Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý pán doktor.
    V marci mi bola diagnostikovaná endometrióza (36mm), lekárka nasadila liečbu HAK (azalia) ktorá mi po týždni spustila krvácanie (pretrváva dodnes). Koncom apríla HAK zmenila na Seasonique, že to 3 týždňov by sa to malo zlepšiť. No krvácanie stále pokračuje.

    Prosím, je možnosť to krvácanie nejako zmierniť? V auguste ma čaká operácia a práve toto krvácanie je dovtedy nepríjemné.

    Vedeli by ste mi prosím niečo poradiť či na krvácanie alebo možno na celkový problém?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú celkom jasné okolnosti, ani závery. Predpokladám, že sa jedná o endometriózu vaječníka a teda 36mm endometrióm. Hormonálna antikoncepcia je jednou z možností riešenia a liečenia. Nie vždy sa však musí podariť trafiť vhodný preparát. Pri zmene preparátu niekedy trvá aj 2 - 3 mesiace, kým sa stav upraví. A niekedy je potrebné zmeniť preparáty aj opakovane. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávania krvácania, ako aj v prípade iných ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.