol hodinu pred uplynutím 12tich hodín, som stále chránená? Resp. je pravda, že účinnosť je do tých 12tich hodín?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užitie tabletky do 12 hodín od zabudnutia alebo od obvyklého času užitia tabletky by malo zachovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie.