Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, co ak dostanem menzes vecer alebo v noci. Kedy mam zacat potom uzivat antikoncepciu? Ak by sa vyskytlo krvacanie aj mimo menzesu, som stále chránená? Byva to silne krvacanie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začať sa má na prvý deň menštruačného krvácania, nemusí to byť hneď v okamžiku zistenia krvácania, ale v ten deň. Počas užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pomerne bežné, hlavne v začiatkoch, špinenie alebo slabé krvácanie aj počas cyklu. Za predpokladu, že budete užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, budete chránená. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcny kruzok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som používať krúžok ornibel po prvý krát, zaviedla som ho v prvý deň menštruácie ale stále mam menzes, je to normálne alebo mal menzes v priebehu prvého dňa prestať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne, menštruácia môže byť do ďalších dní slabšia, ale nemusí prestať. Pokračujte v pravidelnej a správnej aplikácii vaginálneho antikoncepčného krúžku.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať na antikoncepciu Drovelis,doktorka mi ju nasadila kvôli vysokej sliznice maternici,mala som zákrok v júni, odstránenie polipov,no po zákroku som nemala menzes 2 mesiace,sliznicu som mala vysokú 20mm tak mi pichli vyvolavacku,mala som začať z antikoncepciou Drovelis keď začnem krvácať.Menzes som dostala 18.8 a začala som aj tie tabletky užívať,mala som silné bolesti pod bruškom a veľké zrazenini,krvácanie sa nezastavilo tak som o dva týždne zase išla doktorke ,sliznica sa znížila na 11 mm tak mi nasadila Dicinone 3x1a Askorutin 3x 2, a ešte mi dali inekciju na stahovanie maternice.Drovelis mi povedala že mám ešte stále užívať,ale mne krvácanie stále pretrváva a už som z toho vyčerpaná a cítim sa slabo.Za 6 dní už dopijem prvé balenie a potom zase mám mať menzes, ktorý mi ešte stále pretrváva.Mozem samá vysadiť Drovelis,lebo si myslím že mi to všetko spôsobuje práve táto antikoncepcia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si tiež myslím, že príčinou krvácania budú vedľajšie, či nežiadúce účinky preparátu hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. Určite je vhodné to prekonzultovať s obvodným gynekológom a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým si dohodnite ďalší postup.

  • vypadávanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem hak belaru už 3 roky, vždy som mala menzes pravidelný a vždy mi začal po vysadení v nedeľu ani raz inak za tie 3 roky,teraz posledné dva mesiace mi začína až v pondelok a všimla som si nadmerného vypadávania vlasov..môže to byť vedľajší účinok pri dlhodobom braní?Čo by ste mi poradili

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúci prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršovaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dakujem za odpoved ohladom zabudnutej tabletky Aidee z 2.tyzdna z 2.blistra.
    Este doplnim otazku, ak sa zabudne vziat jedna tableta, ubehne od zabudnutia 24hodin a vezmem potom 2naraz, je nejaka sanca ze by som mohla dostat menzes alebo je to kratka doba na to aby tak poklesli hormony aby prisla menstruacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutie jednej tabletky krvácanie nevyvolá. Väčšinou je potrebné niekoľko dňové vynechanie, aby došlo k signifikantnému poklesu hladín hormónov, ktoré by viedlo ku krvácaniu.

  • Menzes skôr, ako s dobrala posledné 3 tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň už viac ako rok užívam antikoncepciu od značky Daylla..nebol žiaden problém až posledné 2 mesiace som mala pred dobratim lajstra tabliet ešte 3 tablety a menzes mi prišiel. Síce je slabší ale za to trvá viac dni ako predtým. Inokedy som menzes dostala a z vtedy ak som do rána poslednú tabletku tak o 2 dní na to a silnejší ako ho mam teraz..treba to riešiť ak mi menzes chodí skôr napr. Keď ešte mam 3 tablety na dobratie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa stane, že ku krvácaniu zo spádu hormónov, či z vysadenia dôjde ešte počas užívania posledných tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak sa to stane pravidlom a bude Vám to prekážať, bude vhodné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie a navštíviť Vášho obvodného gynekológa.