Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Posunutie

    , Autor: Anica27

    Dobrý deň,
    užívam HAK Belara asi 4 mesiace. Chcela som si posunúť menštruáciu, tak som po doužívaní blistra hneď začala užívať tabletky z ďalšieho blistra, avšak pri užívaní 7. tabletky z nového blistra mi prišla menštruácia. Tak som tabletky vysadila a urobila si 7-dňovú pauzu, po ktorej tase začnem tabletky užívať. Je tento postup správny? Som stále chránená? Je v poriadku dostať menštruáciu, hoci užívam tabletky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepostupovali ste správne. Je pomerne normálne a máte to napísané aj v príbalovom letáčiku preparátu hormonálnej antikoncepcie, že ak vynecháte sedemdňovú pauzu a kontinuálne budete pokračovať v užívaní druhého blistra, krvácanie alebo špinenie sa môže dostaviť. Vo všeobecnosti sa špinenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch, môže vyskytovať aj počas celého cyklu. Mali ste pokračovať v užívaní druhého blistra a po jeho doužívaní si realizovať sedemdňovú pauzu. Spomínaným postupom ste si posunuli a rozhádzali cyklus. Ak sa Vám už blíži koniec sedemdňovej pauzy, po jej skončení začnite s užívaním tabliet z nového blistra, nasledujúcich 7 dní však používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

Podobné otázky

  • Posunutie cyklu

    , Autor: Tinka<3

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Syrmia. Chcem si posunúť cyklus. Mohla by som brať antikoncepciu 14 dní a následne mať 7 dní pauzu ? Alebo dobrať jeden blister a z ďalšieho zobrať cca 7 tabletiek a potom si dať pauzu 7 dní a pokračovať s novým blistrom? Alebo ako by to bolo najvhodnejšie ? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude kontinuálne užívanie dvoch blistrov za sebou, teda s vynechaním sedemdňovej pauzy. Po doužívaní druhého blistra si však už sedemdňovú pauzu urobte.

  • Mirena a pocity nepríjmného tlaku

    , Autor: luciasmiskova

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou. Pred mesiacom mi bolo zavedené hormonálne teliesko Mirena, prvé dva týždne som sa cítila dobre, akoby som ho ani nemala. Potom došlo k špineniu, ale nie ku klasickému hnedému, ružovému výtoku, skor to propomínalo kúsky sliznice a na to som dostala menštruáciu - klasické krvácanie, ale slabšie ako som mávala zvyčajne, ktorú mám dodnes - 9 deň. V predošlom cykle pred zavedením telieska som užila tabletku Apreg po ktorej nasledovala normálna menštruácia a v očakávanom čase, teliesko bolo zavedené po jej skončení na 8. deň cyklu. Čo ma však trápi je, nie je samotné krvácanie, ale od kedy u mňa nastala menštruácia mam veľmi nepríjemné pocity v pošve - niečo ako tlak, alebo pocit cudzieho telesa, je to nepríjemné aj pri chôdzi aj pri sedení. Mám za sebou dva pôrody, posledný pred 4 rokmi. Podobné pocity som mala aj po pôrodoch ale do pol roka sa to vždy upravilo aj som poctivo posilňovala panvové dno. A otázka je mohla táto hormonálna bomba a samotné teliesko opäť prispieť k oslabeniu stien v pošve ? Tehotná nie som, nepociťujem príznaky infekcie, na prehliadku samozrejme objednaná som, ale je to až o dva týždne, čo dovtedy, opäť začať cvičiť intenzívne kegelove cviky? Keď som sa pýtala aj pri prehliadkách po pôrodoch, údajne to pokles panvového dna viditelný nebol. Ale som z toho mierne zúfalá, mám len 32 rokov a som fyzicky veľmi aktívna, toto ma značne obmedzuje. Ďakujem krásne, prajem všetko dobré a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia, ani vnútromaternicové teliesko nemajú vplyv na pošvové steny. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, podľa opisu nevylučujem ani posunutie, či možné čiastočne vypudenie vnútromaternicového telieska. Určite je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého obvodný gynekológ vie zhodnotiť stav a určiť ďalší postup.

  • Posunutie

    , Autor: Barborela

    Dobry den, beriem hak daylette 24+4.

    Ak by som potrebovala posunut krvacanie o dva dni skor je vhodnejsie vynechat 2 tabletky aktivne alebo 2 placebo?
    Toto posunutie ak by sa aj prvy mesiac nepodarilo presne o dva dni to nevadi, ja to takto chcem posunut natrvalo aby som menzes nedostavala stredu/stvrtok ale uz pondelok/utorok.

    Tak aby som bola stale plne chranena, ktoru variantu odporucate? Pripadne nejaku inu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejší a najjednoduchší postup, ako si posunúť začiatok krvácania je zníženie počtu dní s placebom. Ak potrebujete posunúť začiatok krvácania o dva dni, po užití 24 aktívnych tabliet užite iba dve placebo tabletky namiesto štyroch a po užití dvoch placebo tabliet začnite s užívaním nového blistra.

  • Posunutie krvacania doplnenie

    , Autor: Lienka20

    Dobry den, lenze ja potrebujem krvacanie posunut o 7 dni a to nejde s placebom lebo tych je v blistri len 4 ks. Preto som ze co by sa stalo ak by som si pridala 7 aktivnych. Cize ja teraz koncim s aktivnymi v nedelu a ked doplnim 7 tak zasa mi vyjde nedela cize takto to ja chcem len teda ze ci to tak mozem jednorazovo dat ze 24 a k tomu este 7 a az potom placebo. To by som zacala v pondelok tak ako zacinam to by mu vyhovovalo lebo to krvacanie chcem posunut o tyzden. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, viete postupovať aj Vami uvedeným spôsobom, nie je to však úplne štandardné. Krvácanie, či špinenie sa môže potom dostaviť prakticky kedykoľvek. Spôsobom, ktorý som spomínal, by ste si postupne vedeli krvácanie posunúť po dvoch cykloch. Prvý cyklus o 4 dni, druhý cyklus o 3 dni a tak by ste si postupne posunuli krvácanie o 7 dní. Ak Vám to však urguje a nestačí Vám posun o dva mesiace, postupujte Vami uvedeným spôsobom.

  • Posunutie krvacania

    , Autor: Lienka20

    Dobry den, ako si mam posunut menzes ked beriem daylette ale chcem posunut len o tyzden lebo mi vyhovuje ze mi zacina krvacanie vo stvrtok. Zaroven chcem zostat samozrejme chranena. Vybrat 2 blistre aktivnych to sa mi zmeni den aj je to dlho a riziko spinenia... Napadlo ma este ze k tym 24om aktivnym doplnit este 7 z extra blistra a potom placebo cize 24+7+4 len teda zostanem takto hlavne chranena???. Mozem jednorazovo takto zmenit pocet aktivnych ked inak vzdy beriem poctivo 24+4. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate tablety podľa pokynov, potom sa Vaša menštruácia začne počas dní s placebom. Ak musíte zmeniť tento deň, znížte počet dní s placebom. Keď užívate zelené tablety s placebom, avšak nikdy ich nezvyšujte. 4 sú maximum! Napríklad, ak začnete užívať tablety s placebom v piatok a chcete to zmeniť na utorok (o 3 dni skôr), musíte začať s novým blistrom o 3 dni skôr ako zvyčajne. Počas tohto obdobia nemusíte mať žiadne krvácanie. Potom môžete mať mierne krvácanie alebo krvácanie podobné menštruácii.