Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Azalia

    , Autor: lulub

    Dobrý deň, začala som užívať antikoncepciu Azaliu lebo kojim, ale už 2 mesiac mám menštruáciu každý druhý týždeň, dá sa predpísať aj nejaká iná jednozlozkova antikoncepcia alebo všetky mi to budú robiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prakticky všetky prípravky hormonálnej jednozložkovej antikoncepcie, ktoré sa používajú aj u laktujúcich žien obsahujú prakticky ten istý hormón. Počas užívania Azalie sa môže objaviť v nepravidelných intervaloch krvácanie z pošvy, vo forme slabého špinenia, ale aj silnejšieho krvácania. Je to vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie, ktorý za predpokladu pravidelného užívania nemá vplyv na účinok. Odsledujte si to, ak bude krvácanie silné alebo dlhotrvajúce, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý večer prví krát užívam antikoncepciu Azalia. Znižuje účinok antikoncepcie Flector rapid 50g. Antikoncepciu užívam pravidelne na čas o 13:30 a Flector som si dala o 21:50 len raz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, Flector Rapid nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Azalia a krvácanie

    , Autor: Mussi

    Dobrý deň,
    Od októbra tohto roku užívam antikoncepciu Azalia nakoľko dojčím. Už od začiatku som mala časté krvácanie - jeden týždeň ako keby slabší menzes potom 5-6 dní pauza a znova krvácanie ako slabší menzes. No od polovici decembra mám krvácam neustale a dokonca silnejšie ako pred tým ( cez deň si vymením aj 2 tampóny) Chcem sa opýtať či je to normálne pri tomto antikoncepcii?
    Pripadne je ešte nejaká nejaká hormonálna tabletková antikoncepcia pre dojčiacu ?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelné a časté krvácanie, či špinenie je najčastejším vedľajším, či nežiadúcim účinkom čisto gestagénovej jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie. Na trhu je viacero preparátov, napríklad Zlynda. Či sa však nebudú spomínané účinky prejavovať aj pri iných obdobných preparátoch Vám povedat neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Azalia

    , Autor: Barbi97

    Dobry den, po 6.5 tyzdna po porode som dostala menstruaciu aj napriek tomu ze kojim, od gynekologa som dostala antikoncepciu Azalia ktoru som zacala brat od posledneho dna tej prvej menstruacie po porode a po nasadeni antikoncepcie po tyzdni som zacala spinit nasledne som dostala znovu menstruaciu je tento jav normalny pri nasadeni danej antikoncepcie? Dakujem Vam vopred za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas užívania čisto gestagénovej hormonálnej antikoncepcie sa môže, aj napriek pravidelnému užívaniu, vyskytovať krvácanie a špinenie v nepravidelných intervaloch. Odsledujte si to. Pokračujte v prsvielenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nechránený styk

    , Autor: Mussi

    Dobrý večer, 14.10 som začala brat Antikoncepciu Azalia, mame pól ročne dietatko ktoré dojčím na požiadanie ( v noci je takmer stále na prsníku, cez deň na obed dávame už zeleninovy príkrm). Menštruáciu som od pôrodu ešte nemala . Dnes večer (6 deň od začiatku uzitia HAK )sme s manželom mali nechránený pohlavný styk. Chcem sa opýtať či je možnosť že by som ostala tehotná . Ďakujem za info :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po pôrode sa má s užívaním gestagénovej hormonálnej začať v ktorýkoľvek deň medzi 21. až 28. dňom po pôrode. Ak sa začne s užívaním neskôr, vyžadujú sa doplnkové antikoncepčné opatrenia (kondóm) počas prvých 7 dní užívania tabliet. Ak ste dodržali iba 6 dní, teoreticky šanca na otehotnenie existuje, aj keď je pomerne malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marienka Mária

    Dobrý deň minulý rok oktober, november som brala antikoncepciu Azalia (kojím) prestala som a tento rok som znovu začala máj, jún, júl skončila som s ňou už ju neužívam. Už nechcem užívať antikoncepciu. Je to problém keď som to takto brala, že 2 mesiace a teraz znovu 3? Urobí mi to niečo s organizmom? Voper ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to problém. Vplyv na cyklus to nemusí mať žiadny. Odsledujte si to.